Au descoperit farmecul lingvistic

 Cu prilejul Zilei Europene a Limbilor, serbată anual în 26 septembrie, un grup de elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului a avut oportunitatea de a descoperi un fragment din diversitatea lingvistică şi culturală a şase ţări din Europa.

Manifestarea s-a desfăşurat pe ateliere în care elevii au lucrat şi prezentat lucruri interesante despre Franţa, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Polonia şi România. În demersul lor au avut ca parteneri şi elevi de la Şcoala Gimnazială Krystyna Bochenek Poiana Micului, care au reprezentat cu cinste comunitatea polonă din zona noastră. Elevii au ascultat atât imnul UE cât şi ale ţărilor prezentate în proiect, au realizat materiale cu elemente reprezentative pentru ţările respective, au învăţat modalităţi de adresare specifice, au recitat şi au descoperit lucrând împreună farmecul lingvistic specific ţărilor cuprinse în proiect. Alături de elevi a lucrat şi un grup de cadre didactice de la CSEI Sf. Andrei, respectiv Sava Emanuela, Sabin Rybanna, Tiron Katalin, Sîrbu Gabriela, Ţebrean Lucica, Hodoroabă Viorica şi Istrate Isabella, împreună cu Edviga Molner şi Pamparău Jadwiga de la Şcoala Gimnazială Poiana Micului.

Organizatorii acţiunii arată că în acest mod, activitatea şi-a atins scopurile propuse, reuşind să contribuie la conştientizarea asemănărilor dintre câteva din limbile vorbite pe glob, cât şi la dezvoltarea cunoştinţelor copiilor pe plan cultural specific fiecărei ţări.

„Frumuseţea culturii constă în complexitatea pe care aceasta o relevă prin actul său definitoriu în societate, limba sa. Atunci când un copil ajunge să descopere că deşi forma diferită a unui cuvânt este redată de fapt pe acelaşi fond al mesajului, diversitatea limbilor pe glob nu oglindeşte decât o valoare a unităţii, respectiv că există o singură lume care poate să îşi promoveze concepţiile doar prin prisma diversităţii lingvistice”, notează organizatorii. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI