Actuala criză e una a adevărului

Nici acum nu-mi ies din minte tarabele, chioşcurile doldora de ziare şi reviste apărute în primăvara lui ’90 şi după. Se părea că România intrase în normalitatea europeană. Însă, după 2000, tarabele, chioşcurile s-au rărit, iar astăzi sunt o amintire. Cu ziarele şi revistele s-a întâmplat acelaşi lucru, toată presa printată românească vinde azi mai puţine exemplare decât un cotidian local vienez.

În schimb, televiziunile, mai puţin radioul, îşi continuă ascensiunea, se înmulţesc pe zi ce trece, chiar dacă profesionalismul, calitatea informaţiilor şi valoarea programelor sunt tot mai slabe, iar prestaţia teleaştilor, tot mai analfabetă. Pe deasupra, asistăm la degradarea cvasitotală a adevărului, spaţiul public fiind plin de minciuni, dezinformări şi fake news pe care nu le corectează nimeni. Am intrat în epoca ipocriţilor.

Despre coruperea mediului publicitar nu mai zic: unii blamează laptele, alţii, pâinea, carnea, cartofii, fasolea…, încât singura rezolvare este să ieşim la păscut. Medicamentele obişnuite sunt înlocuite cu hapuri numai de ei ştiute, hapuri bune la orice boală, cică medicina clasică şi modernă dă numai rateuri, vaccinurile ne omoară, că trebuie din nou să avem încredere în vraci şi vrăjitori…

În aceste condiţii, se pune întrebarea: pentru ce avem CNA, Parlament, instituţii? De unde ne culegem informaţiile corecte despre lumea în care trăim? Cum ne satisfacem nevoia de adevăr, de cultură şi artă, căci aproape nu exista ziar fără măcar un reportaj, o pagină culturală, fără un desen, o pictură, o fotografie?

Întrebările de mai sus îşi au rostul lor: ca să afli adevărul, nu-ţi sunt de niciun folos „calupurile” de informaţii oferite cu dărnicie de televiziunile de ştiri, fiindcă unele dau o variantă, iar altele, contrariul acesteia. Cât de expert să fii pentru a-ţi da seama că eşti minţit şi manipulat pe faţă? E clar că adevărul a devenit captiv într-o încrengătură de interese economice, justiţiar-politice, cu toată apartenenţa României la clubul select al ţărilor UE şi NATO. De altfel, politizarea, capturarea mediilor în estul european, Polonia, Ungaria, România, Moldova, Ucraina sunt un fapt evident, intrat demult în atenţia Parlamentului European, a lumii civilizate.

În România, însă, lucrurile au mers prea departe: mulţi politicieni neagă realităţi evidente, iar mediile obediente, mercenarii, jurnaliştii năimiţi le susţin aberaţiile. Au fost campanii electorale în care inşi aflaţi în puşcărie şi-au adjudecat mandate, iar alţii cu condamnări penale se află în fruntea unor instituţii dintre cele mai importante, ca şi cum în România pierit-au oamenii curaţi şi cinstiţi.

Multe mandate s-au obţinut prin minciuni, prin promisiuni nerealiste, prin gogoşi electorale, iar programele electorale ale câştigătorilor s-ar putea să ne aducă în situaţia deloc de invidiat a Greciei. Din pricina partizanatului politic, presa, televiziunile, jurnaliştii cu adevărat profesionişti nu şi-au putut face auzită vocea, iar realitatea dă de-a dreptul: avem cel mai slab parlament, cel mai slab guvern de după Revoluţie, iar în instituţiile statului incompetenţii, pafariştii, clienţii politici, chelnerii, şoferii, fata sau băiatul cutăruia, amantele, rudele de toate gradele… se înmulţesc odată cu banii din averile mahărilor.

Acum au nevoie să îngenuncheze justiţia, iar, dacă asta merge mai greu, atunci aruncă vina pe binom, pe preşedinte… că fac dosare penale la comandă politică şi schimbă rezultatul alegerilor. Cică de aceea au câştigat ei alegerile, ca să facă ce vor, nu ce spune legea. E plină ţara de vaiete şi victimizări de acuze în stânga şi dreapta, că nu mai ştii care e vinovat şi care nu.

Din păcate, înalţii noştri dregători au avut o aversiune primitivă asupra transparenţei actului decizional, iar respectarea legilor, a regulilor n-a fost niciodată punctul lor forte. Însă actuala majoritate de guvernământ nici măcar nu mai mimează lupta împotriva corupţiei endemice, simţită de tot contribuabilul, ci afirmă mereu că nu suntem mai corupţi ca alţii, deşi nicăieri nivelul furăciunilor nu mai depăşeşte 40% din averea publică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: