Sărăcie, interlopi şi politică

Cine cunoaşte cât de cât istoria Americii Latine, a Africii şi a unei bune părţi a Asiei ştie că în respectivele zone menţinerea la putere a tiranilor, dictatorilor, a autarhiilor, oligarhiilor, clicilor… s-a făcut prin ţinerea în frâu şi mituirea săracilor cu banii furaţi tot de la ei, iar abuzurile, hoţia, corupţia au înflorit deoarece legile, Constituţia, Justiţia sunt doar un moft de care se cramponează cei fără de putere.

Au fost numeroase răscoale, revolte populare, adevărate războaie cu armata „statului” şi chiar bătălii între clanuri, dar rareori în urma acestora s-a instaurat democraţia, de cele mai multe ori regimul rezultat fiind şi mai corupt decât cel dinainte. Toate au avut şi au un element comun: mătrăşirea legilor şi menţinerea populaţiei în sărăcie, singurele căi pentru rămânerea la putere.

Luaţi cu necazurile zilei, uităm că la şcoală am învăţat înainte de ’89 aceste lucruri şi nu ne vine a crede că este posibil şi la noi. Haide să privim cum se câştigă alegerile, mai ales cele locale, în România şi spuneţi-mi un baron care are în localitatea sa comunităţi sărace, cel mai adesea, de romi, oameni în general fără prea multă ştiinţă de carte, şi nu speculează această situaţie în favoarea sa ori a partidului la alegeri.

Mai observaţi că la fiecare 4 ani eradicarea sărăciei a fost principala promisiune a programelor electorale, dar, odată ajunşi la putere, aceşti politicieni mincinoşi cheltuiesc importante resurse bugetare pentru pomeni în zonele lovite de sărăcie, ceea ce înseamnă prelungirea la nesfârşit a situaţiei. Dacă ar fi vrut să rezolve problema sărăciei, ar fi trebuit să le ofere săracilor nu un peşte, ci undiţa, adică posibilitatea de a-şi câştiga cinstit pâinea cea de toate zilele prin existenţa unui loc de muncă. Nici vorbă de aşa ceva, ţin cu dinţii de dependenţa populaţiei de ajutoare sociale.

Or un astfel de regim abuziv şi cinic are nevoie ca de aer de o justiţie debilă, ascultătoare, gata să execute comanda politicului, ca pe vremea tovarăşilor. Nu alta este dorinţa actualei majorităţi de schimbare a legilor de funcţionare a justiţiei în România: sub pretextul unor nereguli şi greşeli în activitatea judiciară, vor să dea puteri discreţionare ministrului Justiţiei şi Parlamentului unde să mute centrul de greutate al deciziei aflat acum la Legislativ, CSM, CCR şi parţial la Preşedinţie.

www.romanidecentenar.ro

Pentru aceasta nu precupeţesc niciun efort: atacuri continue la adresa procurorului general şi a şefei DNA, exagerarea până la grotesc a greşelilor acestora sau inventarea altora şi publicarea cu titluri bombastice. Sunt şi atacuri nedemne la adresa celor de altă părere, uneori bătaia şi linşarea acestora, vezi cazurile parlamentarului Mihai Goţiu şi al jurnalistului Mălin Bot.

Că nu le pasă de opinia publică se vede de la o poştă: ne privesc de sus şi se exprimă cu îngâmfare şi dispreţ la adresa criticilor, siguri pe intangibilitatea şi impunitatea lor, iar atunci când sunt contestaţi în stradă apelează la gărzi pretoriene, la interlopi, prezentaţi ca membri de partid şi componenţi ai unor societăţi de pază ştiind bine că, orice ar face, imaginea lor va fi spălată de televiziuni de casă şi mercenari mediatici.

Felul cum este prezentată faza interlopilor de Codrin Ştefănescu exprimă în fapt concepţia despre guvernare a PSD: protestatarii, opoziţia sunt „gaşca securistoidă”, „haita agresivă care face tămbălău, încearcă să rupă hainele membrilor PSD”, iar „gorilele” lui Liviu Dragnea sunt camarazii săi de la Revoluţie având „în corp şi acum gloanţele încasate atunci”. Chiar dacă atunci unii aveau sub 10 ani, iar de Codrin Ştefănescu – mare revoluţionar…, să avem pardon.

 În concepţia social-democraţilor(!), câştigarea alegerilor înseamnă că trebuie să ne lepădăm haina de cetăţeni liberi şi să slujim cu credinţă şi supuşenie lui Liviu Dragnea şi PSD. Presa trebuie să publice numai osanale, iar dreptul de a protesta şi de a-ţi exprima opinia să fie anulat. Exact ca pe vremea tovarăşilor! Halal democraţie!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: