Nunta, de la vis la realitate

Mamă, mă mărit! (III)

Grele decizii ai de luat, draga mea, după ce aţi ales care va fi restaurantul şi ce meniu vei pune în faţă oaspeţilor. A venit vremea să alegeţi tortul şi prăjiturile, iar pentru asta va trebui să deguşti, sărmana de tine, multe feluri de aluaturi şi creme dulci puse una peste alta, cu gândul la rochia în care speri să mai încapi, o dată terminată şi alegerea aceasta. După care urmează să te decizi dacă înfrumuseţezi sala cu orhidee sau cu bujori, cu zambile sau cu trandafiri, dacă auriul sau argintiul îţi pun mai bine rochia în valoare şi dacă, nu cumva, cine a spus că bunul gust nu presupune neapărat opulenţă a avut dreptate.

Dacă drumurile te poartă la firma cu nume de celebră sală de spectacol din Milano şi te întâlneşti cu Mihaela Paşcan, poţi spune că ai avut noroc, ai în faţă un sfătuitor priceput, cu experienţă într-ale meseriei, un om cald şi amabil, care o să te înveţe de bine. E o caracteristică a doamnelor care lucrează în domeniu pentru că de aceleaşi calităţi dă dovadă şi Adelina Oniciuc, de la o altă cunoscută firmă cu nume de floare roşu-aprins, devenită celebră în oraş pentru cozonacii făcuţi aici şi nu numai.

Unii vin şi cu un an şi jumătate înainte să discute despre tortul de nuntă şi despre celelalte dulciuri, în general după ce au ales sala, dar nu e obligatoriu să procedezi la fel, poţi merge şi cu două săptămâni înainte, cum fac mulţi în lunile iulie şi august, nimeni n-a fost vreodată refuzat.

Ia-ţi viitorul soţ de mână şi du-te să te lămureşti. Doar pe el e indicat să-l duci acolo, nu toată familia, că te zăpăcesc de cap neamurile şi rişti să faci alegeri neînţelepte, care să nu te reprezinte. Alte mirese am aflat că aşa au păţit, când au avut de ales cu soacra alături. Zâmbind, Adelina îmi spune că a trecut prin situaţii în care i-a făcut cu ochiul viitoarei mirese, să nu o supere pe soacra mare şi a pus, apoi, cu aceasta, lucrurile la punct, prin telefon. Solidaritate cred ca se numeşte asta, îi spun şi-mi răspunde că aşa înţelege ea să o ajute pe mireasa în numele căreia mama-soacră deja începuse să ia decizii.

Şi du-te relaxată, cu inima deschisă şi cu sufletul curat pentru că atunci treburile vor merge ca pe roate. Din experienţă, Mihaela Paşcan spune că s-a întâmplat, în cazul cârcotaşilor, a celor pe care nu-i puteai mulţumi cu nimic, să apară ghinioane, unul mai de neexplicat ca altul, în momente când treaba ar fi trebuit să curgă şnur!

O să te întrebe specialista din faţa ta unde are loc nunta, nu te mira, o va face pentru că, profesionistă fiind, ştie că tortul, în funcţie de forma şi mărimea alese, nu poate fi dus la sală în formă finală, ci pe părţi componente şi-şi face şi ea, ca tot omul, nişte calcule, să iasă treaba bună. Contează distanţa, desigur, chiar dacă îl transportă cu maşina frigorifică până la destinaţie. Iar unele – mai ales cele garnisite cu frişcă – se decorează la faţa locului, că nu riscă o firmă cu pretenţii să pună în faţa oaspeţilor tăi preparate pleoştite.

120 de grame, cam aceasta ar trebui să fie greutatea unei felii de tort, sunt de acord ambele specialiste. În consecinţă, dacă ai 100 de nuntaşi, tortul tău cu frişcă va cântări 12 kg, iar cel cu marţipan, mai greu, va avea 15. E treaba ta să faci alegerea, Mihaela Paşcan a primit cândva o comandă de tort „Doboş” cu vişine şi ciocolată care avea 28 de kg, nu te va refuza tocmai pe tine dacă vrei unul la fel de mare. Iar Adelina Oniciuc nu va ezita, dacă îţi doreşti şi tu unul cu 11 etaje – cum au făcut odată mâinile harnice ale colegelor sale – , să te fericească.

 Dar e bine să te laşi învăţată când vine vorba de astfel de alegeri, nu le poţi şti tu pe toate. Torturile cu foi multe trag mai greu la cântar, doar un exemplu. Oricum tortul făcut cu ingrediente naturale – vişine, nuci – e, desigur, mult mai greu decât prafurile colorate folosite de unii care se declară mari specialişti într-ale dulciurilor. Firmele serioase se respectă, aşa să ştii.

De la cele două interlocutoare ale mele capăt aceeaşi informaţie: anul acesta au fost la modă torturile cu mousse – spumă, mai pe înţelesul nepricepuţilor – cu trei straturi colorate, vizibile, din ciocolată albă, neagră şi caramel, neacoperite cu glazură sau de pe care aceasta curgea, artistic. Pe ele, musai nişte fructe proaspete şi vreo câteva macarons, să le confere un plus de frumuseţe. Şi, dacă îţi place tortul sofisticat, eşti la modă, să ştii, spune Mihaela Paşcan. La modă eşti şi dacă îl comanzi Adelinei şi, în cazul aceasta, va purta numele „Trilogie”, fie el cu sos sau nu.

Torturi rotunde, cu câteva etaje? Iacă, avem o problemă! Se poate întâmpla ca cei de la restaurant să nu ştie a tăia feliile, astfel că se vor uita strâmb nuntaşii unii la alţii, dacă vor primi unele inegale. Poate e bine să pleci din nou urechea la sfatul dat de interlocutoarele mele şi să alegi tortul dreptunghiular, mult mai uşor de tăiat. Sau să faci un tort mai mic, de câteva kilograme, cel pe care-l vei tăia cu ajutorul naşilor, iar restul să-l primeşti gata feliat, spre bucuria celor ce au scăpat de aşa trebuşoară. Aşa nu rişti să nu îţi ajungă feliuţele de tort pentru toţi, cum au păţit alţii. Cum, la fel de bine, poţi face minitorturi, minunat decorate de specialiştii din laboratorul de cofetărie, să aibă fiecare tortul lui. Adelina le numeşte „deserturi” şi spune că au fost alese de foarte multe mirese anul acesta.

Poţi apela la varianta machetei, dacă te dau banii afară din casă, aceasta fiind alcătuită din două sau trei etaje de tort „fals”, peste care tronează cel adevărat, cel pe care-l vei tăia tu, de mână cu alesul tău. Costă în jur de opt milioane, o poţi închiria din unele locuri cu două doar, dar e o cheltuială în plus, tot va trebui să comanzi şi tort din ăla adevărat, că nu se vor mulţumi mesenii să privească macheta ochioasă şi atât.

Vrei un tort cu tematică, să spună lumii povestea voastră de dragoste dintr-o privire? Am văzut nişte opere de artă ieşite din mâna colegelor Mihaelei Paşcan, lucrate în marţipan, de nu o să te înduri să bagi cuţitul în ele.

Candy bar-ul e o alegere potrivită dacă nu faci economie de bani, anul aceasta a fost la modă, bucură şi ochii, dar, mai ales, gurile nuntaşilor. Dar, dacă nu ai plătit încă rochia la care visezi din copilărie e bine să iei în calcul cealaltă variantă, aceea de a pune prăjiturile în cutiuţe frumos ornamentate. Să le aibă amintire oaspeţii tăi, că şi-aşa cei mai mulţi le iau acasă.

Cu datele privind ziua nunţii, locul şi numărul de invitaţi, pe lângă care va trebui să deţii şi informaţia referitoare la cum va arăta rochia de mireasă, ca să nu faci notă disonantă cu sala, te poţi prezenta acum la cei ce se vor ocupa de decorarea sălii. Tot ei se vor ocupa de buchetul tău de nuntă, de lumânările naşilor, de cocardele naşilor – s-a dus vremea florilor artificiale – sau ale celor cărora ai decis să-i împodobeşti cu ele, din familia apropiată, de brăţările şi coroniţele domnişoarelor de onoare, aranjamentele pentru biserică, maşini şi ce-o mai fi de împodobit.

Mergi cu lecţiile făcute la aşa o întâlnire sau măcar fă-ţi înainte o idee despre stilul în care te-ai hotărât să fie decorat locul unde va avea loc petrecerea vieţii tale. Ai la dispoziţie numeroase surse de informare pe internet sau prin revistele de specialitate, multe pe piaţă, din care te poţi lămuri dacă îţi sunt la suflet aranjamentele care îţi iau ochii prin grandoare şi strălucire sau preferi altceva. Fă o cercetare, în prealabil, mulţi dintre cei ce se ocupă de înfrumuseţarea unei săli au un stil propriu, fiind şi ei, de fapt, tot un fel de artişti. Caută-l pe cel al cărui stil îţi e mai aproape de suflet şi treaba va merge strună.

Dacă reclama din gură în gură a funcţionat şi recomandările te-au îndreptat spre Diana Liteanu înseamnă că preferi un stil cât mai apropiat de cel natural sau ai înclinaţii spre cel rustic. Dar un profesionist ca ea sau ca doamna Viorica Blaga va face astfel încât dorinţele tale să se îndeplinească, oricât de greu de tradus în practică ar fi ele. Globuri, sfeşnice din cristal, amfore, coloane, toate împodobite cu flori, care mai de care mai spectaculoase, o firmă care se respectă nu îţi va refuza nimic din toate astea.

Nu te repezi să întrebi, din start, cât costă toată „distracţia” pentru că sunt multe de luat în calcul când începi să aduni. În general, se apreciază că suma cheltuită reprezintă 10 la sută din totalul banilor alocaţi pentru petrecerea vieţii tale. Este o investiţie pe care merită să o faci şi costă pentru că la mijloc e muncă multă şi multă bătaie de cap care începe de joi sau vineri, când vin florile aduse de la bursa sau depozitul de flori. Acestea sunt curăţate, tăiate, pregătite pentru a fi aranjate artistic, lipite cu lipici special, prinse cu bandă Floratape, hrănite cu vitamine, în bureţii special făcuţi pentru aranjamente, muncă migăloasă, ce mai!

Diana estimează că ar putea costa cam 50, 60 de lei de decorat o masă, dar, în funcţie de florile alese şi de sezon, costurile ar putea urca şi până la 170 de lei. Mesele oaspeţilor, ca şi masa de prezidiu, e musai să fie împodobite, chiar dacă nu te dau banii afară din casă. Pentru celelalte aranjamente, în funcţie de felul florilor şi de dimensiunile lor, costurile se stabilesc numai dacă bugetul e pregătit să le includă.

Şi, cum fiecare meserie are secretele ei, Diana va încerca să te ajute să nu depăşeşti suma alocată, dându-ţi sfaturi de profesionist. Ca urmare, ţine minte să nu alegi, în august, florile care au altă perioadă de înflorire decât vara, căci vor costa cam de trei ori mai scump decât în sezon. Nu apela la flori de pe alte continente decât dacă vrei să laşi muţi de uimire musafirii şi reţine că acestea vor ridica preţul unui aranjament. Drept e însă că altfel mănânci sărmăluţa lângă un aranjament de Heliconia şi Anthurium şi alta e s-o mesteci lângă o garofiţă tristă.

Nu insista să împodobeşti ceea ce arată bine oricum, de exemplu scaunele. Şi, dacă nu ai arici la buzunar, cere să ţi se aducă şi ţie, cum au făcut alţii, celebrele scaune Chiavari, cerute în ultima perioadă de mirese pretenţioase, dornice să fie în pas cu ultimele tendinţe, aflu de la Viorica Blaga. Şi nu te zgârci nici când vine vorba de panoul frumos decorat, unde-şi aranjează doamnele minunatele rochii să dea bine în poză, ca să-şi amintească toată lumea, peste ani, de minunatele clipe petrecute împreună. (Va urma)

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI