În a treia duminică din noiembrie...

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie

„La iniţiativa RoadPeace (organizaţie caritabilă din Marea Britanie, ce acordă asistenţă victimelor accidentelor rutiere), prin Rezoluţia privind ameliorarea siguranţei rutiere, adoptată la 26 octombrie 2005, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulaţie, pentru a semnala faptul că acest fenomen a devenit îngrijorător.”

Astfel se încearcă atragerea atenţiei asupra faptului că imprudenţa în trafic poate pune în pericol viaţa, sănătatea şi banii. În această zi, toţi cei interesaţi sunt chemaţi să promoveze atenţia în traficul rutier prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră.

 Mesaje transmise de poliţişti direct în cafenea

 Pentru marcarea acestei zile, lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Suceava au organizat, în parteneriat cu Asociaţia Alecs Group şi un local din municipiul Suceava, un eveniment deosebit, pentru responsabilizarea şi conştientizarea şoferilor care consumă alcool şi se urcă la volan, punând în pericol siguranţa rutieră. Au fost prezentate materiale video, inclusiv imagini de la ultimele tragedii în care tineri şi-au pierdut viaţa în accidente generate de consumul de alcool, şi aspecte legislative, stimulându-se colaborarea interinstituţională şi cu societatea civilă pentru realizarea obiectivului comun – creşterea gradului de siguranţă rutieră. Iar pe bază de voluntariat au fost testaţi cu aparatul etilotest mai mulţi clienţi, fiind promovată ideea de a lăsa vehiculul în parcarea localului public şi de a lua un taxi pentru transportul către casă, ne-a declarat comisar Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 Inconştienţa rămâne încă deosebit de mare

 În ciuda tragediilor întâmplate şi a numeroaselor avertizări şi campanii derulate în acest sens, există în continuare un număr extrem de mare de şoferi care aleg să se suie beţi la volan. Doar pe parcursul weekendului trecut, un nou val de conducători auto „cu mustul în freză” a fost descoperit de oamenii legii pe drumurile judeţului. Unii dintre ei au fost dibuiţi înainte de a se înregistra vreun eveniment rutier, dar mulţi şi după ce au provocat accidente.

 A fugit de la locul faptei

 Sâmbătă seară, Poliţia Municipiului Fălticeni a fost sesizată de un localnic de 37 de ani despre faptul că autoturismul său a fost avariat de un autovehicul al cărui conducător a părăsit locul accidentului. În urma activităţilor întreprinse de oamenii legii, maşina implicată în evenimentul rutier a fost găsită în curtea unei societăţi comerciale din localitate, prezentând avarii, iar în interior, la volan, pe un localnic de 61 de ani, care a recunoscut că el a condus autoturismul în momentul producerii accidentului. Omul prezenta halenă alcoolică, astfel că a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat; după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

 Beţi fiind, s-au izbit cu maşinile de tot ce au găsit în cale

 Puţin după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin numărul de urgenţă 112 că, pe strada Gheorghe Doja, un autoturism a intrat în gardul unui imobil, iar conducătorul auto pare să fie sub influenţa băuturilor alcoolice. Oamenii legii deplasaţi la faţa locului au identificat maşina avariată în afara părţii carosabile, iar lângă ea pe conducătorul auto, un localnic de 35 de ani. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a arătat o alcoolemie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, în prezenţa unui martor, omul a refuzat să fie condus la spital pentru prelevarea de probe biologice.

Cu acelaşi rezultat la etilotestare a fost descoperit şi un şofer petrecăreţ implicat într-un incident rutier petrecut pe DJ 208, pe raza comuna Preuteşti. Iniţial, agenţii au descoperit la faţa locului doar autoturismul, care prezenta mai multe avarii, însă fără conducătorul auto. Verificările efectuate i-au condus pe oamenii legii către un localnic de 29 de ani, ce a fost identificat la domiciliu. Cu ocazia audierilor, bărbatul a recunoscut că a condus autoturismul pe raza comunei, ocazie cu care a pierdut controlul supra direcţiei de mers şi a intrat în parapetul drumului judeţean, avariindu-şi maşina, după care, în încercarea de a scăpa cumva de răspunderea penală, deoarece era rupt de beat la volan, a inventat o poveste cum că a consumat băuturi alcoolice după… de supărare. Povestea cusută cu aţă albă nu a fost crezută de poliţişti, care i-au întocmit un dosar penal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: