„Marii campioni nu sunt făloşi, dar eu cred că doresc să fie cunoscuţi”

crede profesorul, fost atlet al Sucevei, Niculai Strugariu

Ieri, în prezenţa câtorva zeci de persoane care şi-au trăit, îşi trăiesc sau au legături strânse cu lumea sportului, s-a lansat volumul „Elite sportive de pe Valea Soloneţului”, realizat sub egida cenaclului Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, de prof. Niculai Strugariu, dr. Ioan Ieţcu şi kt. Cezar Vasile Strugariu.

Printre cei prezenţi s-au regăsit şi Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV Suceava, inspectorii generali adjuncţi ai IŞJ Suceava Gabriela Scutaru şi Cristian Cuciurean, Giani Leonte, preşedintele ASI Suceava, cadre didactice, „eroi” ai cărţii lansate.

După o documentare amplă, adevărată „muncă de Sisif”, cei trei autori ai volumului au realizat o carte-document cu note biografice, parcursuri şi performanţe, fotografii, diplome, articole din presa vremii şi cea actuală, a unor bărbaţi şi femei, cu rădăcini în Valea Soloneţului şi care, într-un anume moment de viaţă au ales sportul ca o cale demnă de urmat, o cale spre performanţă sau pur şi simplu ca o cale prin care s-au împlinit ca oameni sănătoşi la cap şi la minte.

Mărturisesc, nu ştiam că Valea Soloneţului a „produs” atât de mulţi oameni dedicaţi sportului, că multora dintre ei le-am făcut galerie şi i-am aplaudat în vremuri când sportul sucevean umplea stadioanele şi sălile, indiferent în ce divizie sau ligă jucau ai noştri.

Erau vremuri în care, atunci când se vorbea despre fotbal, atletism, rugbi, handbal, lupte, se pomenea de oameni, de caractere, nu de bugete, datorii la finanţe şi investitori de două sezoane, la cluburi.

„În aceste timpuri în care au dispărut multe dintre reperele din viaţa tinerilor, această carte este un recurs la tarele memoriei, ce mi s-a părut extraordinar de muncită, de minuţios documentată şi aranjată. Am fost uimit câţi sportivi de înaltă performanţă a dat judeţului şi ţării, Valea Soloneţului” a deschis seria alocuţiunilor, prof. Constantin Cernica, coordonatorul Cenaclului ASI Suceava.

„Fiecare record îşi are semnificaţia şi viaţa sa”

„De pe Valea Soloneţului, adică de la Soloneţul Nou până la Costâna, s-au ridicat numeroşi campioni care au reprezentat cu succes, demnitate şi bucurie satul natal, judeţul, şi ţara în diferite competiţii. Veţi găsi în volum sportivi care au obţinut aceste rezultate înainte de ’89 şi după ’89. Marea noastră campioană Iolanda Balaş spunea: «Recordurile sunt făcute pentru a fi doborâte. Să nu facem greşeala de a compara recordurile diferitelor epoci. Fiecare record îşi are semnificaţia şi viaţa sa». Astfel sunt şi rezultatele acestor deosebiţi sportivi de pe Valea Soloneţului. Au semnificaţia şi valoarea lor. Marii campioni sunt oameni deosebiţi. Nu sunt făloşi, dar eu cred că doresc să fie cunoscuţi.

Acest volum nu va fi în librării, ci va exista în bibliotecile şcolare şi în cele ale comunelor, pentru că socot că este util tinerei generaţii, ce trebuie să fie conştientă că pentru a reuşi în viaţă este nevoie de multă muncă, abnegaţie şi sacrificii”, a fost părerea prof. Niculai Strugariu, la lansarea cărţii.

Doctorul Ioan Ieţcu definitiv „suferind” de dor de Pârteştii de Jos, sat natal, a cărui monografie a şi publicat-o acum doi ani, a explicat colaborarea lui la carte, prin prisma medicului, a kinetoterapeutului care vede în mişcare, în sport un factor esenţial pentru sănătatea omului, asemeni poetului Decimus Junius Juvenalis a cărui aforism „Mens sana in corpore sano” a devenit din anul 96 încoace, adevăr absolut al planetei.

„Această carte fierbe de tinereţe, de acţiune, de performanţă şi este de asemenea un imn veritabil adresat tinerilor, sportului celor care-l practică şi celor care-l îndrumă”, a concluzionat cunoscutul medic sucevean.

De la rugbistul Marcel Cojocar Sahlean şi luptătorul Lazăr Tipa, la internaţionalul Dorin Goian şi dinamovistul Robert Longher

În volumul „Elitele sportului de pe Valea Soloneţului”, lansat ieri apar meritele sportive şi performanţele a 28 de oameni din Soloneţul Nou, Pârteştii de Sus, Cacica, Pârteştii de Jos, Humoreni, Comăneşti, Soloneţu de Jos, Todireşti, şi Costâna, rugbişti, fotbalişti, atleţi, handbalişti, luptători, canotori, practicanţi de arte marţiale şi, cu statut unic, prima femeie pilot de supersonic.

Printre ei apar rugbiştii Marcel Cojocar Sahlean, Marcel Creţuleac, Robert Cehaniuc, George Straton (fost preşedinte FRR), luptătorii Lazăr Tipa, Eugen Grigorean şi Vasile Corbu, maratonistul Ioan Alexandru Strugariu, fotbalistul, handbalistul dar mai ales atletul Niculai Strugariu, handbaliştii Petru Ghervan şi Radu Ignătescu, canotorul Gheorghe Todosi, Paula Adriana Turculeţ, practicantă de arte marţiale, atletul devenit artist Toader Ignătescu, mărşăluitorul devenit slujitor al Domnului Spiridon Nistor, Simona Maierean prima româncă pilot de supersonic, fotbaliştii Ioan Buzoianu, Ion Grosu, Lucian Goian şi Dorin Goian, dar şi mai junii Robert şi Ştefan Longher, primul fotbalist la Dinamo 2 şi component al naţionalelor de fotbal U16 şi U15.

„Mi-e dor de Stadionul Areni plin, care, când se golea de oameni după meci, se oprea circulaţia, mi-e dor de meciurile de handbal în cupele europene, de un miting atletic cu stadionul Areni arhiplin, ca la acel celebru meci dintre Suceava şi Cernăuţi, mi-e dor de sala de la „Unirea”, în care publicul care nu mai încăpea în tribune stătea pe jos pe marginea terenului, mi-e dor de autobuzul albastru pe care scria «CSM», cu şoferul pe care îl chema Nicu, care ne ducea la toate competiţiile, dar mulţumesc lui Dumnezeu, n-am ajuns să trăiesc doar din amintiri” a declarat, cu dorul de sport, măcinat între trecut şi prezent, profesorul Niculai Strugaru.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: