Aproape 10.000 de studenţi au început un nou an universitar la Suceava

Aproape 10.000 de studenţi au început ieri, 2 octombrie, un nou an universitar la Suceava. Peste 3.500 de tineri au păşit în primul an de studiu, fie la licenţă, fie la masterat sau doctorat.

Festivitatea de deschiderea a noului an universitar a avut loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, în prezenţa a zeci de invitaţi, cadre didactice, studenţi, dar şi oficialităţi locale. Printre invitaţi s-au aflat prefectul Sucevei, Mirela Adomnicăi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc, primarul municipiului Suceava Ion Lungu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, profesori din universităţi partenere din Republica Moldova.

În debutul festivităţii, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a precizat că în urma sesiunilor de admitere organizate în acest an de instituţia de învăţământ superior s-au înmatriculat peste 3.500 de studenţi la programele de licenţă, masterat şi doctorat de la cele zece facultăţi. Popa le-a urat tinerilor un bun-venit în universitatea suceveană şi i-a felicitat că au ales „cea mai bună universitate a Bucovinei”.

„Cei peste 3.500 de studenţi au fost înmatriculaţi la 40 de programe de licenţă, 35 de programe de masterat şi 14 de doctorat. Aproape un sfert din aceste programe îşi încep cursurile la capacitate maximă de şcolarizare, fiind ocupate atât locurile cu taxă, cât şi cele fără taxă” a precizat Valentin Popa.

El a arătat că, în anul universitar 2017-2018, USV are cel mai mare număr de locuri fără taxă, fiind 1.760 de studenţi bugetaţi.

De asemenea, rectorul USV a mai arătat că în noul an universitar funcţionează două programe noi de studii, unul la licenţă – Poliţie Locală, şi unul la masterat – Kinetoprofilaxie, recuperare şi remodelare corporală, ambele programe funcţionând la capacitate maximă de şcolarizare.

El a mai spus că în acest an au fost peste 2.500 de cereri de cazare în căminele universităţii, dar că USV poate caza doar 1.100 de studenţi.

„Aceste frumoase realizări din punctul de vedere al numărului de studenţi sunt umbrite de faptul că nu am putut să asigurăm toate locurile de cazare pentru cele peste 2.500 de cereri care au existat. Din păcate, capacitatea campusului nostru este de doar 1.100 de locuri” a precizat Valentin Popa.

El a mai arătat că alte câteva zeci de persoane sunt cazate în căminele unor licee de pe raza oraşului şi şi-a exprimat speranţa că, la deschiderea anului universitar viitor, vor fi mai multe locuri de cazare, după ce se va moderniza căminul din curtea Liceului Alimentar.

„Căminul alocat de Primărie universităţii noastre nu a putut fi folosit anul acesta pentru cazare, dar doresc să îi mulţumesc domnului primar pentru că a reuşit totuşi să îl elibereze şi să pornim împreună documentaţia pe care să o trimită ministerului în vederea aprobării definitive a transferului, astfel încât de urgenţă să putem începe să întocmim documentaţia în vederea selectării unui constructor care să modernizeze căminul. Planul nostru este ca la începutul viitorului an universitar să putem asigura în acest cămin cel puţin 200 de locuri noi de cazare” a menţionat Valentin Popa.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI