Primarul Elena Nandriş din regiunea Cernăuţi, de Ziua Bucovinei:

Noi suntem mai români ca voi

Nu vă supăraţi, dar voi, ca să vorbiţi, aveţi totul. Noi, ca să vorbim în limba noastră, luptăm

 Primarul din Mahala, Elena Nandriş, comună situată în apropierea oraşului Cernăuţi şi în care trăiesc peste 7000 de români, a declarat, ieri, la şedinţa solemnă prilejuită de Ziua Bucovinei, că românii din nordul Bucovinei trăiesc acum o situaţie gravă, pentru că li se interzice să mai înveţe în limba maternă.

Ea a arătat că, într-o sută de ani, cei din nordul Bucovinei au trăit sub patru ocupaţii: Austria, câţiva ani cu România, Rusia şi Ucraina.

„O bunică spune: m-am născut la austrieci, am învăţat la români, m-am căsătorit la ruşi şi am să mor cu Ucraina” a menţionat Nandriş.

Ea a subliniat că, în aceşti 100 de ani, cei din nordul Bucovinei au trecut prin tragedii, execuţii, deportări, dar au un cântec care spune: „Am trecut prin foc şi chin, dar tot am rămas român”.

Nandriş a arătat că acum se află într-o „mare disperare” din cauza legii educaţiei prin care se elimină învăţământul în limba maternă şi că, în urma protestelor, românii au fost catalogaţi drept naţionalişti sau separatişti.

„Am ajuns să cerem ajutor de la Patria Mamă. Să nu ne lăsaţi, să ne ajutaţi!” a spus Nandriş.

Primarul din Mahala a subliniat că abia atunci când ţi se interzice să vorbeşti în limba ta, să te rogi sau să îţi cânţi cântecele afli ce înseamnă patrie, ce înseamnă patriotism.

„Noi suntem mai români ca voi. Nu vreau să vă supăraţi, dar voi, ca să vorbiţi, aveţi totul. Noi ca să vorbim în limba noastră, luptăm” a spus Elena Nandriş.

Ea a menţionat că anul viitor se împlinesc 10 ani de când a ridicat tricolorul pe Primărie şi pe toate instituţiile din comună şi a precizat că Mahala a fost moşia lui Ştefan cel Mare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: