Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, trimis în judecată pentru luare de mită

Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, a anunţat, miercuri, Parchetul Tribunalului Suceava.

Potrivit procurorilor, primarul Dănuţ Solcan este acuzat că, în data de 9 mai 2016, o localnică a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava că primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan i-a cerut suma de 5.300 lei, din fondurile obţinute cu titlu de subvenţie APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei păşuni comunale.

Femeia era preşedinta unei asociaţii de crescători de animale din localitatea Mitocu Dragomirnei, asociaţie care în anul 2013 a încheiat cu primăria un contract de concesiune a unei suprafeţe de 67,56 ha teren situată în extravilanul localităţii, pentru o perioadă de 3 ani, stabilindu-se o redevenţă de 105 lei/ha/an.

În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016 femeia a depus o cerere la Primăria comunei Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile.

Cu ocazia discuţiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă „nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani”.

Femeia susţine că a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menţionează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin acordul de voinţă al ambelor părţi.

Anchetatorii arată că la sfârşitul lunii aprilie 2016, reclamanta a primit prin virament bancar suma de 29.000 lei cu titlu de subvenţie APIA, lucru pe care l-a aflat şi primarul, astfel că acesta s-a prezentat la începutului lunii mai la femeie şi i-a cerut suma de 5.300 lei.

În aceste condiţii au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, astfel că în data de 9 mai 2016, ora 16.21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei femei, unde se afla primarul Dănuţ Solcan, acesta având asupra sa suma de 5.200 lei, în bancnote ce aveau cupiura şi seria menţionată în procesul-verbal de predare-primire întocmit anterior.

Întrebată cu privire la semnificaţia sumei, femeia a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obţine prelungirea contractului de arendă a păşunii pe care era organizată stâna de oi a sa şi a soţului. Pe de altă parte, inculpatul Solcan Dănuţ a pretins că suma reprezintă cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale.

Întrucât suma de bani ce a fost oferită drept mită a fost pusă la dispoziţie de către femeie pentru realizarea flagrantului, iar întreaga sumă a fost identificată asupra inculpatului, aceasta a fost ridicată şi restituită procedural către reclamantă de organele de urmărire penală, astfel că nu au fost instituite măsuri asiguratorii în cauză.

În aceste condiţii primarul Dănuţ Solcan a fost trimis în judecată pentru luare de mită, iar cauza va fi judecată de Tribunalul Suceava. (Foto: ziarulevenimentul.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: