Parlamentarii desemnaţi se pregătesc pentru vizita în Ucraina

 > Deputatul PSD Emanuel Havrici, membru al delegaţiei parlamentare ce va merge la Kiev pentru discuţii legate de Legea învăţământului ce afectează comunitatea românească: Vrem să ne întâlnim cu oficiali din Radă, minister şi cu preşedintele Ucrainei. Ambasadorul ne-a dat asigurări că face demersuri

 Delegaţia parlamentară română desemnată să poarte discuţii privind Legea învăţământului adoptată în Ucraina discută în prezent un calendar al vizitei şi al întâlnirilor cu oficialii ucraineni.

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, membru al delegaţiei, alături de deputatul Ioan Bălan şi de senatorul Virginel Iordache, a declarat că a avut marţi o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei, Oleksandr Bankov, care a dat asigurări că va face demersuri ca parlamentarii români să fie primiţi de conducerea Radei din Ucraina, să aibă întâlniri cu membrii comisiei de învăţământ a Radei şi cu ministrul Învăţământului din Ucraina.

El a spus că ambasadorul a evitat să spună dacă delegaţia română va putea fi primită de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Havrici a spus că ambasadorul nu a putut spune când se va putea organiza această deplasare la Kiev, dar că face eforturi pentru organizarea întâlnirilor.

El a spus că Oleksandr Bankov, a prezentat prevederile legii, semnate luni seara de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, arătând că măsurile prevăzute vor intra în vigoare în 2020 şi că urmează să fie adoptate şi norme de aplicare, arătând că prin acestea se vor putea găsi unele soluţii de compromis.

Totodată, ambasadorul a spus că profesorii care predau acum în limba română ar urma să fie „reorientaţi”, adică să înveţe limba oficială, iar peste doi ani să poată preda materiile în limba ucraineană.

Emanuel Havrici a explicat că parlamentarii români aşteaptă ca în cel mai scurt timp să fie stabilite detaliile acestei deplasări la Kiev pentru a discuta cu partea ucraineană despre respectarea drepturilor minorităţilor naţionale mai ales în condiţiile în care Ucraina vrea să adere la Uniunea Europeană.

Deputatul sucevean consideră că se impune ca legea, acum intrată în vigoare după ce a fost promulgată de preşedintele Ucrainei, să fie amendată astfel încât să fie respectate drepturile minorităţilor naţionale, dar şi Tratatul bilateral încheiat între România şi Ucraina, şi să se menţină învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, respectiv în limba română, în condiţiile în care în Ucraina trăieşte o importantă comunitate română.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI