De ce se depopulează România ?

Exodul a peste 4 milioane de cetăţeni români, al doilea după sirienii răvăşiţi de război, pare să convină politicienilor de la putere, căci bazinul lor electoral creşte odată cu plecarea tinerilor. Deşi sunt mereu atenţionaţi de statisticile oficiale ale e(i)migraţiei europene, deşi presa nu slăbeşte subiectul, pare că nimic nu clinteşte din loc majoritatea de guvernământ, iar peste politicile guvernamentale din programul de guvernare deja s-a aşternut praful. Vor fi reluate în viitoarele campanii.

Parcă-i aud repetând cu lacrimi de crocodil în 2016 că niciun copil, niciun tânăr, niciun cetăţean român nu va mai pleca din ţară fiindcă vor avea ei grijă, va cădea din cer bunăstarea social-democrată peste noi, locurile de muncă vor fi mai bine plătite, şcoala românească va fi reformată şi modernizată, spitalele, aşijderea…, dar bunăstarea nu a căzut din cer, salariile cresc la ai lor, însă nivelul de viaţă al celorlalţi nu creşte, educaţia şi sănătatea sunt tot de izbelişte şi, între timp, tinerii plecaţi se întorc  nu pentru a rămâne, ci pentru a-şi lua cu ei şi părinţii, ba chiar şi bunicii. Or asta înseamnă, dacă nu ne ascundem după deget, depopularea României. Cât de orb să fii să nu vezi mulţime de sate fără picior de om şi atâtea case, uliţe pustii?

Că diriguitorii nu sunt în stare, nici nu au chef să se ocupe de propriul popor se vede din activitatea Parlamentului, a Guvernului, a Preşedinţiei, ultima clamând mereu măsuri pentru emanciparea măcar a educaţiei, a universităţilor, dar numărul tinerilor care pleacă la studii peste graniţă creşte de la an la an. S-a ajuns ca 30% din forţa de muncă, după datele BNR, să lucreze peste graniţă, mai bine de 13% din populaţia României, dar cifrele nu-i cuprind şi pe sezonieri.

Se spun multe poveşti despre plecarea din ţară, înşişi politicienii lansează fel de fel de explicaţii pentru a-şi diminua răspunderea, de aceea voi arăta cum motivează plecarea definitivă din România foştii mei elevi: fiind studenţi străluciţi, cei mai mulţi şi-au găsit joburi foarte bune acolo. Alţii n-au rezistat chemării părinţilor şi s-au întors acasă, încercând să ocupe posturi conform înaltelor competenţe. Mulţi s-au lovit de sistemul de pile, relaţii, cunoştinţe, înţelegând în cele din urmă că nu este nevoie de tineri merituoşi. Aceştia au fost pierduţi definitiv de România.

Câţiva, nu puţini, au fost trimişi cu burse guvernamentale la masterate, doctorate etc. la universităţi celebre, iar la întoarcere pe postul lor erau bine înfipţi politruci semianalfabeţi. Şi aceştia sunt definitiv pierduţi pentru România.

Dar să lăsăm elita deoparte, de care se vede treaba că „ţara” nu are nevoie, şi să ne ocupăm şi de ceilalţi foşti elevi: ei constituie imigranţii economici, părăsindu-şi ţara în căutarea unui job mai bine plătit în Occident. Cei mai mulţi au deja familii acolo, iar copiii, pe care nu i-au lăsat în seama părinţilor, urmează şcoli în Italia, Spania… Nicio şansă să se reîntoarcă.

Să nu ne facem iluzii: ţara poate fi iubită şi de acolo. Niciunul nu-şi urăşte patria, dar dau vina pe politicieni, iar dacă opţiunile lor electorale au fost în 2016 de doar 10,5% în favoarea PSD, iar restul, în favoarea celorlalţi, vă daţi seama pe cine acuză.

Iată de ce dezvoltarea României, propăşirea ei sunt puse sub semnul întrebării: educaţia are peste 4000 de necalificaţi, spitalele nu mai au de unde angaja medici şi personal mediu, iar investiţiile, nu numai cele străine, nu găsesc forţa de muncă necesară. În schimb, povara fiscală a statului creşte, iar schema de personal în instituţiile publice s-a umflat peste poate cu clienţi politici.

Necazul şi mai mare e că numai 38% dintre tineri sunt dispuşi să-şi apere ţara în caz de război, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria noastră. E rezultatul unor politici fără cap şi coadă ale tuturor guvernelor postdecembriste, dar mai ales al incertitudinilor legate de viitorul societăţii româneşti. Nu în ultimul rând, poate fi acuzată lipsa educaţiei moral-patriotice de care nu se mai ocupă nimeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: