Un experiment eşuat – guvernul bicefal

Bicefalismul este o boală grea şi veche a politicienilor noştri, mai mereu găsindu-se personaje ambetate de amocul puterii care să impună prim-ministrului propria voinţă. Au fost şi situaţii când în fruntea guvernului erau ţinuţi oameni de paie şi chiar cu probleme grave de sănătate, inclusiv deplinătatea facultăţilor mintale, însă atunci intervenţia în decizia la vârf era necesară. De multe ori a fost vorba de consoarte trufaşe sau amante firoscoase precum Elena Lupescu, Elena Ceauşescu, unii zic că şi Elena Udrea, fenomen numit „blestemul Elenelor”.

Ştiu că v-ar fi plăcut să merg mai departe pe această variantă, dar încurcăturile recente cer atenţie: după Constituţie, România e încă o ţară democratică în care statul de drept are la bază cele trei puteri independente, una legislativă, alta executivă şi cealaltă juridică, separate între ele, dar cu posibilitatea controlului reciproc. Înainte de Revoluţie, toate erau una, partidul era în toate, iar legea şi decizia se aflau la cheremul celui mai tovarăş dintre toţi.

Degeaba scrie în Constituţie că avem noi separaţia puterilor dacă Executivul e „evaluat” şi controlat nu de Parlament, ci de Liviu Dragnea împreună cu alţi membri ai staffului PSD, membri care nu-i ies şefului din cuvânt. Ei au decis ca Guvernul Grindeanu să plece, iar Parlamentul doar a oficializat hotărârea de partid, ca pe vremuri Marea Adunare Naţională.

Curios este că, până la evaluare, Guvernul Grindeanu era lăudat de toţi liderii majorităţii şi prezentat ca excepţional, însă după nici 6 luni a fost dat jos din motive nici azi clare. Chestia cu renunţarea la aplicarea programului de guvernare n-o mai crede nimeni fiindcă programul e ca steaua lui Eminescu: „azi o vedem, şi nu e”. Concluzia analiştilor: se hainise faţă de Liviu Dragnea, liderul autoritar al social-democraţilor. În discuţia de faţă nu interesează onoarea liderului şi a celui mai tare partid, ci pretenţia de a impune guvernului propria agendă. Agendă care în fapt nu are nimic a face cu programul de guvernare aprobat de parlament, ci cu propriile interese.

Şi tocmai când lumea începea să uite, un scandal asemănător izbucneşte în spaţiul public: la mijloc pică de data aceasta Mihai Tudose, noul prim-ministru en titre, numit cu aproape 3 luni în urmă: se hainise şi el. Dacă la început părea că va fi un prim-ministru ascultător, adică de paie, încetul cu încetul a ieşit la iveală că e din alt aluat decât Grindeanu: nu a fost de acord cu impozitul pe gospodărie, nici cu acela pentru cifra de afaceri sau part-time, nici cu altele la care PSD ţinea.

Ultima „ispravă” de acest gen a fost remanierea guvernului, la care conform Constituţiei avea dreptul, şi renunţarea la „membrii cu probleme penale”, în fapt, la oamenii de bază ai liderului suprem. A primit, se spune, semnale clare de la prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, întrucât ministresele în cauză administrau fonduri europene, iar din 2019 vor avea de gestionat probleme financiare ale UE.

Cum a fost tratată de către PSD şi instituţiile statului „isprava”? Ca într-un stat în care voinţa liderilor ţine loc de lege. Mai întâi s-a lansat zvonul că Tudose va avea soarta lui Grindeanu, apoi Tudose a ieşit cu demisia, iar faptul că în 9 luni schimbi două guverne şi teama că preşedintele va numi un alt prim-ministru, evident, nu al PSD, a înmuiat spiritele. Apoi, borşul a fost dres, ca de obicei, cu minciuni, în fapt noii numiţi fiind şi mai baroni, dependenţi de Liviu Dragnea.

 Acum asistăm la o nouă şi decisivă manipulare lansată, evident, de Ion Cristoiu: Mihai Tudose şi „sistemul” vor să îngenuncheze PSD, iar Iohannis va avea iarăşi „guvernul său”. Unde dai şi unde crapă! Eu nu văd deloc o îngenunchere a lui Liviu Dragnea, ci o pierdere a deliciilor puterii absolute. Dar social-democraţii, cum au făcut-o întotdeauna, se vor îndrepta, că vrea ori nu vrea Tudose, spre liderul cel mai puternic, or, în urma ultimei remanieri, acesta este prim-ministrul, nu şeful de partid.

Odată cu care experimentul guvernului bicefal e pe cale să eşueze. Să sperăm că a fost ultima încercare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: