De ce riscă PSD ?

Este un foarte mare semn de întrebare deoarece riscul politic actual al PSD este dincolo de limitele înţelegerii. De obicei, oamenii cu capul pe umeri riscă atunci şansele de reuşită depăşesc 50%. În condiţiile în care PSD conduce România, riscul poate afecta situaţia ţării şi a celor 20 de milioane de locuitori. E nebunie curată pentru un partid sau o mişcare politică să rişte în asemenea poziţie deoarece consecinţele pot fi decisive pentru viitorul nostru, dar şi al partidului şi al decidenţilor.

Care e riscul PSD? Riscul de a pierde puterea politică, vezi cazul Ponta. Consecinţele însă pot fi şi mai dezastruoase, vizând inclusiv scoaterea partidului în afara legii, aşa cum clama strada în iarnă. O astfel de situaţie atrage după sine şi consecinţe asupra eşichierului politic românesc.

Care este sursa riscurilor? Mătrăşirea legilor justiţiei pentru a scăpa corupţii, sustragerea fondurilor de investiţii pentru a plăti salariile şi pensiile, declanşarea crizei financiare asemeni celei greceşti şi creşterea ratei de sărăcie a populaţiei odată cu mărirea diferenţelor între bogaţii făcuţi peste noapte şi restul populaţiei, scumpirea alarmantă a alimentelor şi a energiei, creşterea dobânzilor la credite şi reluarea spiralei inflaţioniste concomitent cu devalorizarea leului, blocarea parcursului european al României din pricina continuării practicilor corupte…, ca să nu mai pomenim şi de riscuri externe, Doamne fereşte.

Mai întâi o explicaţie fără de care va fi greu de înţeles: PSD a fost votat de aprox. 3 milioane de alegători din cele peste 18 milioane trecute pe liste, ceea ce înseamnă că abia 1 din 6 cetăţeni l-a legitimat pentru a guverna. Prin asocierea cu ALDE şi cu alţii, plus procentele obţinute prin redistribuire, majoritatea parlamentară e una foarte consistentă. De aici curajul de a forţa democraţia şi legile statului de drept, deşi cifra de 3 milioane pe care poate(?) conta provoacă oricui frisoane, numai celor ce trebuie nu. Nu vor să vadă pierderea credibilităţii după nici un an de guvernare.

Pentru cine riscă PSD? Pentru propriul electorat, acela sărăcit şi care aşteaptă mereu pomeni guvernamentale? Nicidecum, ci pentru politicienii certaţi cu legea şi prinşi în dosare penale. Nici măcar pentru cei 30.000 rămaşi în arest după recenta „graţiere” mascată, cu atât mai mult cu cât ieşirea din penitenciar a criminalilor, corupţilor, violatorilor nu produce decât teamă în rândul electoratului. Şi pierdere de voturi. În schimb, numărul parlamentarilor cercetaţi penal e de peste 80 din 558 în fosta legislatură, iar al miniştrilor, adjuncţilor, secretarilor de stat, cel puţin în aceeaşi proporţie.

Aşadar nu pentru cele 45% din 7.200.000 cetăţeni prezenţi la urne e bătălia pentru „eliberarea” justiţiei de binom şi sistem, ci pentru ei înşişi şi ai lor. Un spectacol lamentabil în care sunt puşi faţă în faţă cetăţenii cinstiţi aflaţi în proporţie de peste 99% cu câţiva lideri cu dosare penale. Din moment ce se consideră nevinovaţi, de ce le-or fi fiind frică să se prezinte în faţa judecătorilor ca toţi ceilalţi muritori de rând? De ce or fi având nevoie de atragerea populaţiei în acest joc murdar?

Iată de ce. Actualmente social-democraţii nu mai funcţionează ca o formaţiune politică modernă, ci ca o oaste de servitori care se supun orbeşte comandantului suprem. În interiorul partidului singurul filtru care contează a acela al lui Liviu Dragnea care nici nu se mai fereşte să folosească persoana I: „aşa am decis (eu) să schimbăm (noi) guvernul…”. Or tocmai din această pricină a apărut în spaţiul public frica de PSD: un singur om poate greşi mult mai mult decât un întreg comitet executiv ales cinstit.

Partea dezolantă este că niciun manual de ştiinţe politice nu indică guvernarea la risc, socotită îndeobşte aventură, incompetenţă, cu atât mai mult cu cât în spatele aleşilor se află „ţara” şi „românii”, cum le place să se laude toată ziua. Una este să rişti când în joc este propria soartă şi alta când ai pe umeri un întreg popor. La aceste lucruri nu se mai gândeşte niciun social-democrat?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: