„S-au folosit de copii împotriva altor copii”

 > E nevoie de grădiniţă cu program prelungit în Obcini, iar soluţia este să obţinem teren transferat de Guvern sau, în ultimă instanţă, să cumpărăm teren

 Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harşovschi, a declarat în emisiunea „Exclusiv 90 de minute“ de la Bucovina TV că în cartierul Obcini este nevoie de o grădiniţă cu program prelungit.

El a spus că toţi factorii politici şi administrativi au fost de acord că trebuie o grădiniţă în cartierul Obcini. „Eu nu am spus niciodată că trebuie în curtea şcolii sau lângă Şcoala Nr. 9 ca să îngrămădim lucrurile, ci în cartierul Obcini”, a explicat viceprimarul.

El a arătat că cei care au spus că nu este nevoie pentru că nu e natalitate l-au făcut să verifice datele oficiale şi a constatat că în municipiul Suceava se observă o creştere a numărului de copii.

Astfel, în municipiu, potrivit datelor statistice copii cu vârste de la 0 la 4 ani sunt 6400, copii cu vârste între 5 şi 9 ani – 6200, de la 10 la 14 ani – 5200, ceea ce arată că natalitatea este în creştere.

El a subliniat că în cartierul Obcini e o singură grădiniţă de stat, care nu primeşte aviz ISU pentru că se învaţă în două schimburi, ceea ce arată nevoia unei noi grădiniţe în cartier.

Harşovschi a spus că a mers pe teren, inclusiv cu liderii PSD, să găsească o locaţie mai ales că Primăria nu are terenuri în Obcini, care este un cartier construit pe proprietăţi ale oamenilor care şi le-au revendicat, care sunt proprietari chiar cu teren sub blocuri şi că sunt locuri de joacă revendicate. „Nu am găsit teren. Avem un teren în adiacenta apropiere a Şcolii Nr. 9. Din parcul de 1500 de mp, 224 de mp erau alocaţi grădiniţei”, a explicat viceprimarul.

El nu a înţeles de ce s-a dat o aşa amploare situaţiei. „S-au folosit de copii împotriva altor copii”, a spus Harşovschi care şi-a exprimat îngrijorarea că au fost aduşi copii care să spună că sunt împotriva altor copii ce ar urma să înveţe într-o grădiniţă. „Eu înţeleg că e bine să fie într-o altă zonă, dar dacă nu avem?” s-a întrebat viceprimarul care a adăugat că ar trebui ca cei care s-au împotrivit proiectului să vină cu o iniţiativă fezabilă şi va fi acceptată.

„Să fie terenul municipiului Suceava şi pretabil pentru o grădiniţă”, a spus viceprimarul, care a explicat că soluţiile prezentate până acum sunt „fumigene” cum ar fi un teren retrocedat pe jumătate, sau cu achiziţia de teren din zona Metro.

„Eu aş fi de acord şi cu cumpărat de teren. Până la urmă trebuie să facem şi acest lucru pentru că nu avem locuri în Suceava. Nu pe fugă, nu în pripă”, a spus Harşovschi care a subliniat însă că până în 29 decembrie, termenul limită pe proiectul cu finanţare europeană nu se poate finaliza procedura de cumpărare.

El a amintit proiectul prezentat în urmă cu doi ani cu înfiinţarea unei grădiniţe în clădirea APM, dar care a fost respins.

Harşovschi a menţionat că ORSA, are teren disponibil pe strada Slătioarei, dar că un transfer poate fi făcut doar de Guvern şi crede că cei din PSD ar trebui să facă demersurile pentru ca Guvernul să transfere acest teren.

„Este teren liber, dar nu aparţine Primăriei”, a spus Harşovschi făcând referire la terenul ORSA.

El a adăugat că nu se poate cumpăra teren doar că „cineva vrea din zona Metro”.

Harşovschi a spus că soluţiile sunt ca Primăria să caute teren, să fie transferat de la ORSA prin decizie a Guvernului sau să fie cumpărat.

„Trebuie grădiniţă în Obcini”, a spus Harşovschi, care consideră că varianta optimă este ca terenul să fie transferat de Guvern, iar apoi să fie făcută din fonduri proprii, dacă nu se reuşeşte depunerea proiectului cu fonduri europene.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI