Despre oraşul meu

O doamnă, îmbrăcată în negru, vine din josul străzii şi se întâlneşte, la doi paşi de mine, cu cea care, trăgând încet căruţul de cumpărături, o coboară cu pas domol. Se observă una pe alta, cu puţin timp înainte de a ajunge faţă în faţă şi explodează de bucurie, amândouă, surprinse de revedere. Nu s-au văzut de mult, mai mult ca sigur, deduc asta din gestică şi din alte manifestări de bucurie ce se citesc cu uşurinţă pe feţele lor brăzdate de ani. Mă opresc la colţ de bloc şi mă uit în spate, înduioşată, la cele două femei, frumoase şi acum, în amurg de drum, ce s-au desprins din îmbrăţişarea revederii şi-şi vorbesc bucuroase. Mă despart cu greu de imaginea lor caldă şi-mi văd de drum.

Le revăd, nu peste multă vreme, când mă întorc din ale mele, aşezate pe-o bancă. Cea în doliu a plâns şi nu e greu să-mi dau seama că i-a povestit celeilalte de soţul ei, ştiu că s-a mutat la Preabunul nu cu mult timp în urmă, oraşul e mic, ştiu o mulţime despre mulţi oamenii care-l locuiesc. Cealaltă are o fotografie în mână şi bănuiesc, ba ştiu că acolo sunt nepoţii, de care-i e tare dor.

Mă topesc de dragul lor, încă o dată. Sunt două doamne în vârstă, nu prietene, dar cunoştinţe vechi, mai mult ca sigur, ce nu s-au văzut de multă vreme şi care-au simţit nevoia să se aşeze şi să-şi povestească ce s-a mai întâmplat în viaţa lor de când nu s-au mai văzut. Unii au murit, alţii s-au născut, le văd împărtăşindu-şi cu sinceritate bucuria şi durerea, îşi ating mâinile a susţinere, se privesc cu înţelegere.

N-aş putea pleca din oraşul acesta, nici din ţara aceasta, aşa sunt eu. Mi-ar lipsi ai mei, mi-ar lipsi străzile, mi-ar lipsi oamenii ce le străbat. Şi sunt sigură că între cele ce mi-ar lipsi tare de tot ar fi şi cele două doamne.

Merg pe stradă şi îmi bate în faţă soarele acesta incredibil de mijloc de octombrie. Căldura lui dulce mă îmbracă duios şi-mi dă o stare de bine cum de mult nu am mai avut.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comentarii

  1. in sfarsit …te pierdusem …

  2. mi-a placut ce-ai scris
    multumesc

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: