Într-o ceremonie desfăşurată duminică la Washington DC

O suceveancă a devenit membră a Academiei Naţionale de Inginerie a SUA

> Cleopatra Balan, în prezent Cabuz, a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare”, promoţia 1974 > Cu doctorat obţinut în Japonia, ea se află în conducerea a unei mari firme din domeniul securităţii de vârf, totodată preocupată fiind de transmiterea valorilor moştenirii culturale a comunităţii românilor americani

 Într-o ceremonie desfăşurată duminică, 8 octombrie, la Washington DC, dr. Cleopatra Cabuz (Balan), originară din Suceava (unde a absolvit Liceul „Ştefan cel Mare”, promoţia 1974), a devenit membră a US National Academy of Engeneering (Academia Naţională de Inginerie a USA, componentă a Academiei Naţionale a USA, alături de alte două structuri, de Ştiinţe, respectiv de Medicină).

În zilele de 8 şi 9 octombrie, la Washington DC, s-a desfăşurat întâlnirea anuală a National Academy of Engeneering, având ca temă majoră „Autonomia pe uscat şi pe mare, în aer şi în spaţiu”, agenda reuniunii cuprinzând numeroase subiecte referitoare la aspecte din sfera eticii profesionale în contextul numeroaselor oportunităţi existente prin apariţia tehnologiilor autonome. În acest context, în prima zi a reuniunii, au fost validaţi noi membri ai Academiei, de pe întreg cuprinsul SUA, printre care se numără, iată, şi o cercetătoare originară din Suceava. Potrivit site-ului Academiei Naţionale de Inginerie, NAE.edu, „alegerea membrilor National Academy of Engeneering reprezintă o onoare profesională dintre cele mai înalte ce poate fi acordată unui inginer”. Membrii NAE sunt personalităţi care s-au distins în managementul afacerilor şi cel academic, în poziţiile-cheie pe care le ocupă în universităţi sau ca lideri în structuri inginereşti guvernamentale şi private, cu precizarea că noii membri sunt aleşi – în urma evaluării unor propuneri anterior efectuate – de membrii cu vechime ai NAE.

Dr. Cleopatra Cabuz a fost aleasă membră pentru două secţii ale Academiei Naţionale de Inginerie a USA, prima fiind Electronică, comunicaţii şi sisteme informaţionale, iar a doua, Sisteme industriale de fabricaţie şi operare. Alegerea sa a fost justificată de contribuţiile însemnate pe care le-a avut în domeniile senzorilor, tehnologiilor microelectro-mecanice, în dezvoltarea produselor industriale şi de siguranţă.

În prezent, dr. Cleopatra Cabuz este vicepreşedintă în cadrul firmei Honeywell Safety Products, firmă de anvergură internaţională, ce se prezintă ca având un larg portofoliu de soluţii de securitate la vârf şi a cărei misiune este de a sprijini managerii din domeniul siguranţei să construiască o cultură durabilă a siguranţei, care, pe de-o parte, să reducă numărul şi gravitatea accidentelor, iar pe de alta să conducă la creşterea productivităţii muncii. Anterior, ea ocupase poziţia de director executiv al Laboratorului de tehnologie a senzorilor din cadrul Honeywell Automation din Minneapolis, statul Minnesota.

Cleopatra Cabuz, după susţinerea bacalaureatului la Liceul „Ştefan cel Mare” de la Suceava, a studiat electronica la Universitatea Politehnica din Bucureşti, ulterior absolvind şi un masterat în electronică al acesteia. Apoi a devenit doctor în microsisteme integrate la Universitatea Tohoku din Japonia. După ce a devenit membră a organizaţiei în 2011, suceveanca este acum preşedintă a Heritage Organization of Romanian Americans (HORA) in Minnesota, care îşi propune promovarea şi transmiterea valorilor moştenirii culturale a comunităţii românilor americani din statul Minnesota. Potrivit site-ului organizaţiei, Horamn.org, „mantra lui Cleo este bine ilustrată de cântecul lui Bob Dylan «You have to serve somebody»” (de fapt, „You’re gonna have to serve somebody” din cântecul „Gotta Serve Somebody” – n.n.): Trebuie să slujeşti cuiva…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: