Cu democraţia la ospiciu

Nu pricep şi pace cum un popor de peste 20 de milioane acceptă sau nu-i pasă că dreptul său fundamental, acela de a trăi într-o ţară liberă şi democratică, este mătrăşit de o bună bucată de vreme. Astfel, dacă alegerile au fost câştigate prin păcălirea poporenilor cu promisiuni fără acoperire, prin manipulări, populism şi ţepe, ceea ce se întâmplă după scrutin nu mai are caracter democratic demult: liderii de la putere abuzează de autoritarism, iar deciziile nu se mai iau prin vot, ci la dispoziţia celui mai tare. Cum s-a ajuns aici numai după 28 ani de la execuţia Ceauşeştilor? Cine se joacă cu focul?

Dar hai să intrăm în detalii: cu toţii ne dorim să trăim într-un mediu economic înfloritor, sănătos şi cinstit, în care bugetul comun şi politicile publice sunt în favoarea cetăţeanului, numai că banul public are un traseu sinuos, obligatoriu prin curtea unui mare mahăr comisionar. De obicei comisionul variind între 10 şi 100%, dacă ne luăm după dosarele penale, face diferenţa între omul cinstit care se scoală cu noaptea-n cap să se ducă la lucru şi politicianul, demnitarul, înaltul funcţionar căruia îi creşte averea doar fiindcă este într-un anume post.

Din păcate comisionul nu este singurul care perturbă calea dreaptă, ci şi trucarea licitaţiilor în aşa fel ca să câştige ai noştri, după care câştigătorul licitaţiei, de obicei, cu un preţ foarte mic, vine la prea puternicul zilei şi cere bani pe deasupra că uneori preţul lucrului final poate creşte de câteva ori. Ca să nu mai aducem vorba şi de alte malversaţiuni financiare…

Ei, bine, după un număr de ani şi mandate, înavuţitul nu mai ştie ce să facă cu banii: îşi căpătuieşte rudele, amantele, cunoscuţii, îşi cumpără proprietăţi la Monaco, Dubai, Argentina, Brazilia, Madagascar, Coasta de Azur sau Costa del Sol, dar nu sunt evitate nici marile capitale ale lumii. Pescuieşte în oceane, se împroprietăreşte cum-necum cu întregi bucăţi de ţară sau le foloseşte doar pentru sine şi ai săi… A uitat complet de bună guvernare şi poporenii care i-au dat votul.

Să revenim însă la situaţia democraţiei. Ca pretutindeni, poporul vrea dreptate, tratament egal în faţa legii, un trai decent care i se promite de dimineaţă până seara. Mai vrea ca instituţiile plătite din bănuţul său să fie prompte şi prietenoase, vrea servicii bune de sănătate şi educaţie ca urmaşii să poată ajunge ceva în viaţă, numai că aleşii actuali au cu totul alte preocupări: vor cu orice preţ să pună justiţia sub control politic pentru a nu mai fi anchetaţi, mint de îngheaţă apele cât de bine o ducem noi sub înţeleapta lor guvernare, acuză pe alţii de greşelile lor, nu le mai place economia de piaţă, deşi aceasta a adus dezvoltarea economică şi o oarecare îmbunătăţire a nivelului de trai, trag sforile pentru a ne scoate din Uniunea Europeană unde sunt legi şi reguli care trebuie respectate…

www.romanidecentenar.ro

Actuala majoritate de guvernământ a uitat că idealurile revoluţiei decembriste libertatea, democraţia, egalitatea, dreptul la opinie, educaţie, sănătate… au fost împlinite cu peste o mie de jertfe ale tinerilor, că pentru admiterea în NATO şi UE s-au făcut sacrificii imense, iar acum încearcă să ne scoată ca să poată ei face ce vor.

Nu mai vrea poporul român civilizaţia şi bunăstarea din UE? Şi-a dorit poporul gâtuirea justiţiei şi exonerarea de răspundere penală a politicienilor şi a funcţionarilor corupţi? Şi-au dorit lucrătorii preluarea tuturor taxelor, scumpirea alimentelor şi a combustibililor? Şi-a dorit realmente poporul lideri corupţi şi condamnaţi în frunte? Nici vorbă! Ei s-au lăsat convinşi de minciunile candidaţilor, iar acum descoperă că în spatele alegerii lor s-a ascuns o mare înşelătorie.

Fireşte că există vinovaţi, iar aceşti vinovaţi poartă un nume, dar vina este a noastră, nu a altora. Ca adevăraţi cetăţeni, am fi putut vedea din timp că democraţia ne-a fost „subtilizată”, iar dispariţia, fie şi parţială, a democraţiei nu avea altă consecinţă decât spolierea statului, sărăcirea contribuabililor şi înjosirea României, a poziţiei ei în Uniunea Europeană şi NATO. Lucruri care ar fi trebuit păzite ca lumina ochilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: