Nu vom avea trafic mai fluid în municipiul Suceava până nu e finalizată şoseaua de centură

> Sensul unic pe axele principale trebuie implementat; se analizează dacă va fi până la intersecţia cu strada Mirăuţi, spune viceprimarul Lucian Harşovschi

 Viceprimarul Lucian Harşovschi a explicat, în emisiunea „Exclusiv 90 de minute” care sunt proiectele pe care autorităţile locale intenţionează să le implementeze pentru fluidizarea traficului în municipiul Suceava, pentru reducerea emisiilor de CO2, utilizarea transportului public sau încurajarea folosirii bicicletelor.

Potrivit lui Harşovschi, Primăria face demersuri pentru finalizarea şoselei de centură, solicitând autorităţilor centrale să considere acest proiect o prioritate.

El a spus că municipalitatea lucrează acum la reabilitarea drumului care duce la şoseaua de centură şi a adăugat că din 2012 au mai rămas de executat doar 15% din lucrări şi că de atunci se bate pasul pe loc.

„Vi se pare normal să nu se lucreze deloc la această şosea de centură?” a întrebat Harşovschi care a spus că cei din PSD ar fi trebuit să facă front comun, parlamentarii cu organizaţia municipală Suceava, pentru a pune presiune pentru realizarea proiectului şi să transmită regulat comunicate cu ce paşi au mai întreprins, pentru ca sucevenii să fie informaţi.

„Până când nu vom avea şoseaua de centură, nu vom avea un trafic mai fluent în municipiul Suceava. Nu se va rezolva cu totul, pentru că vorbim doar de o parte de inel de ocolire” a spus viceprimarul.

El a arătat că au fost făcute modificări în zona de intrare în oraş dinspre Fălticeni şi a fost prelungită banda de stocare la stânga spre Şcheia.

„Acum se poate vedea câte maşini tranzitează municipiul Suceava. Înainte stăteau doar două-trei maşini pe banda de stocare şi restul pe banda a doua şi nu-ţi dădeai seama, iar acum se vede că banda de stocare, care e mult mai lungă, este insuficientă. Dacă acele maşini nu ar tranzita municipiul Suceava, ne gândim cum ar fi traficul în oraş” a spus Harşovschi.

El consideră că PSD, partid aflat la guvernare, ar trebui să urmărească punerea în aplicare a proiectului.

Totodată, Harşovschi a explicat şi necesitatea introducerii sensului unic pe axele principale ale municipiului Suceava.

„Sensul unic în municipiul Suceava este o idee cu care merg până în pânzele albe, pentru că trebuie implementat. Nu avem ce face” a spus viceprimarul.

Conform acestuia, studiul de trafic, care se va realiza în următoarele 3 luni, este necesar pentru programul pe fonduri europene de achiziţionare a autobuzelor electrice.

Viceprimarul a explicat că studiul trebuie să demonstreze că, odată cu introducerea sensurilor unice, va creşte numărul de călători pentru autobuzele electrice, dacă scade poluarea cu CO2 şi dacă se reduc timpii în trafic pentru transportul public.

„Nu trebuie să fii specialist ca să vezi că trebuie ca anumite străzi să fie sens unic” a adăugat Harşovschi.

El a precizat că, cel mai târziu, odată cu autobuzele electrice şi cu punerea în funcţiune a şoselei de centură, se vor putea introduce sensurile unice.

„Având şosea de centură, vom putea face Calea Obcinilor sens invers” a explicat viceprimarul, care a arătat că acum traficul greu este scos din oraş pe acest drum; iar dacă şoseaua de centură nu va fi finalizată se ia în calcul ca sensul de mers pentru autobuze să fie folosit şi de traficul greu pentru ieşirea din oraş.

Astfel, potrivit proiectului, sensul unic va începe de la intrarea dinspre Fălticeni, pe trei benzi, iar o bandă va fi în sens opus, care va fi folosită doar de mijloacele de transport în comun; va fi amenajată şi pistă pentru biciclete.

„Acest sens unic poate fi dus până la intersecţia cu strada Mirăuţi” a spus Harşovschi, care a menţionat că studiul de trafic va stabili dacă este posibil aşa sau se va realiza doar până la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu.

El a explicat că, invers, sensul unic pe trei benzi va fi pe la Piaţa Mare sau strada Nicolae Bălcescu, Mărăşeşti, George Enescu, bulevardul George Enescu, de unde va intra pe Calea Obcinilor spre ieşirea din oraş.

„Odată cu aducerea autobuzelor electrice şi sucevenii trebuie să fie stimulaţi să meargă mai mult cu transportul public şi să lase maşinile acasă. Trebuie ajutat suceveanul să folosească sistemul de transport public sau bicicletele” a spus viceprimarul.

El a mai spus că Primăria Suceava derulează conform procedurilor paşii pentru obţinerea finanţării europene pentru acest proiect.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: