Etnicii romi pot fi cooptaţi la reciclarea deşeurilor

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Suceava, care s-a întrunit, în şedinţă la Vatra Dornei, a discutat problematica din judeţ, fiind abordată şi problema comunităţilor de romi.

Astfel, în urma discuţiilor la care a fost prezent şi Virgil Pohoaţă, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa” Suceava, dar şi Alina-Iuliana Stan, consilier pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului, s-a recomandat acordarea de asistenţă tehnică localităţilor care au comunităţi rome pentru a accesa fonduri prin PNDL şi AFIR, dar şi o consultare mai susţinută a liderilor comunităţii rome pentru asigurarea unei integrări mai bune în problematica administraţiei locale.

Totodată, se consideră că ar trebui ca Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava să elaboreze un studiu privind pregătirea profesională a copiilor, în special a celor de etnie romă, precum şi stabilirea unor posibilităţi de şcolarizare în diverse meserii, în acest sens fiind încadrat un inspector şcolar pe probleme de curriculă pentru romi.

„Având în vedere că o activitate importantă de asigurare a existenţei pentru o parte din etnicii romi o constituie reciclarea materialelor recuperabile, trebuie studiat efectul punerii în funcţiune a platformelor de deşeuri de la Moara şi Pojorâta în existenţa acestora, mai exact să fie prevăzut faptul ca aceştia să fie cooptaţi la reciclarea deşeurilor”, se mai arată în concluziile şedinţei.

Mai mult, s-a solicitat luarea măsurilor necesare de către autorităţile locale deoarece se reclamă lipsa unor servicii de salubrizare sau nerespectarea de către operator a graficelor de colectare a deşeurilor, iar acest fapt constituie o justificare pentru depozitarea de către unele persoane a deşeurilor în zone nepermise.

ATOP Suceava vrea şi cuprinderea în temele urbanistice ale consiliului judeţean a modelelor de case eficiente din punct de vedere energetic, dar şi ca spaţiu, specifice comunităţii rome. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI