„Emoţiile” începutului de toamnă

Poeţii cu debuturi târzii nu sunt puţini şi fiecare are motivul său pentru amânarea marii confruntări cu Măria Sa Cititorul. Sunt cei pentru care Poezia e o joacă frumoasă şi nu fac din ea decât obiectul propriei delectări, fără să îi intereseze neapărat dacă „productul” lor liric are sau nu o valoare literară, mai sunt timizii sau complexaţii, cei care au citit destulă literatură încât să înţeleagă că „zadarnicele chinuri ale dragostei” lor sunt predispuse la slabă receptare din partea aceleiaşi autorităţi numite Cititor. În fine, sunt autori de versuri care nici nu au habar că poartă în ei harul poetic, „nedescoperiţii”. Ei sunt asemenea perlelor care rămân pe fundul oceanului ferecate în scoici. Pentru ca perla să fie scoasă la lumină este nevoie de un pescuitor de talente. Un astfel de vânător de frumos este şi scriitorul bucovinean Sorin Cotlarciuc, autor a cincisprezece volume în care a abordat cu succes aproape toate genurile literare, preşedinte al Cenaclului „Nectarie” din Vama şi organizator al Festivalului „Umor fără frontiere în Ţara de Sus”, ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

Lansat în cadrul festivalului pomenit, volumul de debut al doamnei Felicia Liliana Axentoi, intitulat simplu şi frumos „Emoţii”, este rezultatul unui astfel de impuls venit de la Sorin Cotlarciuc, dar şi de la fiica autoarei, Raluca Voina Riommi, nimeni alta decât Miss România 2005. O contribuţie însemnată la editarea „Emoţiilor” şi-a adus şi Asociaţia „Universul prieteniei” Iaşi, prin preşedinta sa, doamna Rodica Rodean.

Deşi scrie versuri încă din copilărie, autoarea nu şi-a găsit timpul sau poate curajul de a le aduna între coperţile unei cărţi şi dacă în sfârşit a făcut-o, aceasta nu poate fi decât un bun început pentru o carieră artistică ascendentă şi înfloritoare. Bucovina s-a îmbogăţit cu o nouă voce lirică, încă firavă, dar fermă, care, perseverând, va ajunge şi la performanţele stilistice dorite. Felicia Liliana Axentoi, care nu pare să fie adepta unui stil anume, se exprimă spontan, aşa cum îi dictează inima. Într-o rostire poetică simplă, lipsită de ostentaţie, care merge direct la inima cititorului, ea ne face părtaşi la experienţele sale şi la reflectarea acestora în propria simţire şi conştiinţă. Ea manifestă în egală măsură fidelitate faţă de trecut, preţuire pentru prezent, dar şi speranţă şi încredere în viitor.

Majoritatea poeziilor, de dragoste, sunt un dialog imaginar cu persoana iubită, în timp ce altele sunt dovezi ale afecţiunii faţă de alte persoane dragi, mama, copiii, pentru frumuseţea locurilor natale sau pur şi simplu pentru darul divin numit Viaţă.

„Cititorul de bună-credinţă poate decoda, din aceste poeme, trăiri nepereche şi totuşi atât de asemănătoare cu ale fiecăruia dintre noi” căci, „pentru ea, ca şi pentru noi, poezia reprezintă limita dintre vis şi realitate, şi încearcă să descrie un suflet încărcat de emoţii” afirmă în postfaţa volumului scriitorul şi eminentul critic literar ieşean Emilian Marcu. După ce va fi citit volumul, fiecare dintre domniile voastre este liber să îi dea sau nu dreptate.

LUMINIŢA IGNEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: