La Vicovu de Sus

Început de an şcolar la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”

Sub razele unui soare încă nehotărât cărui anotimp să i se supună, vară sau toamnă, luni, 11 septembrie 2017, o multitudine de voci dădeau un zumzet alert spaţiului din faţa Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din oraşul Vicovu de Sus. Spaţiile de parcare din jurul liceului până departe pline de o diversitate de autoturisme, agitaţia calculată a agenţilor de poliţie ce dirijau forfota maşinilor în intersecţia din apropiere, dar şi ţinutele elegante ale mămicilor ce-şi însoţeau „puii”, şi aceştia la fel de atent îmbrăcaţi, cu respectarea unor canoane actuale ale modei, erau tot atâtea semne ale unui moment festiv ce capta întreaga atenţie a unei comunităţi locale urbane.

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar, 2017-2018, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din oraşul Vicovu de Sus, căci acesta era evenimentul generator de plăcută aglomeraţie, a adunat marea majoritate a celor 2.120 de elevi, din cele 81 de clase ale liceului, alături de, cum e firesc în astfel de momente, părinţi şi bunici, mai cu seamă în cazul celor care păşeau pentru prima dată pe poarta liceului în proaspăta calitate de elevi de învăţământ primar, gimnazial sau liceal.

În prezenţa numeroasei asistenţe, dl prof. Cătălin Bărbuţă, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”, în calitate de gazdă, alături de conducerea liceului, a fost cel care a făcut oficiile de gazdă a ceremoniei, mulţumind invitaţilor participanţi, printre care i-am remarcat pe primarul localităţii dl Gheorghe Schipor, pe arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, scriitorul Ioan T. Lazăr (absolvent al liceului, de altfel), alături de consilieri locali, reprezentanţii Poliţiei, ai Unităţii de Asistenţă Medico-Socială şi ai agenţilor economici din oraş.

În debutul manifestării, cei trei preoţi prezenţi, în frunte cu arhimandritul Melchisedec Velnic, au oficiat o slujbă religioasă, cântat fiind cu acest prilej troparul „Pogorârii Sfântului Duh”, alături de alte rugăciuni menite, aşa cum a spus mai apoi celor prezenţi stareţul Mănăstirii Putna, „ca Dumnezeu să vă dea minte limpede şi curată”.

De altfel, în cuvântul său, ce s-a succedat ceremoniei religioase, arhimandritul Melchisedec a pus un accent deosebit pe respectul despre care tinerii trebuie să înveţe – dacă nu au făcut-o deja – că îl datorează părinţilor, învăţătorilor şi profesorilor, tuturor celor care, prin munca lor, le creează condiţiile pe parcursul spre condiţia de maturi responsabili şi împliniţi: „Respect trebuie să aveţi pentru părinţii voştri care v-au crescut, v-au educat şi v-au trimis la şcoală. Când o să vedeţi ochii mamei şi ai tatei înlăcrimaţi din cauza voastră, atunci să vă puneţi întrebarea de ce s-a întâmplat asta. Respect faţă de şcoală şi profesorii ei, căci ei sunt cei care veghează la buna formare a voastră”.

Reprezentanţii instituţiilor statului prezenţi la festivitate au avut, de asemenea, câte un scurt discurs de încurajare la început de an şcolar.

Cuvântul de final l-a avut dl prof. Cătălin Bărbuţă, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”, din care spicuim: „Ca la fiecare început de an şcolar, oamenii şcolii noastre vă întâmpină nu numai cu sălile de curs şi manualele pregătite, dar şi cu suflete deschise şi cu urări de bine, atât pentru elevii şi preşcolarii care ne calcă pentru prima dată pragul şcolii şi grădiniţei, dar în aceeaşi măsură şi pentru cei ce revin. Pentru instituţia noastră, anul şcolar 2017-2018 debutează cu clădiri bine puse la punct, cu baza materială corespunzătoare cerinţelor unui învăţământ de calitate. Avem o şcoală modernă, primitoare, curată, dotată cu ultima tehnologie în domeniul educaţional. Toate acestea se datorează implicării autorităţilor locale şi în special domnului primar, Gheorghe Schipor, care a înţeles că atunci când se investeşte în copii, se investeşte în viitor”.

Un „Bun venit în şcoala noastră!” a fost adresat de directorul liceului bobocilor din clasa pregătitoare, care şi-a exprimat speranţa că „anii pe care-i veţi petrece aici să fie cei mai frumoşi, pe care nu-i veţi uita niciodată, doamnele învăţătoare fiind pentru voi cea de-a doua mamă!”.

Cei peste 300 de „boboci” de liceu din clasa a IX-a au fost întâmpinaţi cu aceleaşi cuvinte de bun venit.

De urări de succes au avut parte toţi elevii şi în mod deosebit cei din clasa a VIII-a şi a XII-a „pe care îi aşteaptă un an greu, la sfârşitul căruia vor avea de susţinut un examen”. „Îmi exprim convingerea că veţi reuşi dacă veţi învăţa şi dacă prioritatea voastră numărul unu va fi învăţătura. Noi, dascălii voştri, suntem pregătiţi să vă ajutăm şi să vă punem la dispoziţie priceperea, cunoştinţele şi timpul nostru pentru a vă ajuta să reuşiţi” a ţinut să sublinieze prof Cătălin Bărbuţă.

Cu o dotare tehnico-materială de invidiat, liceul din Vicovu de Sus are 124 persoane angajate, din care 96 cadre didactice, 10 – personal didactic auxiliar şi 18 – personal nedidactic.

Spaţiile de învăţământ funcţionale cuprind 8 corpuri de clădiri: 62 săli de clasă, 1 sală de sport, 1 sală bibliotecă, 8 laboratoare (3 informatică, 1 fizică, 1 chimie, 1 biologie, 2 tehnologic), 2 ateliere, precum şi 2 terenuri de sport (unul de fotbal şi unul multisport) şi o pistă de alergare.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: