Furtună violentă şi în judeţul Suceava

O furtună puternică a afectat duminică seara judeţul Suceava, zeci de mii de locuinţe rămânând fără energie electrică, iar mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic, în unele localităţi arborii distrugând zeci de gospodării şi autovehicule.

Trafic feroviar întrerupt la Vatra Dornei, drumuri blocate, zeci de mii de locuinţe nealimentate cu energie electrică, maşini avariate în urma furtunii, care a doborât numeroşi copaci

Traficul feroviar între Vatra Dornei şi Bistriţa a fost blocat din cauza arborilor căzuţi pe calea ferată, iar circulaţia trenurilor între Moldova şi Ardeal s-a făcut pe o rută ocolitoare, prin pasul Ghimeş (prin Bacău – Siculeni, jud. Harghita).

Potrivit informaţiilor ISU Suceava, în noaptea de duminică spre luni, două trenuri cu circa 500 de călători au fost blocate aproape două ore în Vatra Dornei până când s-a luat decizia ca trenurile să plece prin Suceava-Bacău, iar 50 de pasageri din trenuri au plecat cu un autocar spre Cluj Napoca.

În urma vântului puternic au căzut copaci peste fire de electricitate în mai multe zone ale judeţului şi alimentarea cu energie electrică a fost afectată, iar circulaţia pe drumuri a fost blocată temporar pe DN 17, la Iacobeni, în Pasul Mestecăniş, la Vatra Dornei.

Un copac a căzut peste un acoperiş la Brodina, un acoperiş a căzut peste o maşină, iar la Câmpulung Moldovenesc un copac a căzut peste o maşină.

La Pârteştii de Jos au fost semnalate scântei la un stâlp de electricitate, în timp ce la Breaza un copac a fost aprins de la firele de electricitate.

Din cauza vântului o barieră CFR a fost ruptă la Gura Humorului, iar alta la Dorna Candrenilor.

Din cele circa 20.000 de locuinţe rămase nealimentate electric în noaptea de duminică spre luni, luni dimineaţa mai erau nealimentate cu energie electrică 43 de localităţi din care 34 total şi nouă parţial, fiind afectaţi 4.377 de consumatori.

Astfel, era întreruptă o linie de medie tensiune în totalitate şi alte zece parţial, fiind afectate 151 de posturi de transformare.

Un număr de 12 echipe de intervenţie acţionează pentru repunerea în funcţiune a alimentării cu energie electrică a localităţilor afectate.

Tornada a ajuns şi la Poiana Stampei

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, a arătat pe pagina sa de socializare că furtuna ce s-a abătut duminică asupra localităţii a fost foarte violentă, el numind-o „tornadă”, şi că în sprijinul localnicilor a intervenit Serviciul Voluntar Dornişoara.

Viluţ Mezdrea a menţionat că cinci turişti care au fost într-o drumeţie pe masivul Călimani şi care au fost surprinşi de furtună au fost recuperaţi, ei fiind în afara oricărui pericol.

Totodată, primarul comunei Poiana Stampei a precizat că în urma fenomenelor meteo linia de medie tensiune a fost distrusă în mai multe zone, iar satul Dornişoara a rămas fără energie electrică.

„Tornada a ajuns şi la Poiana Stampei. Mulţumesc mult serviciului voluntar Dornişoara, Ortuanu Bogdan şi Lupuşoru Gelu, Marcel Pilug pentru mobilizare şi sprijin. Drumul forestier spre Dornişoara a fost deblocat, un grup de turişti care venea de pe Călimani a fost recuperat din zona Tihu şi cele cinci persoane sunt în afara oricărui pericol, linia de medie tensiune este distrusă în mai multe zone, satul Dornisoara este rămas fără energie electrică. Cu forţa naturii nu te poţi pune. Sperăm să revină totul la normal în scurt timp!”, a arătat Viluţ Mezdrea pe pagina sa de socializare.

Precizăm că judeţul Suceava s-a aflat duminică seara sub cod galben de furtună.

Circulaţia feroviară între Vatra Dornei şi Bistriţa s-a reluat cu locomotive diesel

Circulaţia feroviară între Vatra Dornei şi Bistriţa, întreruptă în noaptea de duminică spre luni după ce mai mulţi copaci au căzut peste firele de contact şi liniile de cale ferată, a fost reluată luni dimineaţa la ora 7.30.

Potrivit Centrului Infotrafic circulaţia feroviară pe secţia CF 502, între Vatra Dornei (Suceava) şi Ilva Mică (Bistriţa-Năsăud), a fost reluată.

Pe acest tronson se folosesc locomotive cu tracţiune diesel între staţiile Floreni şi Silhoasa, fiind impuse şi restricţii de viteză. Întrucât firul de contact este rupt în mai multe locuri, se estimează că problemele vor fi remediate în 48 de ore.

Potrivit specialiştilor, operaţiunea de schimbare a locomotivei va duce la întârzieri de circa o oră pentru fiecare tren.

Acoperişul unei case din Vicovu de Sus luat de vânt, iar un angajat Telekom şi-a rupt un picior după ce a căzut de pe un stâlp

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, în urma furtunii de duminică seara, luni la prânz încă nu erau branşate la curentul electric 18 localităţi din judeţ, iar circulaţia feroviară pe magistrala Moldova – Ardeal se desfăşura cu întârziere între Floreni şi Silhoasa.

Astfel, luni la prânz nu aveau energie electrică 3.993 consumatori din Breaza, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Iacobeni, Şaru Dornei, Vatra Dornei, Dorna Arini, Poiana Stampei, Straja şi Brodina.

14 echipe de intervenţie ale E.ON-Delgaz acţionau pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor.

În ce priveşte circulaţia feroviară, luni dimineaţă a fost reluată legătura pe Magistrala Moldova-Ardeal, dar cu întârziere de circa o oră pentru fiecare garnitură de tren, întrucât, între staţiile Floreni şi Silhoasa locomotivele electrice sunt înlocuite cu locomotive diesel şi se estimează că remedierea liniei electrice a reţelei feroviare se va produce în maximum 48 de ore.

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava nu au semnalat probleme deosebite şi pagube.

Primăria Vicovu de Sus a transmis că a fost luat de furtună acoperişul unei locuinţe, dar familia respectivă nu a fost evacuată, întrucât casa e locuibilă.

Primăria Vatra Dornei a comunicat accidentul unui lucrător al Telekom, care a căzut de pe un stâlp şi a suferit o fractură la tibie. Bărbatul a fost internat la Spitalul Judeţean Suceava, fiind în afara pericolului.

Drumurile naţionale, judeţene şi comunale de pe raza judeţului Suceava au fost descongestionate, iar ceilalţi gestionari ai infrastructurilor publice nu au semnalat probleme în furnizarea serviciului prestat către populaţie. De asemenea, nu au fost afectate şcoli, menţionează Prefectura Suceava.

Doborâturi de vânt de circa 30.000 de mc în urma vijeliei de duminică seara

Vântul puternic de duminică seara a provocat doborâturi şi în pădurile din judeţul Suceava.

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, în urma unei prime estimări, volumul doborâturilor de vânt înregistrate se ridică la 30.000 de mc în judeţ.

El a spus că aceste doborâturi sunt dispersate.

Totodată, Sorin Ciobanu a menţionat că se continuă evaluarea pagubelor provocate de vijelie în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Suceava. (N.B.; foto: VILUŢ MEZDREA, primarul comunei Poiana Stampei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: