Bisericuţa cu vârsta de 300 de ani

La nici 10 km de Rădăuţi, în localitatea Horodnic de Jos, se află o biserică din lemn, care împlineşte anul acesta 300 de ani de existenţă. Construită în 1717 de meşteri necunoscuţi, în locul numit Călugăriţa, de dimensiuni reduse (lungime 8,65 m, lăţime 3,95 m şi înălţimea pereţilor de 3m) şi având dintru început hramul Înălţarea Sfintei Cruci, această bijuterie întrece în frumuseţe multe lucruri pământeşti.

Istoria satului consemnează existenţa altor două biserici şi mai vechi, construite după domnia lui Alexandru cel Bun – vetre monahale de călugăriţe, temeluite pe locurile despădurite din jurul schitului, care au fost jefuite şi arse de tătari. În timpul uneia dintre invaziile tătarilor, locuitorii satului Horodnic au ascuns într-o mlaştină din apropiere clopotele schitului. Se spune că şi astăzi mai sunt acolo. Trebuie doar cercetată zona.

Pentru marcarea locului unde au fost schiturile de maici, s-a construit actuala biserică în 1717, la o distanţă de 150 m nord-vest faţă de vechile altare. Plănuită într-un cadru natural deosebit de liniştit, construcţia acestei biserici este simplă, având stil bazilical, fără turlă şi pridvor, din bârne de larice cu grosimea de 10-14 cm şi lăţimi diferite, aşezate unele peste altele şi îmbinate în coadă de rândunică, folosindu-se exclusiv cuie de lemn. Întregul edificiu are la bază tălpi de stejar aşezate pe temelie de piatră.

Nota de frumuseţe deosebită o descoperim, ca pe o concluzie, în ornamentele exterioare: brâul de ciubuce (funie împletită) sculptat în bârnele exterioare, aflate la jumătatea distanţei dintre talpă şi cornişă şi cele 92 de ocniţe minuscule, săpate artistic în grinda a doua de sub cornişă.

Pe peretele vestic se găseşte uşa de la intrare, concepută simplu, din două tăblii verticale, având lăţimi considerabile. Pe una dintre tăblii, se poate vedea inscripţia care indică anul construcţiei: „Această casă a lui Dumnezeu s-a ridicat (în) anul 7225”. Pe celelalte trei laturi ale bisericii, se găsesc ferestre cu dimensiunile 60 x 20 cm care se încadrează perfect în echilibrul care proporţionează întreaga construcţie. Acoperişul larg, nu prea înalt, asigură o protecţie totală în faţa intemperiilor.

Se mai păstrează informaţia orală că această biserică a fost acoperită iniţial cu coajă de tei, în loc de şindrilă. Dacă această metodă de acoperiş în coajă de tei va putea fi pusă în practică la viitoarea restaurare, bisericuţa din Călugăriţa va deveni monument istoric unicat în ţara noastră.

Interiorul bisericii este boltit şi vopsit în albastru, pereţii sunt originali, nelambrisaţi, iar catapeteasma a fost executată în 1782 de Vasile Gradul.

Privită în ansamblu, biserica din lemn de la Călugăriţa, Horodnic de Jos, este o bijuterie arhitecturală. La începuturi, a deservit nevoile spirituale ale credincioşilor din Horodnic de Jos, Horodnic de Sus şi Prundul Marginii.

Astăzi îi cheamă pe toţi localnicii la o clipă de rugăciune şi la un popas aniversar. Pentru marcarea celor 300 de ani de existenţă a acestei biserici din lemn, marţi, 26 septembrie 2017, credincioşii din Horodnic de Jos se vor bucura de prezenţa Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care va oficia Sfânta Liturghie, alături de un sobor însemnat de preoţi.

Îi invităm, pe această cale, pe fiii localităţii noastre, dar şi pe alţi credincioşi, să participe la Sfânta Liturghie şi la acest moment aniversar.

 Preot PETREA GHEORGHE

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: