I-a dus mintea

Nu fac parte dintre ziariştii sud-bucovineni prea stimaţi în nordul provinciei. Nici ziarul nostru nu este de asemenea prea stimat, el fiind ţinta unor atacuri în presa de expresie ucraineană a Nordului. Mai ales articolele – multe – semnate de-a lungul timpului de poetul Ion Beldeanu, dar şi altele asemenea au deranjat stăpânii de astăzi ai nordului Bucovinei, care n-au pregetat să reacţioneze. Îngrădirea dreptului de a trece graniţa în Ucraina al poetului Ion Beldeanu este şi consecinţa asprelor sale articole publicate în ziarul nostru sub genericul „Bucovina care ne doare”.

În anii din urmă am convenit cu conducerea ziarului românesc de acolo „Zorile Bucovinei” să preluăm materiale publicate în acel ziar, pentru a le mări aria de difuzare, dar mai ales pentru a ne convinge conaţionalii că în nord există şi se manifestă o comunitate românească deloc dispusă să se lase deznaţionalizată. Nici acest demers nu a fost privit cu simpatie de vecinii noştri veniţi de aiurea în acel teritoriu (şi mai puţin de cei care chiar convieţuiseră cu românii în ultima sută de ani).

La una dinte sesiunile organizate în cadrul parteneriatului şvabo-suceveano-cernăuţean l-am rugat pe unul dintre istoricii de vază ai universităţii cernăuţene să încerce să evalueze atitudinea ucrainimii faţă de elementul românesc indigen. Spre cinstea domnului profesor, la următoarea sesiune a prezentat o comunicare care recunoştea că relaţiile dintre ucrainenii locului şi concetăţenii lor români sunt evident mai bune decât cele dintre ucrainenii veniţi din alte zări (din zona galiţiană îndeosebi) şi românii pământeni. Ultimii, unii dintre ei, sunt promotorii unui naţionalism agresiv şi intolerant şi se regăsesc în structurile de putere mai mult decât concetăţenii lor bucovineni.

Manifestarea viguroasă a spiritului naţional românesc din Bucovina ocupată a iritat şi înspăimântat stăpânii, pe care i-a dus mintea să lovească decisiv: în limba română. În care nu se va mai învăţa în şcolile din localităţile unde românii sunt majoritari. Şi nici la şcolile superioare către care aceştia se vor îndrepta. Astfel a hotărât Parlamentul ţării vecine.

Pe noi nu ne-a dus mintea să folosim această politică în legătură cu ucrainenii trăitori în România.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: