La Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava

Expoziţia „Agatul – cristale şi bijuterii”

În perioada 3 – 5 noiembrie a.c., la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava va putea fi vizionată expoziţia Mineralia, „Agatul – cristale şi bijuterii”.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Bucovinei, expoziţia Mineralia propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase.

Astfel, sucevenii vor avea ocazia să admire pietre brute – cristale şi minerale de colecţie; fosile, meteoriţi; pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme); bijuterii originale, numai din pietre naturale, dar şi ornamente din piatră şlefuită.

„Între pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi şi culori pe care le prezintă. Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. În Grecia Antică şi în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, şlefuită sau sculptată în camee. În timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreţia acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi, agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucăţile mai mari tăiate şi apoi şlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite. Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania şi India, dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurenţe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munţii Apuseni, la Brad şi Techereu” au transmis organizatorii expoziţiei.

Coordonatorii expoziţiei sunt Angela Anea – muzeograf, geolog şi Andrei Gorduza – geolog.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: