IN MEMORIAM

Arh. Dan Sergiu Hanganu

(ian. 1939 – oct. 2017)

 În cursul acestei luni s-a stins din viaţă, la Montreal – Canada, cel mai cunoscut şi apreciat, în plan internaţional, arhitect de origine română, Dan Hanganu. A fost o personalitate de mare notorietate şi anvergură, creator de lucrări originale pe toate continentele, profesor şi mentor la mai multe universităţi de pe continentul american. Numele şi formaţia sunt legate şi de oraşul Suceava, unde în perioada 1965 – 1967 a lucrat alături de arhitectul Nicolae Porumbescu la proiectarea Casei de Cultură din Suceava şi la alte lucrări, unele ca autor, perioadă prolifică în care a participat şi la o serie de concursuri naţionale de arhitectură.

Născut la Iaşi în 1939, mutat de copil cu părinţii la Bucureşti, a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti în 1961. A fost reţinut la facultate ca asistent, ulterior dorind sa vină alături de soţii Porumbescu la Suceava, unde în a doua perioadă a anilor ‘60 s-a cuagulat un limbaj de arhitectură original, modern, dar cu specific naţional. Revenit la Bucureşti, pleacă din ţară în 1970 şi se stabileşte în Canada la Montreal, unde după câţiva ani este remarcat ca un talent şi profesionist de valoare deosebită, devenind principalul arhitect din Quebec şi unul dintre cei mai importanţi arhitecţi canadieni, recunoscut ca o personalitate a arhitecturii internaţionale. Este creatorul unor clădiri originale şi semnificative pentru configuraţia urbanistică a metropolei canadiene precum Muzeul de Arheologie şi Istorie, Şcoala de Înalte Studii Comerciale, studioul Cirque du Soleil, mănăstirea Saint Benoit-du-Lac, turnul de birouri Hydro Quebec. A făcut şi restaurări de clădiri istorice, precum Centrul de Arhive din Montreal, sau renevoarea Teatrului du Noveau Monde. A fost distins în 2009 cu Medalia de Merit a Ordinului Arhitecţilor din Quebec pentru că „a contribuit în mod inteligent şi responsabil la fasonarea ţesutului urban al oraşului Montreal”. Anterior în 2008 a primit medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada, ca recunoaştere pentru activitatea didactică şi academică, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie a ţării, din domeniul arhitecturii. A primit de asemenea şi Ordinul Canadei pentru „contribuţia sa de arhitect recunoscut internaţional, precum şi pentru cea de profesor şi mentor”, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, acordându-se personalităţilor care au contribuit la crearea unei societăţi mai bune.

Am avut bucuria şi onoarea să-l reîntâlnesc la Iaşi în octombrie 2016, cu ocazia acordării titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi şi al celui de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Gheorghe Asachi”. Avusesem ocazia să-l cunosc, din postura de elev şi student, la Suceava şi Bucureşti, când m-a îndrumat la pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură. Cu modestie şi emoţie şi-a amintit de calda prietenie ce a purtat-o familiei Porumbescu, reiterând admiraţia profesională pentru opera mentorului său din tinereţe. Şi-a amintit şi a întrebat şi de unii foşti colaboratori, precum dna. Ing. Melinte Elena, arh. Latiş Eusebie, colegi la Institutul de Proiectare Suceava, sau ing. Ovidiu Mustaţă, fostul inginer şef al IRE în perioada când a proiectat sediul instituţiei, respectiv 1966 – 1967.

A fost o personalitate plină de farmec, afabil, persuasiv şi strălucitor, care a contribuit la renumele şcolii de arhitectură româneşti şi la prestigiul ţării în care s-a născut.

Arh. ION ANDRIU

Preşedintele Filialei Suceava – Botoşani a Uniunii Arhitecţilor din România

Vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: