Confiscări de lemn în valoare de 47.750 lei şi amenzi de 13.000 lei pentru un operator cu puncte de lucru în Valea Moldovei şi în Botoşani

 >Acesta a primit şi a expediat materiale lemnoase fără documente legale, provenind, cel mai probabil, din tăieri ilegale de arbori, a declarat Mihai Găşpărel, şeful Gării Forestiere >„Chiar dacă operatorilor economici, uneori, li se par rigide, normele de raportare SUMAL au fost emise pentru a nu permite punerea pe piaţă de lemn tăiat ilegal” semnalează Mihai Găşpărel

Garda Forestieră Suceava a verificat activitatea unui operator economic care deţine puncte de lucru cu materiale lemnoase atât pe raza comunei Valea Moldovei din judeţul Suceava, cât şi în municipiul Botoşani. Cu această ocazie s-a constatat că operatorul economic a primit şi a expediat, din ambele puncte de lucru, materiale lemnoase fără documente legale de provenienţă, lemnul provenind, cel mai probabil, din tăieri ilegale de arbori.

Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere, susţine că, în conformitate cu verificările efectuate, din punctul de lucru din Valea Moldovei s-au expediat, fără provenienţă legală sau în lipsa documentelor de însoţire, 20 mc de cherestea din răşinoase, cu o valoare calculată de 10.730 lei. Cantitatea respectivă a fost confiscată valoric, gardienii forestieri aplicând şi o amendă de 5.000 de lei. În cele trei depozite prin care se comercializa cherestea pe raza municipiului Botoşani s-au identificat circa 17 mc de cherestea din răşinoase fără documente legale de provenienţă, măsuraţi în plus faţă de stocurile calculate în baza avizelor de însoţire existente. Pentru alţi 76 de metri cubi de cherestea, emiterea avizelor de însoţire s-a făcut fără respectarea normelor de raportare în SUMAL, astfel încât stocul scriptic să acopere şi cheresteaua primită ilegal. Mihai Găşpărel precizează că a fost confiscat valoric un volum de aproximativ 69 mc de cherestea din răşinoase, cu o valoare de peste 37.000 de lei, şi s-au aplicat amenzi totalizând 8.000 lei. În total, de la respectivul operator economic s-au confiscat circa 89 de metri cubi de cherestea din răşinoase, cu o valoare de 47.750 lei, şi s-au dat amenzi de 13.000 de lei. De menţionat este că, în vara anului 2017, operatorului economic i s-au confiscat valoric încă 145 mc de cherestea din răşinoase. „Subliniem că normele de raportare SUMAL, chiar dacă operatorilor economici uneori li se par rigide, au fost emise pentru a nu permite punerea pe piaţă de lemn tăiat ilegal. Nerespectarea lor, chiar raportarea din alt punct decât cel de plecare a materialului lemnos sau neverificarea codului unic la primirea lemnului, ridică semne de întrebare privind legalitatea transporturilor de masă lemnoasă şi poate atrage sancţiuni care să afecteze stabilitatea firmei” atenţionează Mihai Găşpărel.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: