Cum să îți educi economic copilul

Ca părinți, vrem să creștem cei mai cuminți, cei mai educați și cei mai voioși copii, vrem să nu fie mofturoși și năzuroși și să ajungă adulți funcționali care să fie buni cu ceilalți. În același timp, vrem să le dăm tot ce e mai bun. Iar armonizarea dintre cele două aspecte este cu probleme. Cum să le oferim ce e mai bun fără să-i învățăm răsfățați? Sigur, când copilul are nevoie de ceva absolut necesar facem orice efort, luăm credite, căutăm cel mai bun împrumut rapid acum (paras pikalainaa heti). Însă pentru restul? La această problemă nu există răspuns standard, însă există câteva idei de care sigur ne putem ajuta.

  1. Spune „NU!”. Deși dorim să le oferim ce este mai bun copiilor noștri, sunt momente în care ceea ce ne cer sau ceea ce-și doresc ei nu le este de folos. Fie că vorbim de ultimele fițe în materie de jucării, gadgeturi, jocuri, fie că e vorba de încă o oră la televizor, interdicția le face bine. Este important ca aceștia să mai audă un „Nu!” de la noi, din când în când. Acest „Nu!” îi va ajuta să înțeleagă dezamăgirea, să tolereze frustrările și să amâne gratificarea, învățând în același timp să aștepte sau să merite un anumit lucru. Și acest „Nu!” nu poate fi cumulat cu „Doar de data asta.” Este bine să stabilim limite împreună cu copiii noștri și să le respectăm împreună. Dacă stabilim că vrem să citim în seara asta, citim toți, nu doar cel mic, iar părinții se uită la TV.
  2. Să-i lăsăm să învețe consecințele în mod natural. Nu ne putem ține copiii înfășurați în burete tot timpul. E momentul să învețe cauze și efecte. Dacă și-au uitat tema acasă, e bine să le explice singuri problema profesorilor, în loc să le-o aducem noi. Și-a uitat pachețelul acasă, azi va mânca doar corn și lapte. Însă și această învățare a consecințelor are o limită. Când își pune sănătatea în pericol sau când îi pune pe alții în pericol este bine să le direcționăm comportamentul spre o zonă sigură.
  3. Să-i învățăm valoarea banului muncit. De mici, copiii trebuie să învețe că portofelul sau geanta părintelui nu este un sac fără fund. Am cumpărat ceva de o sumă de bani, deci nu mai avem acea sumă de bani. Am planificat alte cumpărături, deci nu putem cheltui bani pe altceva. Avem o alocație zilnică, o cheltuim în mod responsabil. Economisim bani, ne putem lua lucruri folositoare și drăguțe. Dacă vedem un sărac, îi putem da un leu iar de la el învățăm că o sumă aparent infimă pentru cineva poate valora foarte mult pentru altcineva mai puțin norocos, iar pentru astfel de situații e bine să avem un fond de rezervă.
  4. Bunele maniere se învață acasă. Nu e mult de spus aici, a spune „Bună ziua!”, „Vă rog!” „Mulțumesc!”, a ne spăla pe mâini înainte de masă și pe dinți după, a ajuta pe cineva care are nevoie sunt elemente de politețe pe care copilul le învață de la noi. Dacă doar îl batem la cap să facă ceva fără ca noi să îi dăm un exemplu, va uita repede.

Creșterea copilului nu este o rețetă cu gramaje respectate la sânge, creșterea acestuia o vom învăța pe parcurs, împreună cu el și lângă el. Iar dacă are nevoie neapărat de ceva ce nu-i putem oferi, merită să facem un împrumut nou pentru consum (kulutusluotto heti). Un instrument muzical, un sport, o limbă străină sunt investiții în viitorul său, pentru care ne va mulțumi mai târziu.

www.romanidecentenar.ro
Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: