Ministrul Justiţiei:

Dacă ţii un deţinut în penitenciar după ce dispare temeiul privării de libertate, e lipsire de libertate în mod ilegal

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a procedat corect când a pus în libertate deţinuţii care intrau sub incidenţa legii recursului compensatoriu, menţionând că ţinerea unei persoane în spatele gratiilor, după ce a dispărut temeiul juridic al privării de libertate, este considerată lipsire de libertate în mod ilegal.

„Legea a intrat efectiv în vigoare şi oricare dintre noi – că este ministrul Justiţiei sau altceva, director de ANP –, în ziua în care legea intră în vigoare trebuie să o pună de îndată în aplicare. Nu ai niciun temei juridic să reţii pe cineva o oră, darămite o zi sau mai mult peste durata pedepsei efectuate din cele 30 de zile plus cele 6 considerate efectuate” a precizat Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, ANP trebuia să dea drumul deţinuţilor după ce legea a intrat în vigoare.

El a menţionat că deţinuţii din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiţii la standarde europene şi că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru.

Toader a arătat că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, fiind cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri/ deţinut. „Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi 650 de deţinuţi” a adăugat Tudorel Toader.

El a mai spus că „problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică – pe de o parte, o problemă sistemică – pe de altă parte”.

Tudorel Toader a menţionat că are în vedere două categorii mari de probleme de rezolvat: modernizarea şi construirea de penitenciare noi, dar şi modificarea părţii generale a Codului penal, pentru a consacra supravegherea cu brăţara electronică.

„Supravegherea electronică poate fi o modalitate de executare integrală a pedepsei, dar în acelaşi timp poate fi şi modalitate de eliberare a părţii finale a executării unei pedepse” a subliniat Ministrul Justiţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: