Prefectura face toate eforturile ca procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii adecvate

Directori ai unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţ au participat, ieri, la reuniunea anuală de management instituţional organizată de IŞJ Suceava, la eveniment fiind invitaţi reprezentanţii mai multor instituţii publice.

Prezent la evenimentul desfăşurat la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, i-a asigurat pe participanţi de colaborarea instituţiei „atât cât permit relaţiile instituţionale”, ea subliniind că Prefectura Suceava va face toate eforturile pentru ca „procesul de învăţământ să se desfăşoare în condiţii adecvate secolului în care trăim”.

Boliacu a spus că învăţământul “performant, flexibil şi modern” din judeţ atestă calitatea activităţii cadrelor didactice şi conducerilor unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a performanţelor obţinute.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Judeţean Suceava, directorul executiv Alexandru Moldovan, a declarat că administraţia judeţeană a sprijinit şi sprijină constant unităţile de învăţământ special aflate în coordonarea şi finanţarea CJ Suceava, dar şi celelalte unităţi şcolare.

Medicul Arina Bădeluţă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi-a exprimat speranţa ca în anii următori numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar autorizate sanitar să crească, mai ales că în ultima perioadă au fost peste 100 de proiecte de reabilitare şi modernizare a unor unităţi de învăţământ înaintate spre avizare la DSP Suceava. Ea a precizat că, în prezent, în judeţ sunt autorizate sanitar 265 de unităţi de învăţământ.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Radu Ţibişcă, i-a invitat pe directorii unităţilor de învăţământ să se adreseze ISU Suceava pentru asigurarea asistenţei tehnice de specialitate, dar şi pentru a discuta despre greutăţile pe care le întâmpină în privinţa autorizării de securitate la incendiu a instituţiilor de învăţământ, a clădirilor sau a obiectivelor pe care aceştia le administrează.

Ţibişcă a subliniat importanţa activităţilor de instruire şi educare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă în rândul elevilor, apreciind, totodată, implicarea cadrelor tehnice PSI sau responsabile cu activităţile de prevenire a situaţiilor de urgenţă din şcoli în activităţile educative organizate de pompierii militari.

El a anunţat că în cursul lunii noiembrie vor fi organizate întâlniri ce au ca temă educaţia în domeniul situaţiilor de urgenţă, atât cu directorii unităţilor de învăţământ, cât şi cu cadrele tehnice PSI din şcoli sau cu persoanele responsabile cu activităţile de siguranţă a personalului care exploatează instalaţii şi spaţii.

Ţibişcă a spus că se fac eforturi pentru simplificarea documentelor ce trebuie supuse avizării pentru obţinerea autorizării unei clădiri în privinţa siguranţei la incendiu.

Inspectorul şcolar general al judeţului, prof. Gheorghe Lazăr, a prezentat o sinteză a Raportului privind activitatea desfăşurată de IŞJ Suceava, unităţile conexe şi unităţile şcolare sucevene în anul şcolar 2016-2017, arătând că întreaga activitate din învăţământul preuniversitar sucevean a fost centrată pe şapte direcţii majore de acţiune pentru domeniul management, curriculum, resurse şi relaţii comunitare.

El a spus că reţeaua şcolară a suferit în anul şcolar 2016-2017 actualizări în funcţie de criterii obiective, iar la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale au fost desfiinţate 15 unităţi de învăţământ, din cauza diminuării numărului de elevi sub limita normativelor legale, astfel că reţeaua judeţului a cuprins 765 de unităţi şcolare, dintre care 214 unităţi cu personalitate juridică şi 551 de structuri arondate.

Referindu-se la clasele cu predare în regim simultan, Gheorghe Lazăr a precizat că procentul acestui tip de clase s-a diminuat considerabil în anul şcolar 2016-2017 raportat la ultimii 5 ani şcolari, astfel că ponderea claselor de învăţământ primar cu predare simultană s-a diminuat cu 7%, iar cea a claselor gimnaziale, cu 36,36%.

Inspectorul şcolar general al judeţului a spus că în anul şcolar precedent, în învăţământul sucevean şi-au desfăşurat activitatea 7795 de cadre didactice, 1188 de cadre didactice auxiliare şi 1518 cadre nedidactice, iar numărul elevilor din învăţământul de stat a înregistrat o scădere, de la 113.855 de elevi în anul şcolar 2015-2016, la 111.975 de elevi în anul 2016-2017.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Lazar să coordoneze activitatea profesorilor din scoli ,profesori aroganți care manifesta actiuni de suprimare asupra elevilor și apoi duc la abandon,absenteism,exmatriculari și repetenție.Foarte usor se lasa repetenți elevii in conditiile in care ei provin din medii cu mari probleme.Directori care exercită presiuni asupra colegilor cu scopul de a obține avantaje materiale si foloase necuvenite-cadouri .Unele se cred Dumnezeu,in condițiile in care au umblat numai cu sfori politice,manevre și acțiuni reprobabile pentru a fi in funcție.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: