Alături de universităţi din Varşovia, Budapesta, Ivano-Frankivsk

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava în Consorţiul „Collegium Carpathicum”

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, alături de universităţi din Varşovia, Budapesta, Ivano-Frankivsk, va deveni membru fondator în Consorţiul universitar „Collegium Carpathicum”, care a fost iniţiat la Forumul Economic de la Krynica.

Potrivit unui comunicat al Universităţii Suceava, în cadrul celui de-al XXVII-lea Forum Economic desfăşurat la Krynica-Zdroj, Polonia, în perioada 5-7 septembrie a.c., organizat sub patronajul Parlamentului Poloniei, a avut loc Conferinţa „Europa Carpatică”, eveniment la care au participat circa 3800 de persoane şi care s-a bucurat de prezenţa preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, preşedintelui Macedoniei, George Ivanov, preşedintelui Georgiei, Giorgi Margvelasvili, şi a premierului Poloniei, Beata Szydlo.

La această reuniune, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, singura instituţie de învăţământ superior din România participantă, a fost reprezentată de prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană.

Potrivit prorectorului, una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinţei a fost cooperarea ştiinţifică a ţărilor carpatice şi, în acest context, a fost pusă în discuţie înfiinţarea Consorţiului „Collegium Carpathicum”, din care vor face parte, ca membri fondatori, East European State University in Przemysl (Polonia), Universitatea din Varşovia (Polonia), Universitatea Catolică Pazmany Peter din Budapesta (Ungaria), Universitatea din Presov (Slovacia), Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (România), Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk (Ucraina).

Reprezentanţii universităţilor menţionate mai sus au convenit ca, înainte de instituirea oficială a consorţiului şi fără a avea încă la dispoziţie resursele financiare ce vor fi asigurate prin intermediul unui program al Parlamentului Poloniei, activitatea acestuia să înceapă în semestrul de iarnă al anului academic 2017-2018, stabilindu-şi sediul simbolic la fostul Observator Astronomic-Meteorologic antebelic al Universităţii din Varşovia, situat pe muntele Pop Ivan, în zona Czarnohora, astăzi aflat pe teritoriul Ucrainei, se arată în comunicatul USV.

Primele activităţi vor include schimbul de lectori, specialişti în diverse domenii de interes pentru universităţile din regiunea carpatică, care vor susţine cursuri pe parcursul a două zile (minim 4 ore pe zi). Pe această cale, colegi de la diferite facultăţi vor putea împărtăşi din experienţa lor profesională şi ştiinţifică în mediile academice din universităţile partenere din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, iar comunitatea suceveană de studenţi şi profesori va putea beneficia de pe urma prezenţei unor reputaţi specialişti din statele respective.

Au fost stabilite, într-o primă fază, direcţiile de interes ale consorţiului, acestea fiind: botanică montană, biologie, climatologie, geologie, seismologie, meteorologie, geografie, economie carpatică, parcuri naţionale şi protecţia mediului, etnografie şi etnologie, lingvistică, istorie, lista rămânând deschisă.

„Prin implicarea în această iniţiativă central-europeană, Universitatea «Ştefan cel Mare» demonstrează, o dată în plus, că dispune de potenţialul uman şi infrastructura necesare promovării cunoaşterii în partea răsăriteană a continentului, fiind recunoscută drept un partener de dialog competent şi dinamic” mai anunţă USV.

La Forumul Economic de la Krynica, judeţul Suceava a fost reprezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a avut intervenţii pe problema infrastructurii de transport privind necesitatea finanţării unui drum rapid care să lege Suceava de Varşovia şi Bucureşti, pe vechiul drum al mirodeniilor, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea turistică a judeţului Suceava, prin lărgirea ofertei turistice şi prin atragerea de noi investitori în infrastructură turistică.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: