Gala de premiere „10 pentru folclor”

 Joi, 28 septembrie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Suceava, va avea loc cea de-a II-a ediţie a Galei de premiere „10 pentru folclor”. Cu acest prilej, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava va premia pe toţi cei care au contribuit la reuşita ediţiei din acest an a proiectului, care s-a desfăşurat în perioada 20-24 februarie. Totodată, va avea loc un regal folcloric susţinut de către artiştii care fac parte din echipa „10 pentru folclor”: Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Leonard Zamă, Grigore Gherman, Andra Matei, Constantin Mândrişteanu, Costinel Leonte, Constantin Irimia şi grupul tradiţional „Dor” de la Moara. Spectacolul este încununat de participarea extraordinară a Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi a interpretului hunedorean de muzică populară Ovidiu Homorodean. „Depunem toate eforturile să aducem publicului tot ceea ce are mai frumos şi valoros folclorul nostru. Întreg spectacolul va fi live, iar talentaţii instrumentişti din orchestra Ansamblului Artistic Profesionist «Ciprian Porumbescu» îi vor acompania pe toţii artiştii care vor evolua în spectacol”, a declarat dna Mihaela Bârsan, iniţiatoare a proiectului.

Coorganizator al proiectului, prof. Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, a făcut următoarele precizări: „Demarat anul trecut, împreună cu Televiziunea Regională Intermedia Suceava, proiectul «10 pentru folclor» a dovedit reuşita unei acţiuni unice în România. Contextul în care Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava s-a angajat în dezvoltarea acestui proiect este acela de a-i convinge pe profesori, elevi şi părinţi că folclorul românesc este temelia pe care s-a zidit literatura cultă. Vrem să promovăm valorile româneşti, spiritul strămoşilor pentru că în această eră a tehnologiei renunţăm prea uşor la lucrurile care identifică, limba română, limba latină, istoria românilor.

Pe de altă parte, folclorul reprezintă un nesecat izvor de înţelepciune pentru că, trebuie să recunoaştem, de multe ori regăsim în folclor adevărate lecţii de viaţă. Deseori se vorbeşte despre folclor ca despre un tezaur, o comoară inestimabilă. Din nefericire însă, prea puţini mai păstrează şi valorifică tradiţiile şi obiceiurile din străbuni.

Gala «10 pentru folclor», ediţia a II-a, prin rezultatele pe care le vom anunţa, confirmă că suntem pe drumul cel bun şi folclorul autentic din zonă şi România e aşezat pe făgaşul normal, iar proiectul nostru trebuie să continue”.

Anul acesta, membrii caravanei folclorului au poposit în Suceava, Ciocăneşti, Bogdăneşti, Fântânele, Soloneţul Nou, Todireşti, Zamostea, Udeşti, Şcheia şi Cornu Luncii. Rezultatele celei de-a II-a ediţii a proiectului „10 pentru folclor” vor fi făcute publice pe 28 septembrie, în cadrul Galei, unde intrarea va fi liberă, aşa cum am notat deja. (C.V.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: