Din cauza creditului la proiectul „Utilităţi şi mediu” au început să fie blocate conturi ale primăriilor

> Gheorghe Flutur îi scrie premierului Mihai Tudose despre situaţia disperată a localităţilor respective şi cere 27,5 milioane lei la rectificarea bugetară

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, ieri, o nouă scrisoare premierului Mihai Tudose, în care îi explică situaţia disperată în care se află localităţi sucevene din cauza problemelor generate de proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, atrăgând atenţia că a început blocarea conturilor unor primării, respectiv Siret şi Vatra Dornei, şi că pentru soluţionarea problemei este nevoie ca judeţul să primească 27,5 milioane de lei la rectificarea bugetară.

Flutur îi explică premierului că, în momentul de faţă, 48 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava se confruntă cu o problemă extrem de dificilă, care reprezintă un real pericol pentru funcţionarea de zi cu zi a administraţiei locale, respectiv lipsa resurselor financiare pentru plata datoriilor contractate în vederea realizării unor obiective de investiţii din cadrul programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 484/2002, contractat în anul 2004 şi garantat de Ministerul Finanţelor Publice.

„Această problemă este binecunoscută de administraţia centrală, căreia împrumutaţii s-au adresat în nenumărate rânduri, găsindu-şi o posibilă rezolvare prin aplicarea dispoziţiilor art. XII al O.U.G. nr. 114/2009 privind unele măsuri financiare. Astfel, acest act normativ prevede că, începând cu data de 1.01.2010, achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de credit încheiat între judeţul Suceava şi ceilalţi 61 de împrumutaţi din acelaşi judeţ cu Deutsche Bank AG Londra, în anul 2004, finanţator care, ulterior, în luna iulie 2004, a transferat contractul la Deutsche Bank Luxembourg pentru finanţarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, se efectuează din următoarele surse, în ordinea de mai jos:

  1. a) soldul contului de disponibilităţi deschis în numele şi pe seama Consiliului Judeţean Suceava la Banca Comercială Română – Sucursala Suceava – pentru scopurile Programului; Facem precizarea că acest sold a fost epuizat încă din anul 2015;
  2. b) veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale împrumutate” scrie Flutur.

Preşedintele CJ Suceava subliniază în adresă că aceste unităţi administrativ-teritoriale nu îşi pot asigura integral nici măcar capitolele secţiunii de funcţionare aferente serviciilor publice strict necesare, cu atât mai puţin resursele pentru plata obligaţiilor creditului.

„Ca urmare, la data scadenţei creditului, conform convenţiei de garantare, a fost accesat fondul de risc pentru un număr însemnat de unităţi administrativ-teritoriale care s-au aflat în incapacitate de plată, iar ca o situaţie extremă, în ultimele zile, au fost blocate conturile pentru două din acestea (municipiul Vatra Dornei şi oraşul Siret), fiind iminente şi alte blocări de conturi” avertizează Flutur.

Gheorghe Flutur adaugă că, întrucât 48 unităţi administrativ-teritoriale sunt în situaţie de extremă dificultate, devine imperios necesară accesarea celei de-a treia surse de finanţare a obligaţiilor aferente acestui credit, respectiv din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu această destinaţie.

„Necesarul de finanţare cu care vă rugăm să ne sprijiniţi la rectificarea bugetară este de 27.541.663,75 lei” a menţionat Flutur.

Premierul Mihai Tudose a declarat, la 29 septembrie, la Suceviţa, că va analiza modul în care se poate soluţiona problematica legată de proiectul „Utilităţi şi mediu” din judeţ care a afectat 60 de localităţi ce riscă să intre în incapacitate de plată întrucât trebuie să plătească un credit şi dobânzi aferente conductelor magistrale de gaz natural care au fost preluate gratuit de Transgaz.

„Vom avea o analiză. De 4 ani de zile nu s-a mai întâmplat nimic în acest proiect. A fost o lege a Sucevei, practic, în România. O să analizăm săptămâna viitoare şi o să primesc un răspuns clar, fiindcă unii au făcut nişte lucruri şi alţii trebuie să le plătească” a spus Mihai Tudose.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis că Guvernul ar trebui să preia aceste plăţi, iar premierul a spus că trebuie să vadă în ce măsură se vor putea acoperi nişte sume de bani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: