Conform expertului contabil sucevean Şerban Filip

„Revoluţia fiscală” va avea efect devastator

> El arată de ce multe firme vor plăti de două-trei ori mai mult impozit

 Vicepreşedintele UGIR Suceava, expertul contabil Şerban Filip, a apreciat, vineri, că „Revoluţia fiscală” care ar urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2018, potrivit modificărilor Codului fiscal aprobate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă în şedinţa din 8 noiembrie, va genera mai probleme firmelor sucevene.

Într-un punct de vedere transmis News Bucovina, Şerban Filip arată că prin ordonanţa de urgenţă s-a introdus pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) impozitul pe cifra de afaceri vizând agenţii economici care realizează venituri cuprinse între 500.000 euro şi 1.000.000 euro.

El adaugă că în luna februarie 2017, Guvernul a introdus impozitul pe cifra de afaceri pentru agenţi economici care realizează venituri până la 500.000 de euro, iar pentru aceste unităţi guvernul a lăsat posibilitatea opţiunii pentru impozitul pe profit în condiţiile în care agenţii economici subscriu şi varsă un capital social de cel puţin 45000 lei.

„Prin OUG din 8 noiembrie 2017, această opţiune a fost anulată. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri va duce la reducerea activităţii multor IMM-uri, iar în unele situaţii chiar la închiderea acestora. Acest fenomen se va produce deoarece procentul de 1% se va aplica asupra tuturor mărfurilor şi materialelor achiziţionate şi revândute. Vor fi afectaţi agenţi economici care desfăşoară activităţi de comerţ angro, farmacii, service auto etc… În toate aceste cazuri, impozitul pe venit 1% va fi de 2-3 ori mai mare decât impozitul pe profit determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra veniturilor minus cheltuieli” a explicat Şerban Filip.

Vicepreşedintele UGIR Suceava a menţionat că pentru a se vedea „efectul devastator al impozitului pe venit 1%” a ales să analizeze situaţia farmaciilor, deoarece prezintă o serie de particularităţi, respectiv evaziune fiscală foarte redusă, neexistând posibilitatea achiziţionării mărfurilor „la negru” şi a vânzării lor fără documente, preţuri limitate – neexistând posibilitatea practicării unor adaosuri foarte mari şi necesitatea angajării cu carte de muncă a minimum 3-4 persoane calificate.

Expertul contabil subliniază că în cazul farmaciilor independente rata rentabilităţii brute este de 4-5%, iar în judeţul Suceava cea mai mare farmacie independentă are o rentabilitate brută de 8%.

El analizează o farmacie medie, cu o cifră de afaceri de 1.200.000 lei care are patru angajaţi.

„Aplicând procentul de 1%, aceasta va achita un impozit pe venit în sumă de 12.000 lei. La o rată a rentabilităţii de 4%, rezultă un profit brut de 48.000 lei, la care aplicând procentul de 16% rezultă o sumă de plată de 7.680 lei. Suma ce trebuie achitată în cazul procentului de 1% este aproape dublă. Aplicând o procedură asemănătoare pentru agenţi economici care desfăşoară comerţ angro rezultă că suma ce trebuie achitată în cazul procentului de 1% este de 3-4 ori mai mare. În cazul comercianţilor, în situaţia în care salariul minim creşte la 1900 lei, se impune o decizie privind continuitatea activităţii” arată Şerban Filip.

Potrivit lui, aplicarea cotei de 1% pentru agenţii economici cu o cifră de afaceri de până la 1.000.000 euro poate însemna restructurarea şi reducerea activităţii firmelor.

În cazul particular al farmaciilor independente cu capital autohton, având în vedere că în judeţul nostru funcţionează o singură farmacie independentă care depăşeşte cifra de afaceri de 1.000.000 de euro, există posibilitatea dispariţiei farmaciilor independente, iar în aceste condiţii preţurile medicamentelor pot să crească substanţial, deoarece în piaţă ar putea să rămână numai lanţurile de farmacii.

El mai arată că această măsură va duce şi la dispariţia angrosiştilor cu cifre de afaceri de până la 1.000.000 de euro, apreciind că acest domeniu va fi cel mai afectat de aplicarea procentului de 1% impozit pe cifra de afaceri. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: