Sub auspiciile începutului de an şcolar, îndemnaţi să nu uităm că „Dăruind, vei dobândi !”

> La Vicovu de Sus, o tânără studentă a devenit fericita beneficiară a bursei „Prozator Ioan T. Lazăr”

Începutul de an şcolar a reprezentat şi pentru o studentă din Bucovina un moment plin de emoţie, deşi nu mai este elevă. La Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, din oraşul Vicovu de Sus, festivitatea ce a marcat punctul de plecare a anului şcolar 2017-2018 s-a finalizat prin acordarea unei burse de studii unei foste eleve a liceului, actualmente studentă în anul al II-lea la Facultatea de Matematică Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, dra Nicoleta-Oana Dănilă.

După cum am aflat chiar de la beneficiara bursei, demersurile iniţierii acţiunii de mecenat aparţin dnei Mihaela Băhnean, fosta învăţătoare a studentei, care cunoştea impasul în care se afla aceasta şi care a considerat oportun să pună cazul în atenţia dlui Ioan T. Lazăr, preşedintele Fundaţiei „Renaşterea Bucovineană”, al cărui răspuns, fără să surprindă pe cei care-l cunosc, i-a surprins fericit pe cei în cauză. Astfel că luni, 11 septembrie 2017, în prezenţa directorului Liceului „Ion Nistor”, dl Cătălin Bărbuţă, şi a primarului oraşului Vicovu de Sus, dl Gheorghe Schipor, Nicoleta-Oana Dănilă a fost fericita semnatară a contractului prin care se stipulau condiţiile de acordare a bursei de 500 de euro de către Fundaţia „Renaşterea Bucovineană”, prin preşedintele său, dl Ioan T. Lazăr, care a şi înmânat suma respectivă proaspetei bursiere.

Cu emoţia specifică momentului, căruia, totuşi, i-a făcut faţă cu brio, demonstrând că este o vicoveancă autentică, tânăra ne-a declarat: „Mulţumesc frumos dlui Ioan Lazăr şi fundaţiei pe care o conduce, «Renaşterea Bucovineană», cu promisiunea mea fermă că mă voi ţine de carte şi voi promova examenele, şi în acest an universitar, doar cu note bune. Îmi doresc să nu-i dezamăgesc pe toţi cei care mă susţin.”

Preşedintele fundaţiei, dl Ioan T. Lazăr, ne-a precizat că: „Şi bursa aceasta se numeşte «Prozator Ioan T. Lazăr», dar se acordă studenţilor merituoşi care sunt necăjiţi, celor cu mijloace financiare precare. În speţă avem un caz cu o studentă la matematică-informatică, în anul al doilea, orfană de tată, cu o pensie de urmaş de 500 de lei şi mama angajată cu un salariu lunar absolut modic. Fata are rezultate bune la învăţătură. Dar bursa aceasta nu se dă numai că ai rezultate bune la învăţătură, condiţia de bază este să faci meditaţii la matematică cu elevi care merită atenţia, dar nu-şi pot permite un profesor meditator. Succint spus: «dăruind, vei dobândi!». Doar că în cazul de faţă dobândeşti întâi şi trebuie să dăruieşti şi tu mai apoi. De comun acord cu dl director al liceului, s-a stabilit un program pentru meditarea elevilor. Primăria Vicovu de Sus este implicată în acest proiect, ancheta socială derulată de instituţie fiind un argument serios pentru acordarea bursei, şi ziarul «Crai nou» este unul dintre partenerii fundaţiei care vor supraveghea buna ducere la îndeplinire a tuturor condiţiilor, adică desfăşurarea meditaţiilor, dar şi identificarea altor studenţi şi elevi care au nevoie de sprijinul fundaţiei sau al Asociaţiei «Români pentru România».

Scopul este să atragem la carte tinerii din zonă, mai cu seamă pe cei care după terminarea studiilor vor reveni în Putna, în Vicovu de Sus să lucreze, înmulţind talanţii.”

Primarul oraşului Vicovu de Sus, dl Gheorghe Schipor, prezent la acordarea bursei, a dorit să ne sublinieze că: „Pentru mine, ca primar, înseamnă enorm de mult. Un copil din Vicovu de Sus este bursier al unei fundaţii pentru că este un student meritoriu şi pentru că un om care a plecat la drum de aici, din Vicovu de Sus, face un gest atât de frumos acordându-i această bursă, dovedind că îşi aminteşte astăzi de locurile de unde a plecat. Dl Ioan Lazăr a terminat liceul la noi, în Vicovu de Sus, şi mă bucur că locurile şi oamenii de aici i-au rămas în suflet şi acum face ceva pentru această comunitate.

E oarecum dureros faptul că sunt foarte mulţi care au plecat de la Vicovu de Sus şi care, poate, au un statut economic excelent, dar nu prea rezonează la cazurile sociale pe care le întâlnim în unele situaţii şi prin aceste locuri. Cu atât mai meritoriu îmi pare răspunsul dlui Ioan Lazăr la un caz social precum cel de faţă.”

Primăria oraşului a efectuat o anchetă socială în acest caz, prin Compartimentul de autoritate tutelară şi asistenţă socială, concluzia fiind că: „veniturile realizate de familia Dănilă sunt insuficiente pentru întreţinerea familiei şi acoperirea cheltuielilor de şcolarizare a copiilor”, argumentând astfel suplimentar acordarea unei burse în acest caz.

„Anul trecut, dl Ioan T. Lazăr s-a oferit să susţină financiar elevi cu o situaţie financiară precară, dar foarte buni, talentaţi la limba română şi nu numai, elevi care au nevoie de un sprijin pentru a continua studiile, pentru a performa în viaţă, pentru a deveni oameni ce vor reprezenta cu cinste liceul pe care l-au absolvit.

Dl Lazăr, ca absolvent al nostru, iată, după nişte ani, se reîntoarce în liceul nostru şi se implică în susţinerea tinerilor cu o situaţie financiară mai dificilă, dar care sunt dedicaţi spre învăţătură. Suntem bucuroşi că, dorind să susţină tinerii valoroşi să-şi termine studiile, dl Ioan T. Lazăr a acordat această bursă”, ne-a declarat dl Cătălin Bărbuţă, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: