PSD se bate cu trecutul

Bătălii cu trecutul s-au mai dat în România pe vremea tovarăşilor, mai toţi găsindu-şi câte un rol de mare revoluţionar în lupta cu burghezia şi capitalismul. Îşi făureau un trecut glorios pentru a-şi justifica înalta funcţie în partid. Azi, însă, „rescrierea” trecutului recent mai poate avea sens în măsura în care aduce voturi şi legitimitate, fiindcă PSD le-a cam irosit după alegerile de la sfârşitul anului trecut. Acesta e motivul pentru care au aruncat în spaţiul public scenarii delirante precum bătălia cu sistemul, cu binomul, cu justiţia…, toate venind din trecut, pentru a acoperi prezentul deficit de legitimitate şi credibilitate. Se inventează mereu duşmani, în speranţa că vor avea pe cine da vina pentru nerealizările de azi. Aşa se explică demiterea propriului guvern: ca să mascheze printr-un exerciţiu de forţă lipsa legitimităţii.

Curios e că, deşi a câştigat alegerile la un scor uriaş şi, în consecinţă, având legitimitate populară, social-democraţii şi-au paradit legitimitatea când mare parte a electoratului a înţeles că a fost trasă pe sfoară: programul lor de guvernare se dovedeşte inaplicabil, propagandistic, iar eşecul e tot mai vizibil. Odată epuizate rezervele bugetare ale guvernelor anterioare, inclusiv ale celui tehnocrat, sacul cu pomeni s-a golit, investiţiile au fost strangulate, iar salariile şi pensiile nu mai pot creşte aşa cum s-a promis.

Cine vrea să înveţe cum se poate pierde legitimitatea dată de vot poate studia campania electorală mincinoasă, chiar cinică a PSD din 2016: tot ce au dorit alegătorii să audă, tot ce nu s-a rezolvat în 27 ani de democraţie chinuită a devenit peste noapte fezabil printr-un iluzoriu program de guvernare. Când li s-a promis alegătorilor marea cu sarea, Liviu Dragnea nu s-a gândit că vine un moment al adevărului. Iar acesta bate la uşă mult mai repede decât se aştepta.

Ca să abată atenţia de la astfel de necazuri, au declanşat lupta cu trecutul pe o serie de subiecte sensibile, urmărite de mult de presă: alegerile din 2009, ca să demonstreze că PSD a fost furat la urne de PDL, Traian Băsescu, servicii secrete şi DNA, că Mircea Geoană ar fi fost adevăratul câştigător, chiar dacă rezultatul alegerilor şi victoria lui Traian Băsescu au fost validate de Parlament şi CCR. Iar atunci obiecţiile lor au fost puerile, repede estompate. Din fericire, în afara unei agitaţii sterile a unei comisii parlamentare, actuala dezgropare a mortului nu se bucură de cine ştie ce susţinere mediatică.

www.romanidecentenar.ro

Al doilea subiect e mai pervers decât primul: începând din 2004, cică toate procesele penale în care au fost implicaţi liderii PSD, lângă care s-au aciuat şi alţii, au fost procese politice la comanda binomului, a unui Băsescu dornic de răzbunare şi a Monicăi Macovei, „trimisa” lui Soros, a străinilor, a ambasadei SUA… De atunci nu e zi să nu se reinterpreteze fel de fel de fapte penale şi condamnări ale instanţelor de judecată, mai ales ale procurorilor care au instrumentat cazul, pentru a justifica impunitatea. Până şi Ioan Rus, liderul grupului pesedist de la Cluj, recunoaşte cinstit că toţi cei ce vociferează zi şi noapte împotriva justiţiei şi a luptei anticorupţie au avut sau au dosare penale.

Însă cea mai importantă miză, perla a coroanei în ofensiva împotriva justiţiei, e şefa DNA, Laura-Codruţa Kövesi: s-au angajat spioni, s-au creat comandamente speciale, în ţară şi la Parlamentul European, ca s-o discrediteze, sunt proferate zilnic minciuni şi acuzaţii, inclusiv de către foştii colegi procurori căzuţi sub incidenţa legii, foşti sereişti şi lideri politici cercetaţi penal care se vaită zilnic de abuzurile ei şi încearcă pe toate căile, inclusiv parlamentare, să o determine să abandoneze, să-şi dea demisia, să-i desfiinţeze serviciul…, cu toată susţinerea ei internă şi externă.

Ei, bine, mari viteji în lupta lor cu trecutul, liderii majorităţii de guvernământ au abandonat guvernarea, lăsând-o în bătaia vântului, iar vântul bate dinspre Sud şi prăvale criza din Grecia asupra României. Lipsit de o viziune clară măcar pe termen mediu, guvernul Tudose orbecăie printre legi şi ordonanţe prin care să facă rost de bani la buget. Căci bătălia cu trecutul nu le aduce niciun sfanţ în vistieria publică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: