Cătălin Nechifor, după participarea la Conferinţa Generală UNESCO:

Noua conducere UNESCO şi noile linii directoare, oportunitate ca România să joace un rol important

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, membru al delegaţiei parlamentare pentru UNESCO, arată într-un comunicat de presă că cea de-a 39-a Conferinţă Generală UNESCO desfăşurată la Paris, unde s-a ales o nouă conducere şi s-au stabilit noi linii directoare ale acestui organism, reprezintă o nouă etapă pentru UNESCO, în care România ar putea juca un rol important.

„Am participat pentru câteva zile la prima parte a celei de a 39-a Conferinţe Generale UNESCO, desfăşurată la Paris, în calitate de membru al comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Delegaţia parlamentară care a reprezentat România a fost asistată de ambasadorul Adrian Cioroianu, în timp ce adresarea de stat membru a fost prezentată de ministrul educaţiei naţionale, domnul Liviu Marian Pop” arată Nechifor.

El precizează că după o perioadă de 9 ani – cât timp directoratul general al UNESCO a fost deţinut de Irina Bokova din Bulgaria, după apariţia unei situaţii speciale prin acceptarea Palestinei ca stat membru în 2011, fapt care a generat o stare tensionată pentru SUA şi Israel, acestea anunţând recent că doresc ieşirea în mod formal din organizaţie –, Conferinţa Generală părea de la bun început să nu se desfăşoare sub cele mai bune auspicii.

Totodată, pierderea celor peste 80 milioane USD drept cotizaţie din partea SUA, echivalent a peste 20% din buget, punea presiune pe finanţarea UNESCO şi pe necesitatea obţinerii de noi surse de venit extrabugetare.

„Cu toate acestea, schimbarea de leadership a fost una liniară, aşezată, personalitatea doamnei Audrey Azoulay, fost ministru francez al culturii în cabinetele Valls şi Cazeneuve, a determinat o largă acceptare a candidaturii domniei sale în funcţia de director general, lucru remarcat chiar din primele adresări la forumul liderilor. În acelaşi mod a avut loc şi schimbarea preşedintelui Conferinţei Generale, domnul Stanley Mutumba Simataa, din partea Namibiei, fiind înlocuit în funcţie de către doamna Zohor Alaoui, ambasador al Marocului de pe lângă UNESCO” a menţionat Nechifor.

El subliniază că, în ceea ce priveşte mesajele statelor membre, majoritatea a urmat aceeaşi linie, fiind apreciată activitatea din ultimii ani, militându-se pentru o îmbunătăţire a acesteia în viitorul apropiat, având în vedere cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de ONU în anul 2015, prin Agenda 2030.

www.romanidecentenar.ro

„În discursul său, ministrul Pop s-a referit la dinamica transformărilor şi la noile provocări impuse de evoluţia rapidă a tehnologiei, România alegând calea inovaţiei, dar şi la introducerea manualelor digitale şi dezvoltarea Resurselor Educaţionale Deschise, anunţând deschiderea noastră pentru o colaborare pe acest subiect la nivel regional şi internaţional” aminteşte deputatul sucevean.

Nechifor ţine să precizeze că ministrul de stat german, Maria Bohmer, şi-a exprimat părerea de rău faţă de decizia SUA şi Israel de a părăsi UNESCO, dar a militat şi pentru o mai riguroasă respectare a obligaţiilor ce revin statelor membre, în special cele privitoare la plata cotizaţiilor naţionale, Germania fiind la zi în acest sens.

„În ceea ce priveşte Ungaria, adresarea a fost focusată pe situaţia învăţământului în limba maternă din Ucraina, având în vedere faptul ca unul din obiectivele UNESCO pentru viitor este educaţia durabilă ca factor de consolidare a păcii globale. Ministrul ungar al capacităţii umane a apreciat ca fiind problematică decizia Ucrainei de a anula posibilitatea învăţării în limba maternă, prezentând faptul că în regiunile vestice ale statului ucrainean trăiesc foarte mulţi etnici de origine ungară, anunţând, în plus, că au existat şi alte puncte oficiale de vedere pe acest subiect din partea Greciei, Bulgariei şi României” a adăugat parlamentarul sucevean.

Cătălin Nechifor mai arată că, în paralel cu activităţile principale desfăşurate pe durata a două sesiuni zilnice, au avut loc şi alte evenimente remarcabile, cum ar fi inaugurarea oficială a sălii plenare UNESCO, după o modernizare amplă, în valoare de 6,2 milioane USD, donaţie a statului Dubai, inaugurarea petrecându-se în prezenţa Alteţei Sale Sheikh Hamdan Bin Rashi, viceguvernatorul Dubaiului, şi a doamnei director general Irina Bokova.

„Prin urmare, consider că misiunea României la cea de a 39-a Conferinţă Generală UNESCO a fost dusă cu bine la îndeplinire în timpul în care am participat şi sper ca la final atât alegerea doamnei Audrey Azoulay, a noului comitet director, cât şi stabilirea bugetului, a programului şi a liniilor directoare pentru viitorul apropiat, să ofere României o mai bună poziţionare şi obţinerea de rezultate în domeniul patrimoniului universal, dar şi al educaţiei, culturii şi ştiinţei” concluzionează Cătălin Nechifor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: