Trei pensionari de invaliditate au primit pensii şi după deces

>Pentru 14 beneficiari s-a propus reexpertizarea, ei fiind depistaţi desfăşurând activităţi neconforme cu starea de invaliditate sau nu au fost găsiţi acasă

 Serviciul „Inspecţie Socială” al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava a desfăşurat o campanie de control privind pensiile de invaliditate.

Directorul executiv Ionuţ Adomniţei a declarat că lucrătorii AJPIS au verificat la domiciliu 63 de beneficiari ai pensiei de invaliditate, în urma controalelor fiind identificaţi trei pensionari pentru care plăţile pensiei de invaliditate s-au efectuat după data decesului. Tot cu prilejul aceleiaşi campanii, în cazul a 14 beneficiari s-a propus reexpertizarea de către comisia din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, deoarece „aceştia au fost depistaţi desfăşurând activităţi neconforme cu starea de invaliditate sau nu au fost găsiţi la domiciliu” a precizat Ionuţ Adomniţei, director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava.

O persoană poate beneficia de pensie de invaliditate dacă este încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale, iar în cazul personalului militar, de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, indiferent de stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii. În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire, precum şi de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire. În ceea ce priveşte gradul III, acesta se acordă la pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: