Carte, cinste cui te-a scris

Speranţa în întoarcere   

O vagă mireasmă de Jean Giono (Husarul de pe acoperiş) învăluie scrisul Mariei Elena Cuşnir din romanul său Un pas spre cer (Ed. Opera Magna, Iaşi, 2017), apărut în vara aceasta. Căldura scriiturii, simpatia învăluitoare şi contagioasă pentru personajele sale amintesc de scriitorul francez, care priveşte cu toată compasiunea cea sinceră peste o epocă cruntă din istoria Franţei, cea a zodiei ciumei.

Maria Elena Cuşnir se opreşte asupra unei alte drame, atât de actuală, din istoria noastră: drama înstrăinării de ţară. „De ce să pleci? De ce să crezi că ţara ta e plină de derbedei şi vechituri? De ce să crezi că ţara ta e îngropată în umbre? Dacă aşa e, cine s-o salveze?”. Cu acest rechizitoriu începe romanul şi el, rechizitoriul, aparţine iubitei celui decis să plece. Nu se întâmplă deosebit în acest roman decât apariţia ispitei în această frumoasă poveste de dragoste. Va tulbura sufletul lui Matei, eroul romanului, dar ea însăşi va pleca departe, în America de Sud, fără întoarcere, în timp ce el se decide, la rându-i, să accepte oferta Parisului de a şi-l asimila ca pe un remarcabil cercetător. Chiar dacă „plecarea din ţară echivala, după Matei, cu destrămarea familiei” (p. 122), luându-i aici în calcul şi pe părinţii săi, ei înşişi trăitorii unei frumoase poveşti de dragoste. Şi nu doar oferta măgulitoare adresată cercetătorului este cea care îl mână spre Paris, ci însăşi „starea naţiei”. „Nu ştiu de ce, afirmă Anina, mama sa, dar în ultima vreme am impresia că societatea noastră se autodistruge. În cele mai înalte posturi se angajează deliberat mediocrităţi. Relaţiile, mai ales banii, au virtuţile care propulsează în vârful piramidei mediocrităţile sau analfabeţii” (169).

Protejat de departe de dragostea Nadinei, Matei pleacă. „Acum, mă simt străin de propria ţară. Bunătatea ta mă va ajuta să-mi regăsesc rădăcinile” (176). Între care şi rădăcina speranţei în întoarcere… (D.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: