40 de ani de activitate remarcabilă

 Ansamblul Folcloric „Balada Dornelor” al Clubului Copiilor din Vatra Dornei împlineşte anul acesta 40 de ani de la înfiinţare, fiind cea mai longevivă formaţie artistică de copii din judeţ. Cu această ocazie, sâmbătă, 25 noiembrie, la Casa de Cultură „Platon Pardău”, a avut spectacolul aniversar „Balada Dornelor – 40 de ani”, manifestare artistică în cadrul căreia, timp de peste trei ore au evoluat atât elevii din generaţia actuală a ansamblului cât şi elevi din generaţiile trecute. Pe lângă spectacol, copiii de la cercurile de artă populară de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, instituţie de învăţământ care în acest an a împlinit 50 de ani de activitate, au prezentat o expoziţie cu cele mai reprezentative lucrări realizate de la începutul anului şcolar.

De la Dorna-n Europa şi America

În anul şcolar 1977 – 1978, regretatul profesor Gavril Moroşan a înfiinţat la Casa Pionierilor Vatra Dornei cercul de ansamblu folcloric şi primul ansamblu folcloric de copii din zonă, care a primit numele „Balada Dornelor”. În anul 1996, pentru a asigura continuitatea activităţii artistice a ansamblului, format din elevi de şcoală gimnazială, a fost înfiinţat, tot la Clubul Copiilor, Ansamblul „Plaiurile Dornelor”, alcătuit din elevi de liceu.

În decursul celor 40 de ani de activitate, copiii şi tinerii artişti, membri ai celor două ansambluri folclorice au participat la numeroase festivaluri folclorice din ţară şi au reprezentat cu cinste România la cele mai prestigioase concursuri de folclor organizate în aproape toate ţările europene, în Turcia şi în America. În anul 2015, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a fost recompensat cu trofeul celei de-a 45-a ediţii a Festivalului Mondial de Folclor, eveniment care s-a desfăşurat în Italia sub patronajul UNESCO şi al CIOFF (Consiliul Internaţional de Organizare al Festivalurilor Folclorice). Acesta este cel mai important premiu primit, numărul formaţiilor din România care au primit această distincţie fiind mai mic de 10.

Repertoriul celor două ansambluri reprezintă Ţara Dornelor, Bucovina, Moldova, Muntenia, Oltenia şi Banat cu suite din cântece instrumentale, solişti vocali şi instrumentişti, dansuri populare, obiceiuri şi tradiţii de iarnă.

Trei generaţii de artişti formaţi la Clubul Copiilor

Manifestarea de sâmbătă, considerată „cel mai de amploare spectacol din ultimi 25 de ani făcut numai de dorneni”, a început cu vizionarea scurt metrajului „Balada Dornelor, 1977 -2017”, introducerea în folclorul dornean fiind făcută cu „Sârba de concert” în interpretarea orchestrelor reunite ale ansamblurilor „Plaiurile Dornelor” şi „Balada Dornelor”, ambele orchestre pregătite de prof. Dorin Pardău şi prof. Vasile Moroşan. Cei prezenţi la spectacol au putut urmări suite de jocuri populare din toate zonele ţării, cântece populare din Moldova, Ardeal, Muntenia şi Oltenia, dialoguri ale diferitelor generaţii de instrumentişti, parada instrumentelor de suflat prezentate de generaţiile vechi de dansatori şi de membrii celor două ansambluri.

„Este cel mai important spectacol pentru mine şi pentru noi. De 20 de ani activez la Clubul Copiilor, dar astăzi am emoţii foarte mari, pentru că pe scenă au fost trei generaţii, unii dintre ei fiind formaţi de Gavril Moroşan în urmă cu 40 de ani. Am o satisfacţie foarte mare pentru că au venit din ţară şi din străinătate foştii noştri elevi care au activat în acest ansamblu. Este foarte greu să ei copilul de la zero, să îi pui instrumentul în mână sau să facă primii paşi de dans şi să ajungă să cânte melodii din cele mai grele. În primul rând îţi trebuie dragoste faţă de ceea ce vrei să faci, multă muncă şi multe sacrificii pentru a avea satisfacţii”, ne-a spus prof. Dorin Pardău.

Izvor nesecat de talente

Activitatea din cei 40 de ani a fost apreciată de Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, care a avut aceleaşi emoţii precum cei care au urcat pe scenă, precizând că: „40 de ani sunt într-adevăr mulţi şi noi încercăm să-i concentrăm în câteva ore, să arătăm ce este mai bun în viaţa noastră de zi cu zi. Cred că acesta este cel mai important moment, în care ne putem lăuda şi ne putem aprecia. Dorinţa mea este ca tradiţia, folclorul şi obiceiurile româneşti să fie păstrate şi cred că dovada sunt cei care sunt în faţa noastră. Merită aplaudaţi, iubiţi şi lăudaţi”.

Lector univ dr. Florin Fodor, de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, i-a felicitat pe profesori şi pe tinerii artişti, universitatea fiind partenerul Clubului Copiilor Vatra Dornei la manifestările pe care le organizează în fiecare vară, iar un număr mare din membrii celor două ansambluri folclorice au fost, sunt şi vor fi studenţii universităţilor de artă din Iaşi şi Cluj. „Îi felicit pe cei mici pentru că atâta dragoste de muzică şi atâta dragoste de artă nu găsiţi în toate localităţile. La Vatra Dornei există o pepinieră foarte importantă şi un izvor nesecat de talente, de muzică, de pasiune şi de dăruire”, a precizat lector univ dr. Florin Fodor.

Clubul Copiilor Vatra Dornei, etalon în domeniul folcloric

Tatiana Vîntur, inspector educaţie nonformală la ISJ Suceava, a scos în evidenţă modul în care Clubul Copiilor Vatra Dornei a dus la nivel naţional, european şi mondial prestigiul localităţii şi al instituţiei. Aici au crescut valori autentice de invidiat, iar ISJ Suceava se referă întotdeauna la aceste rezultate pentru că sunt rezultate etalon în domeniul folcloric din judeţul Suceava. O altă componentă pe care a oferit-o acest club sunt relaţiile de parteneriat care au fost stabilite cu instituţii similare din ţară şi din Europa, în cadrul cărora copiii dorneni au avut prilejul să-şi pună în valoare talentul şi calităţile lor descoperite şi şlefuite de profesorii de la Vatra Dornei.

„Acest club oferă speranţa spectatorilor din sală care au copii, care au nepoţi, că ei vor creşte frumos, armonios, în spiritul valorilor autentice duse mai departe generaţii şi generaţii.

 Scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu spunea că fiecare dintre noi purtăm în suflet un instrument. Unii poartă în suflet o chitară, alţii o vioară, alţii un fluier, poate o harpă, dar sunt şi oameni care poartă în suflet o orchestră. Cred că noi, cei care nu avem aceste competenţe, aceste inteligenţe muzicale, vom duce cu noi în suflet o orchestră. Orchestra ansamblurilor copiilor de la Clubul Copiilor Vatra Dornei”, a spus insp. Tatiana Vîntur.

Trofeul Excelenţei pentru 40 de ani de activitate

Prof. Marcel Dupu, directorul Clubului Copiilor Dorohoi şi membru al Comisiei Naţionale de Specialitate a Ministerului Educaţiei, a oferit Diploma aniversară şi Trofeul Excelenţei Ansamblului „Balada Dornelor” şi Diplomă de excelenţă îndrumătorilor celor două ansambluri, prof. Vasile Moroşan şi Dumitru Pardău pentru susţinere, valorificare, păstrarea şi promovarea cântecului şi jocului popular românesc şi pentru înaltul profesionalism în educaţia artistică a tinerei generaţii.

Aprecieri asupra celor 40 de ani de activitate au fost aduse de prof. dr Ioan Iuga, preşedintele Asociaţiei Culturale „Unirea” Sighetul Marmaţiei, Iliuţă Brăileanu, directorul Palatului Copiilor din Slatina (Olt), Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a acordat o diplomă de excelenţă şi trofeul pentru activitatea meritoasă în păstrarea şi promovarea folclorului coregrafic şi muzical la manifestările artistice organizate în judeţul Olt.

După zeci de ani s-au întors la ansamblul la care s-au iniţiat

Gabriel Moroşan, Sânziana Roşuş, Alin Cuciurean, Andrei Mezdea şi Ilie Hariuc au fost mesagerii generaţiilor care timp de 40 de ani s-au format ca artişti la Ansamblul „Balada Dornelor”, mulţi dintre ei devenind solişti sau dansatori profesionişti sau profesori îndrumători în domeniul folclorului.

„Toţi copiii care trec pe aici învaţă mai mult decât a dansa, respectiv îşi formează caracterul, îşi formează emoţiile, îşi formează iubirea faţă de folclor şi faţă de tradiţie şi pentru asta este nevoie de oameni deosebiţi. Noi am avut ocazia să trecem prin mâna lor, drept dovadă iată-ne întorşi după ani şi ani pe scenă. Deşi o parte din vechile generaţii sunt la casele lor, cu copii, cu familie, au răspuns prezent şi au urcat pe scenă”, a precizat Sânziana Roşuş, membră a Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa-Năsăud şi profesor-coregraf la Ansamblul Folcloric „Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor şi care în urmă cu 18 ani a învăţat primii paşi de dans la ansamblul dornean.

Diplome de recunoştinţă

Profesorul Vasile Moroşan a recompensat cu diplome munca şi dedicarea oamenilor care i-au fost alături, celor trei doamne care permanent sunt alături de membrii ansamblului, prof. Camelia Filipiuc, Teodora Moroşan şi Vasilica Ştefănel, „care la orice turneu se transformă în mame adoptive pentru tinerii dansatori şi care de obicei sunt în afara luminii reflectoarelor, munca lor fiind extrem de importantă”. Au mai primit diplome de recunoştinţă primarii oraşului staţiune care au sprijinit activitatea folclorică la Clubul Copiilor de-a lungul timpului: Alexandru Macovei, Constantin Huţanu, Ioan Moraru, Ilie Boncheş. Au fost acordate şi diplome de apreciere pentru contribuţia adusă la promovarea activităţii ansamblului şi celor care au sprijinit şi promovat Clubul Copiilor Vatra Dornei, printre aceştia numărându-se şi ziarul „Crai nou”.

Activităţi artistice la standarde de calitate ridicate

„Chiar dacă la nivelul ansamblului se realizează în fiecare an un nou schimb de generaţii, continuitatea activităţii artistice se desfăşoară la standarde de calitate ridicate, dovadă fiind trofeele obţinute în fiecare an la festivalurile internaţionale de folclor din ţară, dar mai ales din străinătate. Un factor important pentru aceste reuşite îl constituie buna colaborare cu părinţii copiilor, cu Primăria şi Consiliul Local, cu foştii membri ai ansamblului care revin în mijlocul nostru cu plăcere la fiecare solicitare a noastră şi sponsorii care ne ajută să organizăm la Vatra Dornei manifestări culturale de înaltă ţinută”, a precizat prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei

Ca o recunoaştere a calităţilor organizatorice şi a valorii, Festivalul Naţional „Dorna, plai de joc şi cântec” a fost integrat în circuitul mondial CIOFF (Consiliul Internaţional de Organizare al Festivalurilor Folclorice), alături de alte festivaluri de prestigiu din lume. Ediţia viitoare va avea loc în perioada 17-20 iulie, 2018.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI