Dări mai mari pentru suceveni, cadou de Ziua Bucovinei

>Majorarea taxelor şi impozitelor locale a trecut de Consiliul Local cu 12 voturi „pentru”, cele ale consilierilor PNL şi PMP > „Am ţinut să nu aducem prejudiciu financiar nici cetăţenilor, nici agenţilor economici şi, în acelaşi timp, să putem asigura un minim de necesar de finanţare pentru investiţii” a explicat primarul Ion Lungu >„Este impoliteţe, anacronism sau chiar sfidare, de aceea nu vrem să îi lăsăm pe cei care conduc Primăria, cei de la PNL şi PMP, să le facă un astfel de cadou bucovinenilor, de ziua lor” a spus Vasile Mocanu, consilier local PSD

 Consiliul Local Suceava a aprobat, ieri, majorarea taxelor şi impozitelor locale, dezbaterile având loc în şedinţa ordinară în care a fost marcată şi Ziua Bucovinei.

Încă de la începutul discuţiilor, primarul Ion Lungu a pus în vedere că nu este o plăcere pentru nimeni să procedeze la majorarea taxelor şi impozitelor locale, însă, din păcate, demersul devine obligatoriu, pe fondul scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%, implicit al necesităţii eliminării pierderilor provocate bugetului local de această din urmă măsură. Potrivit şefului executivului municipal, în acest context, de la 1 ianuarie 2018, Suceava pierde 40% din suma care era repartizată cu titlul de defalcare din impozitul pe venit. „Am fost obligaţi să facem această actualizare de taxe şi impozite locale pentru anul 2018, însă acestea nu sunt propuse la nivelul maxim prevăzut de lege, în primul rând cele care privesc populaţia” a specificat Lungu.

În consecinţă, potrivit simulărilor specialiştilor executivului, pentru o garsonieră creşterea impozitului este de 16 lei, respectiv de la 64 de lei la 80 de lei pe an. În cazul unui apartament cu două camere, se vor plăti 144 de lei, în loc de 116 lei, respectiv cu 28 de lei în plus, iar în situaţia unui apartament cu 3 camere creşterea este de 41 de lei, adică de la 167 de lei la 208 lei. În cele din urmă proprietarul unui apartament cu patru camere va plăti un impozit cu 47 de lei mai mare, saltul fiind de la 193 de lei la 240 de lei.

„Nu aş vrea să jignesc pe nimeni, dar 16 lei, în cazul unei garsoniere, nu reprezintă nici măcar preţul unui pachet de ţigări şi nu cred că suma dezechilibrează bugetul unei familii. Dar, în acelaşi timp, având în vedere că există peste 37.000 de apartamente, la Primărie se adună nişte bani din care vom face investiţii tot pentru cetăţenii” a reliefat Ion Lungu.

Conform proiectului de hotărâre supus aprobării legislativului municipal, pentru persoanele juridice cota aplicată valorii de impozitare creşte de la 1,5% la 1,8%, iar în apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, de avocaţi, cabinete medicale etc majorarea cotei aplicată valorii va fi una de la 0,2% la 0,5%. Autorităţile locale nu au renunţat la bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme.

În 2018, pentru stimularea activităţii turistice nu va fi percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport se reduce cu 95%. Scutite de impozitul pe clădiri vor fi imobilele cu activităţi din domeniul social, cum ar fi centrele de plasament pentru copii şi tineri, nemajorate rămânând inclusiv taxele de la patinoarul artificial. Neschimbată, în 2018, va fi taxa de salubritate, care, începând din august 2017 a fost crescută de la 5 lei de persoană şi lună la 9 lei de persoană şi lună.

Persoanele care nu şi-au plătit obligaţiile la nivelul de până acum nu le vor achita nici pe cele mărite, crede Vasile Mocanu (PSD)

 „Am ţinut să nu aducem prejudiciu financiar nici cetăţenilor, nici agenţilor economici şi, în acelaşi timp, să putem asigura un minim de necesar de finanţare pentru investiţii” a explicat primarul Ion Lungu.

Vasile Mocanu, consilier local PSD, a arătat că, din punct de vedere al regulilor de politeţe, proiectul de hotărâre este neavenit, în condiţiile în care mai întâi se urează „La mulţi ani! de Ziua Bucovinei, iar mai apoi se anunţă că sucevenilor li se vor lua nişte bani. Mocanu a evidenţiat că micşorarea impozitului pe venit de la 16% la 10% este doar un pretext pentru majorarea taxelor şi impozitelor locale, întrucât baza de impozitare a devenit una mai mare odată cu creşterea salariilor, inclusiv a celor ale angajaţilor Primăriei Suceava. Alesul social-democrat a remarcat că municipiul Suceava are unul dintre cele mai mici grade colectare a veniturilor, cel de 60%, subliniind că persoanele care nu şi-au plătit obligaţiile la nivelul de până acum nu le vor achita nici pe cele mărite.

„Este impoliteţe, anacronism sau chiar sfidare, de aceea nu vrem să îi lăsăm pe cei care conduc Primăria, pe cei de la PNL şi PMP, să le facă un cadou bucovinenilor, de ziua lor” a încheiat Vasile Mocanu, acompaniat de Marcel Roibu, care a anunţat că nici aleşii ALDE nu vor vota proiectul de hotărâre spus deliberării.

La final, majorarea taxelor şi impozitelor locale a trecut de Consiliul Local cu 12 voturi „pentru”, cele ale consilierilor PNL şi PMP, şi cu 10 împotriviri, respectiv cele ale aleşilor PSD şi ALDE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: