Preşedintele CJ acuză o campanie a unor ONG-uri şi case de avocatură care vor să blocheze depozitul ecologic de la Pojorâta

> L-am sunat şi pe Cătălin Nechifor, să luptăm cu legea în mână pentru a promova şi a susţine strategiile integrate, anunţă Gheorghe Flutur

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat în şedinţa de luni a Consiliului Judeţean că se încearcă, prin diverse acţiuni, blocarea deschiderii depozitului ecologic de la Pojorâta, în timp ce Ministerul Mediului cere urgentarea operaţionalizării acestei investiţii.

Flutur a spus în şedinţă că, în ceea ce priveşte depozitul de la Pojorâta, când a venit în 2008 în funcţia de preşedinte al CJ Suceava, cele două locaţii erau stabilite prin hotărâre de consiliu judeţean şi  prin Master planul de deşeuri  şi că a continuat dosarul de finanţare a proiectului, efectuându-se toate procedurile legale, de la planul de urbanism zonal la parcelarea  cadastrală.

„Suntem într-o campanie a unor ONG-uri care ne cer la Legea 544 tot felul de documente, poate undeva s-a greşit, ca să se oprească depozitul ecologic de pe Mestecăniş, că e o problemă grea de peisaj acolo” a spus Flutur.

El a precizat că a revăzut studiile făcute de trei firme, cu privire la amplasament, şi nu au fost găsite probleme.

„Am discutat cu ministrul. Ne cere să avem depozitele funcţionale; pe partea cealaltă sunt foarte multe contestaţii” a arătat Flutur, menţionând că sunt case de avocatură care cer Consiliului Judeţean fel de fel de acte pentru a da în judecată instituţia.

„Mergem pe acest proiect să îl finalizăm şi să fie funcţional în acest judeţ.  E cea mai delicată problemă a judeţului Suceava. L-am sunat şi pe Cătălin Nechifor şi i-am spus că apar în spaţiul public o sută şi o mie de probleme, iar dacă nu luptăm cu legea în mână pentru a promova şi susţine strategiile integrate avem o problemă” a declarat Flutur.

El şi-a exprimat convingerea că angajaţii Consiliului Judeţean au lucrat corect şi că nu sunt probleme, însă procedurile au condus la această întârziere atât de mare.

Astfel, Flutur a arătat că a fost o licitaţie pentru operarea depozitului de la Moara, care a început în mai 2016 cu un singur ofertant, dar legislaţia nu permitea un singur ofertat, astfel că au fost reluate procedurile. „Legislaţia a fost modificată între timp, iar acum au venit şase ofertanţi. Sperăm să nu ne târască prin contestaţii, ca să putem duce deşeurile la Moara” a spus Flutur.

El a mai declarat că sistemul nu e complet, pentru că două staţii de transfer nu s-au realizat pe finanţarea 2007-2013, şi se efectuează pe noua finanţare.

„Să căutăm vinovaţi? Tot din cauza procedurilor, două din ele nu s-au făcut” a spus Flutur.

El a explicat că şi fără cele două staţii trebuie aduse deşeurile sortate la Moara, arătând că 77 % din deşeuri merg la depozitul Moara, iar 23 % la cel din Pojorâta.

„Aşa e calculat. La Pojorâta nu merge hârtie, sticlă şi celelalte, toate merg la Moara, că are staţie de sortare care împachetează” a menţionat preşedintele CJ Suceava.

El a mai spus că a fost depistată şi o problemă după recepţia lucrărilor de la Moara, când s-a constatat că, la ger, există riscul   că unele bacterii nu ar lucra şi că a fost nevoie de discuţii şi negocieri cu constructorul pentru instalarea unui încălzitor de levigat care se montează acum la depozitul Moara; cel de la Pojorâta a fost deja montat.

În ceea ce priveşte depozitele temporare care ar fi ilegale, pentru că şi-au depăşit perioada de avizare, Flutur a spus că va merge, joi, cu mai mulţi primari din judeţ, inclusiv de la Fălticeni şi Rădăuţi, la Ministerul Mediului, pentru a discuta cum se va putea soluţiona problema.

„În 2013 au venit cu soluţia temporară să aprobe şase gropi provizorii, fiind o relaţie directă între AMP, Primărie şi operator, fără să fie implicat CJ Suceava. Acum citesc prin ziare că sunt ilegale. Dar unde duci gunoiul, în Lună? Până se deschid  Moara şi Pojorâta, trebuie găsite soluţii” a spus Flutur.

El a arătat că gunoiul a fost dus nesortat la aceste depozite temporare, iar la depozitele ecologice nu poate fi primit decât dacă este sortat.

„Cine intră acolo să îl selecteze, că e gunoi în putrefacţie” a întrebat Flutur, care a menţionat că dacă deşeurile colectate în depozitele temporare vor fi duse la depozitul Moara, se va ocupa peste o treime din capacitatea de stocare şi se va reduce la 6 ani perioada de funcţionare a acestui depozit.

„Am vorbit cu primarul de Fălticeni, cu cel de Rădăuţi, să mergem la Ministerul Mediului să discutăm problema. Să le închidem unde sunt şi să încheiem această poveste” a spus Flutur.

El a mai anunţat că CJ Suceava va începe o acţiune împreună cu primăriile din judeţ pentru convingerea populaţiei să sorteze deşeurile.

„Vom începe acţiunea împreună cu primăriile pentru colectarea selectivă, care nu e uşoară deloc” a anunţat Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: