Exploatarea de uraniu Crucea-Botuşana îşi încheie activitatea în martie 2020

> „Niciun miner nu va fi disponibilizat”, dă asigurări directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului

 Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Iulian Ovidiu Sandu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că niciun miner de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botuşanu nu va fi disponibilizat, deşi această exploatare îşi va înceta activitatea în martie 2020, când expiră licenţa de exploatare.

El a explicat că, după încetarea activităţii, va demara activitatea de ecologizare, securizare şi închidere, care va dura 150 de ani, iar cei circa 150 de angajaţi care vor rămâne în societate până atunci vor fi angrenaţi în această activitate, după ce din cei 349 de angajaţi urmează să se pensioneze 75 de angajaţi în acest an, iar alţi aproape 50 în 2018.

Iulian Ovidiu Sandu, alături de directorul exploatării de la Crucea, Cezar Cioată, şi de liderul de sindicat, Mugurel Huţuleac, au prezentat în conferinţa de presă motivele care au determinat situaţia actuală a acestei exploatări, principalul motiv fiind renunţarea la contractul cu Nuclearelectrica pentru achiziţionarea octoxidului de uraniu necesar funcţionării centralei nucleare, iar liderul sindical a subliniat că s-a încercat falimentarea intenţionată a companiei pentru eliminarea de pe piaţă, România fiind singura ţară din UE care era independentă din acest punct de vedere şi avea ciclu nuclear complet.

În prezent, producţia CNU este preluată la rezerva de stat în baza unui contract de 91 de milioane de lei care expiră în 20 decembrie, astfel putându-se achita drepturile salariale şi restanţele acumulate de societate de la intrarea în criza financiară.

Actuala conducere a CNU a elaborat un plan de restructurare care însă trebuie aprobat de Comisia Europeană, fiind necesară suma de circa 452 de milioane de lei, din care 314 milioane de lei reprezintă datorii către statul român, iar restul pentru activitatea de ecologizare, securizare şi închidere.

Conducerea CNU este încrezătoare că planul de restructurare va fi aprobat.

De menţionat că pentru situaţia în care a ajuns societatea au fost făcute plângeri penale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: