Gheorghe Flutur atrage atenţia că Suceava a primit „firimituri” din impozitul pe venit

> Dan Ioan Cuşnir a contestat că alocările pentru judeţul Suceava sunt de 156 de ori mai mici decât necesarul

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat luni, în şedinţa Consiliului Judeţean, la proiectul de hotărâre de distribuire către localităţi a sumei de 1,7 milioane de lei provenită din impozitul pe venit, că e vorba de „firimituri” şi că a decis să transfere localităţilor aproximativ aceeaşi sumă, pentru că nu prea e ce să fie împărţit, deşi fiecare localitate are o urgenţă.

„Am încercat să facem o distribuire cât se poate de echitabilă din puţinul acesta. Vine câte 15.000 de lei de fiecare localitate” a spus Flutur, care a menţionat că aşteptările primarilor erau mult mai mari şi că speră să vină şi alte sume.

În schimb, consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir a spus că se vorbeşte despre o suplimentare a fondurilor cu 1,7 milioane de lei şi a contestat că alocările sunt de 156 de ori mai mici decât ceea ce s-a primit.

El a explicat că în luna februarie alocările erau de nouă ori mai mici decât necesarul.

„Acum faceţi acelaşi raport, dar numai la sume suplimentare” a spus Cuşnir, care consideră că proporţionalitatea se face cu totalul alocărilor şi că matematica nu poate fi contrazisă.

Cuşnir a mai spus că sumele suplimentare, respectiv banii care sunt împărţiţi direct de ANAF şi cei împărţiţi de CJ Suceava, acoperă 40% din arieratele şi creditelor localităţilor din judeţ.

Flutur a răspuns că CJ Suceava a cerut primăriilor ce necesar au pentru finanţare şi consideră că CJ trebuie scos din această împărţire, fiind necesar ca toate fondurile să fie alocate printr-o formulă anume.

„Cum împarte Ropotă 80% prin formulă, poate să împartă şi pe 100 %” a spus Flutur.

El a arătat că suma alocată suplimentar a fost mică şi vine din impozitul pe venit.

„Înseamnă că nu-i venit prea mult ca să avem parte mai mult. Deci ar trebui să ne alarmăm poate mai mult că nu sunt venituri care să fie impozitate ca să o ducem mai bine” a spus Flutur.

„Oamenii aşteaptă ca aerul nişte rectificări pozitive pentru diverse probleme, fie că vorbim de majorarea de salarii, fie de alte cheltuieli. Aici apare problema. Faptul că a fost atât de puţin ne-a adus la ideea că trebuie să împărţim egal aceste picături” a spus preşedintele CJ Suceava.

Flutur a atras atenţia că autorităţile locale trăiesc din sume defalcate în TVA şi impozite, iar dacă acestea se reduc înseamnă că şi ceea ce se primeşte va fi mai puţin.

„Politica Guvernului de reducere a TVA şi a impozitelor împinge administraţiile locale să taie ele cu mâna primarilor, astfel că sumele vor fi mult mai mici şi ne ducem la capitolul dezvoltare care plânge” a mai spus Flutur, care a menţionat că „ne contrazicem de la nişte firimituri”.

El a mai spus că speră ca Guvernul să găsească o soluţie să preia creditul pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”, pentru că altfel vor fi primării care vor intra în incapacitate de plată şi nu vor mai putea să acceseze fonduri europene.

Totodată, Flutur a spus că viaţa s-a scumpit, dar alocările sunt mai mici.

Administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, a explicat că cererile localităţilor din judeţ au crescut faţă de luna februarie, pentru că acestea au obţinut proiecte prin PNDL care trebuie să fie cofinanţate şi că au nevoie de mai mulţi bani faţă de solicitările iniţiale, când nu ştiau că au nevoie de aceste fonduri suplimentare.

Ea a spus că, în prezent, totalul arieratelor este de 14 milioane.

Vasilciuc a explicat că cea mai mică sumă de cofinanţare e de 42.000 de lei  şi că cererile primăriilor cresc progresiv până la 122 de milioane de lei.

Dan Ioan Cuşnir a contestat însă aceste date afirmând că necesarul de cofinanţare nu a crescut, că arieratele erau de 19 milioane de lei, iar acum sunt de 14 milioane de lei şi că au crescut creditele de la 3 milioane de lei la 9 milioane de lei.

Flutur i-a răspuns că una este cofinanţarea şi altceva înseamnă studiul de fezabilitate. Potrivit lui s-au făcut foarte multe studii de fezabilitate, de ordinul sutelor, care trebuie plătite, iar din acest motiv primarii au nevoie de sume suplimentare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: