Tabără de educaţie religioasă la Dolhasca

„Să ne bucurăm împreună”

În parohia „Învierea Domnului” din oraşul Dolhasca s-a desfăşurat, în perioada 4-5 septembrie, tabăra de creaţie şi educaţie religioasă „Să ne bucurăm împreună”, la care au participat 28 de copii. Aceasta a fost ultima întâlnire din lungul şir de activităţi pentru copiii din parohiile din Protoieria Fălticeni organizate în vacanţa de vară. Au participat copii din parohiile Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim), Bogdăneşti I (pr. paroh Marcel Ursuţu), „Sfinţii M.M. Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (pr. paroh Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Suha – Mălini (pr. paroh Norocel Pavel) şi Ciumuleşti – Vadu Moldovei (pr. paroh Mircea Martiniuc).

Tabăra a fost organizată cu bunăvoinţa preoţilor parohi Teofil Saftiuc şi Gheorghe Saftiuc şi a consiliului parohial, cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Activităţile s-au desfăşurat în clădirea casei de copii, în paraclisului care se află sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi la Fundaţia „Mila Creştină”, de pe lângă parohia „Învierea Domnului”, din Dolhasca.

În cele două zile copiii au avut posibilitatea să cunoască prin diferite activităţi zona de nord-est a Moldovei, pe lângă activităţile recreative fiind organizate excursii la mănăstiri şi obiective turistice şi istorice la Cetatea de Scaun a Sucevei şi la mănăstirile din judeţul Botoşani.

Programul primei zile a început cu primirea copiilor de către preotul Teofil Saftiuc şi preoteasa Georgiana în Paraclisul „Sf. M. M. Gheorghe”, unde s-au rostit rugăciunile dimineţii şi de binecuvântare a taberei. Pr. Teofil a rostit cuvântul de bun venit invitaţilor, le-a prezentat programul cu activităţile care urma să se desfăşoare pe perioada celor două zile, după care a urmat repartizarea copiilor în camere şi familiarizarea cu locul de desfăşurare a activităţilor. După ce au servit micul dejun, însoţiţi de pr. Mihail Saftiuc şi profesorii de religie Constantin Pislac şi Diana Pislac, copiii au plecat într-un periplu la mănăstirile din judeţul Botoşani şi la obiective istorice din Suceava. Excursia a început în Suceava, unde copiii au vizitat Cetatea de Scaun, Muzeul de Istorie şi pe cel de Ştiinţe ale Naturii şi s-au închinat la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou din Catedrala Arhiepiscopală. După ce au luat prânzul, copiii au vizitat cele mai reprezentative mănăstiri din judeţul Botoşani: Mănăstirea Coşula, Schitul Oneaga, Mănăstirea Zosin, Mănăstirea Vorona, unde au participat la slujba Vecerniei, şi Mănăstirea Sihăstria Vorona. Seara s-au reîntors la Casa de copii „Sfântul Gheorghe” Dolhasca, unde au luat cina şi au participat la activităţi sportive în parcul oraşului, supravegheaţi de ed. Lenuţa Ciobanu şi maica Iustina, voluntară la fundaţia „Mila Creştină”. Rugăciunea de seară s-a făcut în Paraclisul Copiilor, unde pr. Gheorghe Saftiuc le-a ţinut un cuvânt de învăţătură.

A doua zi, după înviorare în curtea aşezământului, citirea rugăciunilor dimineţii şi micul dejun, cei mici au fost repartizaţi în trei ateliere: de brutărie (fiecare copil şi-a frământat propriul colăcel pentru masa de prânz) având ca îndrumători pe maica Iustina şi pe Nicolae Rusu; de muzică şi jocuri, îndrumător prof. Mioara Saftiuc, şi atelierul de educaţie pentru sănătate, în cadrul căruia preoteasa Georgiana Saftiuc şi Gheorghiţă Saftiuc, ambii studenţi la medicină, au discutat cu copiii despre igiena corporală, vaccinare, bolile copilăriei etc.

După-amiază, împreună cu învăţătorii Veronica Strunguţ şi Cristina Costan Sprivac, copiii au vizitat împrejurimile oraşului Dolhasca şi principalele instituţii din oraş: Primăria, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna”, punctul de intervenţie SMURD. Antrenorul echipei de fotbal a oraşului, prof. Constantin Ferariu, şi profesorul de educaţie fizică Alin Rotaru de la liceul din localitate au fost cei care au coordonat activităţile recreative şi sportive: fotbal, volei, tenis. Fetele au participat şi la un atelier de confecţionare de metaniere şi brăţări, sub îndrumarea maicii Iustina şi a doamnelor învăţătoare.

Seara, copiii împreună cu părinţii lor duhovniceşti au participat la un program artistic de muzică populară şi jocuri tradiţionale moldoveneşti, alături de copiii din parohia Dolhasca şi cei aflaţi în grija aşezământului social. Pe scena amenajată în curtea noului spital social din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au evoluat soliştii Denisa Apetrei, Ştefănuţ Grosu, Lavinia Pitaru, Raluca Pleşca, Gabriel Bradu şi invitaţii de onoare, formaţia „Plaiuri păşcănene”, un grup vocal-instrumental format numai din studenţi la Facultatea de Farmacie.

La final, toţi participanţii la această activitate, inclusiv preacucernicii părinţi, au primit diplome de participare, tricouri şi şepci personalizate. Părintele paroh Mihail Teofil Saftiuc a mulţumit părintelui consilier Gheorghe Saftiuc şi părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu pentru că i-au fost alături în organizarea taberei de la Dolhasca.

„Sperăm ca aceste activităţi să aibă continuitate, fiind o modalitate de a transmite dragostea copiilor faţă de biserică şi faţă de semenii noştri şi care a dat rezultate. Mulţumesc preacucernicilor părinţi pentru participare şi dragostea arătată pentru comunitatea noastră. Mulţumesc cadrelor didactice, directorului Constantin Tănăsă şi tuturor celor care m-au ajutat şi fără de care nu am fi putut duce la bun sfârşit această frumoasă activitate în parohia noastră” a precizat pr. Mihail Teofil Saftiuc.

Pr. protoiereu Adrian Dulgheriu l-a felicitat pe părintele Mihail pentru buna organizare şi pentru toate activităţile desfăşurate împreună cu participanţii la tabără.

„Văd pe chipul copiilor bucuria a tot ce s-a întâmplat aici. Chiar dacă este ultima activitate pentru această perioadă de vacanţă, noi deja ne gândim la următoarele acţiuni pe care le vom organiza cu diferite ocazii şi la programul următoarelor vacanţe” a spus protopopul Adrian Dulgheriu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: