Sucevenii, mai beţivi, mai bătăuşi, dar nu criminali

 > În şapte luni din 2017, poliţiştii au luat în cercetare două crime, patru tentative la această infracţiune, o lovitură cauzatoare de moarte şi aproape 2000 de loviri şi alte violenţe

Sucevenul nu are „sămânţă” de ucigaş. Dacă e să încalce legea, fură mai degrabă, face contrabandă, înşală, face tranzacţii fără facturi, se fofilează ca să nu plătească taxe şi impozite la stat, adică are tendinţe criminale, dar de natură economico-financiară. Mai conduce fără permis, cu viteză prea mare, mai pune o vorbă bună de-o angajare, mai rezolvă nişte probleme pe principiul „serviciu contra serviciu”, dar, de felul lui, suceveanul, slavă Domnului, nu coace răzbunări fatale, aşteptând în ganguri întunecate cu pistolul sau cuţitul în mână, nu strecoară otravă în borşul soacrei, nevestei sau partenerului de afaceri, nu pândeşte femei ce seamănă cu mama lor ca să le violeze şi să le strângă de gât sau şi alte violenţe care să-l trimită la puşcărie între 10 şi 20 de ani.

Pe anumite trepte de incultură şi lipsă de civilizaţie însă, românii din nordul Moldovei doar beau de sting şi caută scandal, de aici pornind cea mai mare parte a infracţiunilor violente care se comit în judeţ.

Când se îmbată, americanii se duc la culcare pentru că a doua zi muncesc, latino-americanii dansează, la fel ca şi grecii, care mai sparg şi farfurii în acest timp. Englezii beau şi ei, destul de mult, dar calmul lor proverbial, când nu este probat pe stadioanele din Premiere League, îi ţintuieşte într-un fotoliu cu un câine lăţos la picioare. Chercheliţi, nemţii cântă legănat cu halba în mână, în timp ce despre francezi şi italieni se spune devin iubăreţi.

Cu minţile tulburate de alcool, sucevenii se aprind brusc şi se bat între ei – soţ şi soţie, tata cu fecior, fraţii între ei, consăteni câte doi sau mai mulţi laolaltă. Încep să-şi care pumni şi picioare, până pun mâna pe un par, o coadă de topor sau pe un leaţ din gard; şi se lovesc cu ură bahică, din patimi pierdute în timp şi readuse la suprafaţă de aburii rachiului, până apare Poliţia.

Judeţul Suceava, mediu periculos

Statisticile Poliţiei Suceava relevă în cifre şi procente faptele înregistrate la capitolul criminalitate, adică toate acele fapte care conduc la întocmirea de către poliţişti a dosarelor penale. În ciuda unui cretin şi neprofesionist reportaj al unei televiziuni naţionale, aceleaşi statistici au stabilit că, în 2016, coeficientul de criminalitate pentru judeţul Suceava este de 87,80, ceea ce înseamnă o rată medie a acestui fenomen.

Pentru o mai bună înţelegere a „atmosferei” infracţionale sucevene, amintim că Bucureştiul a avut în 2016 un coeficient de criminalitate de aproape 970, Constanţa şi Iaşi de aproximativ de 200, Cluj de peste 176, Timiş şi Prahova, în jur de 155, Braşov, peste 142, iar Maramureş, Bacău şi Hunedoara, peste 100.

Informaţiile publice ale Poliţiei Suceava arată, de asemenea, că infracţionalitatea judiciară a scăzut din 2014 încoace, an de an; nu spectaculos, dar puţin câte puţin.

Se fură încă mult în judeţ, accidentele grave cu victime se întâmplă cu nemiluita, este încă belşug de ţigări ucrainene pe piaţa neagră, firme destule supravieţuiesc în continuare trăgând statul în piept, dar numărul infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii este, clar, în cădere liberă, în ultimii cel puţin 3 ani. Poate şi datorită acţiunilor dese, intense, ample ale poliţiştilor, de combatere a faptelor cu violenţă.

În 7 luni, două crime şi o lovitură cauzatoare de moarte

În primele 7 luni ale acestui an, doar doi oameni au murit ucişi, cu trei mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2016, un al treilea fiind victima unor lovituri cauzatoare de moarte.

Episodul care a îngrozit o ţară întreagă şi a lăsat doi copii fără tată s-a petrecut în seara de 20 iulie, când poliţistul de la Transporturi Sorin Vezeteu a fost ucis în Gara Burdujeni, în timpul serviciului, cu vreo 40 de lovituri de cuţit. Criminalul, pe nume Ioan Beşa, de numai 23 de ani, nici nu-l cunoştea pe poliţistul ucis, dar până când a intrat la închisoare nu a avut regrete pentru ce făcuse. El a invocat doar o ură imensă, acerbă faţă de poliţişti, căpătată după ce fusese arestat, nevinovat a spus el, undeva în străinătate. Şi, totuşi, testele psihice au concluzionat că ucigaşul a comis crima cu discernământ.

La ceva peste două luni după ce l-a omorât pe poliţistul sucevean, Ioan Beşa s-a spânzurat în penitenciar.

 O altă crimă s-a petrecut în seara de 15 august, în hotelul „Intus” din municipiul Vatra Dornei. Un bărbat de 36 de ani, cu probleme psihice, şi-a înjunghiat mortal propria mamă. Acesta era diagnosticat de mai multă vreme cu schizofrenie paranoidă, încadrat în grad de handicap mintal accentuat şi fusese internat în mai multe ori pentru tratament de specialitate.

El i-a tăiat gâtul mamei sale doar pentru că femeia nu l-a lăsat să fumeze în camera de hotel.

Neprinsă încă în statistica poliţiei, în urmă cu circa două săptămâni s-a petrecut în judeţul Suceava o a treia crimă. Una sălbatică, odioasă, la beţie.

Un bărbat de 64 de ani din Dumbrăveni, beat, şi-a lovit de mai multe ori nevasta, de 68 de ani, cu o lopată în cap, până a omorât-o. Probabil că şi ea era sub influenţa alcoolului, cei doi fiind cunoscuţi pentru chefurile şi scandalurile pe care le făceau. Tehui de băutură, bărbatul s-a culcat şi, după vreo 12 ore, duminică dimineaţă, pe 24 septembrie, când a devenit conştient, a ieşit din casă şi le-a spus vecinilor că nevasta lui murise după ce s-a lovit singură la cap. Procurorii au stabilit altceva şi au obţinut arestarea individului.

Pe fondul consumului de băuturi alcoolice s-a petrecut o altă faptă cu violenţă, chiar în debutul anului 2016, pe 4 ianuarie, în localitatea Baia.

Un bărbat de 62 de ani a fost bătut cu sălbăticie de un individ căruia a refuzat să-i ofere o gură de suc.

Era un amărât care în aceeaşi zi băuse chiar cu agresorul, un tânăr de 19 ani, pe nume Marius Andrei Varvara. Băuseră spirt medicinal cu suc şi, pe la ora 19.30, cei doi erau încă împreună pe un drum din localitate, când cel bătrân a refuzat să-i dea o gură de suc companionului său. Acesta l-a lovit atunci cu pumnii, picioarele şi un ştachet din lemn, traumatismele provocate astfel ducând ulterior la decesul bărbatului de 62 de ani.

A fost găsit a doua zi dimineaţă, mort şi îngheţat pe marginea drumului, investigatorii şi criminaliştii făcându-şi treaba ce a condus la arestarea şi acuzarea pentru lovituri cauzatoare de moarte a tânărului de 19 ani.

Cu aproape 400 de fapte cu violenţă mai puţine ca anul trecut

Că faptele cu violenţă asupra persoanei sunt în scădere şi anul acesta o relevă alte informaţii furnizate de comisar-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava .

„Criminalitatea contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, în primele 7 luni ale anului 2017, a înregistrat un curs descendent cu 378 de fapte, cifrându-se la 2.811 infracţiuni.

S-au petrecut două infracţiuni de omor, cu trei mai puţine ca în aceeaşi perioadă a anului 2016, patru tentative de omor, cu două mai puţine, 27 de infracţiuni de ucidere din culpă, cu 9 mai puţine decât în perioada ianuarie-iunie 2016, aproape toate fiind comise de conducători auto. Nu au fost înregistrate agresiuni asupra fătului, violuri sau tâlhării urmate de moartea victimei” a detaliat ofiţerul de poliţie.

Lovirile şi alte violenţe rămân infracţiunile „la modă” asupra persoanei, în cele 7 luni de la începutul anului fiind sesizate poliţiei 1989 de astfel de fapte, şi acestea cu peste 240 mai puţine ca în aceeaşi perioadă a anului anterior, majoritatea pe fondul consumului de alcool şi al conflictelor spontane.

Sucevenii preferă bătăile „pe lângă casa omului”, în spaţiul public petrecându-se doar o treime din numărul acestora.

Mai sunt însă, din acest an, încă aproape 3 luni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: