Campania de vaccinare antipneumococică a copiilor începe pe 1 octombrie 2017

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a precizat, luni, că pe data de 1 octombrie 2017 începe campania de vaccinare a copiilor cu vaccinul pneumococic conjugat 13 valent – Prevenar 13, care asigură protecţia împotriva bolii pneumococice.

Zorescu a precizat într-un comunicat de presă că această campanie este derulată de Ministerul Sănătăţii prin Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene.

„Campania debutează cu vaccinarea copiilor născuţi în luna august (cei care împlinesc 2 luni în luna octombrie) şi va continua conform Calendarului Naţional de Vaccinare. Vaccinul se administrează la vârstele de 2, 4, respectiv 11 luni şi va fi distribuit în toată ţara în perioada 18-20 septembrie 2017. Pentru judeţul Suceava au fost repartizate 4060 de doze de vaccin”, a explicat Zorescu.

Ea a spus că informaţii detaliate au fost trimise medicilor de familie prin scrisoarea metodologică elaborată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.

„Acest vaccin asigură protecţia împotriva bolii pneumococice, o infecţie cauzată de bacteria Steptococcus pneumoniae care poate produce o serie de afecţiuni grave ca pneumonia, meningita, septicemia şi infecţii mai puţin severe ca otita medie şi sinuzita.

Boala pneumococică este frecvent întâlnită în rândul copiilor şi poate fi prevenită prin vaccinare, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă (reducerea aglomeraţiei şi a poluanţilor aerului din interior) şi promovarea alimentaţiei la sân în primele 6 luni de viaţă”, a mai spus medicul epidemiolog sucevean.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă din data de 17 august 2017, că a fost finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice şi otitele.

„În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, se preciza în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Sursa citată menţiona că vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

„Vaccinul achiziţionat de ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre care Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite”, se mai preciza în documentul citat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: