În Europa

Frumoasă ca o zi caldă şi însorită de brumărel va rămâne în memoria iubitorilor de artă expoziţia de pictură şi grafică „Schiţe europene”, a cunoscuţilor artişti plastici Lucia Puşcaşu, Ovidiu Buzec şi Niculai Moroşan, de la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava. La vernisaj (18 octombrie 2017) a fost prezentă presa (la maxim), au fost colegi şi prieteni ai autorilor, dar parcă prea puţină lume faţă de cât ar fi meritat Europa lor.

În deschidere, Niculai Moroşan, actualul preşedinte al Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi-a exprimat bucuria împărtăşirii creaţiilor de pe simeze cu cei prezenţi – „un număr restrâns de oameni, ca un grup select”, pe care artiştii contează întotdeauna la manifestările lor –, creaţii „la faţa locului” şi în atelier din călătorii care le-au lăsat impresii de neuitat. Ideea expoziţiei, a precizat, gândită de la începutul anului, a fost a Luciei Puşcaşu. După care, optând, în locul tradiţionalului invitat, de regulă „un critic de artă care nu critică, lămureşte publicul”, pe mărturisirile personale, i-a dat cuvântul Luciei Puşcaşu.

Cuvânt început într-un fel în invitaţia, adresată, şi în numele lui Niculai Moroşan şi al lui Ovidiu Buzec, Sucevei şi sucevenilor – „În demersul nostru cultural-pictural am încercat să evocăm spaţiul mediteranean, unde lumina este pretutindeni, dar şi atmosfera şi frumuseţile Cernăuţiului. Vă veţi întâlni cu mirificul Balcic, unde marea se uneşte cu cerul şi cu muntele. Culorile solare de pe Coasta Amalfitană şi din frumoasa Grecie vă vor încălzi sufletul şi vă vor trezi amintiri de neuitat. Vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături” – şi continuat cu o scurtă trecere în revistă a reîntoarcerii artiştilor plastici români la Balcic la începutul anilor ´90. Prietenă cu iniţiatoarea acestor reîntoarceri, pictoriţa Marilena Murariu (prin Asociaţia ELITE ART Club UNESCO), şi participantă la mai multe ediţii, Lucia Puşcaşu ar fi avut ce să tot povestească, dar s-a mulţumit să-şi reprivească lucrările dedicate în expoziţie Balcicului, casa alba cu balconul aparte, centrul oraşului vechi, „care nu mai există”, „faţadele ca nişte broderii”, ferestrele de demult, atrăgând atenţia că şi-a pus „probleme de culoare, de compoziţie, de plan îndepărtat, apropiat, nu de culoare locală”. De asemenea, şi-a reamintit cu plăcere schimbul artistic cu oraşul Laval din Franţa, vizita artiştilor suceveni acolo, şi expoziţia împreună de la Suceava, cu momentele lor reînviate de câteva lucrări sub arcada mărturisirii artistei, „M-au încântat castelele, glicina” şi, fireşte, capodoperele de la Muzeul Tapiseriei Contemporane „Jean Lurçat” din Angers. Apoi, apropo de ataşamentul său pentru Balcic, a observat şi fidelitatea lui Niculai Moroşan faţă de Grecia, şi preferinţa sa pentru „contraste, merge pe alb, griuri, albastru”.

Întotdeauna atentă cu presa, şi de data aceasta, Lucia Puşcaşu i-a mulţumit pentru participare, cu un salut special pentru „dl Moldovan, prietenul nostru de la Neamţ” (Studioul TVR Iaşi).

www.romanidecentenar.ro

„Eu nu sunt aşa de bun orator, dacă eram, nu eram aici!, a spus Ovidiu Buzec. Ei s-au dus în sud, eu în nord…” După Siretul său alpin, cu cer limpede şi sticlos, cel puţin aceasta este impresia pe care am păstrat-o unei personale, „Alb de Bucovina”, „nordul”, adică Cernăuţi s-a dovedit o surpriză, un oraş al înserărilor (nu ale zilelor, ale vremurilor), cu aurul stins al clădirilor şi al amintirilor devenite taine greu de descifrat.

O expoziţie minunată despre ceea ce poate să rămână şi după trecerea călătoriilor şi a verii, dacă ai avut şansa să fii pictor, să vezi şi să pictezi ce ai văzut şi dacă nu ai pierdut şansa să priveşti ce a fost pictat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: