Din cauza birocraţiei stufoase, municipiul Suceava riscă să piardă banii pentru reabilitarea termoficării !

 > Datoriile către executantul lucrărilor sunt de 4 milioane lei, iar dacă cele 7,3 milioane lei nu vor veni înainte de stricarea vremii, o parte din sumă se va întoarce la bugetul de stat > „Am stat două zile pe la uşi, pe la Bucureşti, dar, din păcate, încă nu s-a dat drumul la bani” a spus primarul Ion Lungu

 Reabilitarea sistemului de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice din cartierul Obcini al municipiul Suceava ar putea să nu mai fie dusă la capăt. Potrivit autorităţilor locale, în acest cartier intervenţiile s-au oprit la 25% din total, cauza fiind nealocarea banilor aprobaţi prin programul guvernamental „Termoficare 2006-2020”. Aprobarea finanţării a fost obţinută încă de la începutul verii, însă birocraţia stufoasă a făcut ca respectiva alocare să nu fie efectivă nici la această dată. Primarul Ion Lungu a declarat că a făcut numeroase intervenţii la executivul central, de unde a primit asigurări că fondurile vor putea fi accesate în cel mai scurt timp. El se teme că finanţarea ar putea ajunge la Suceava prea târziu, adică atunci când, din cauza frigului, nu se va mai putea lucra.

„Am stat două zile pe la uşi, pe la Bucureşti, dar, din păcate, încă nu s-a dat drumul la bani. S-ar putea să vină atunci când nu vom mai putea lucra şi va trebui să îi returnăm la Guvern. Aşa este în România, am avut din nou o discuţie cu dna secretar de stat Caraman, care m-a asigurat că banii vin cât mai repede” a reliefat şeful administrativului.

Până acum, firma constructoare Consix Bucureşti a primit doar un milion de lei, sumă disponibilizată din vistieria municipală, lucrările din cartierul Zamca şi zona centrală a urbei fiind la final, respectiv în stadiul de aducere la starea iniţială a terenului afectat. De cealaltă parte, societăţile subcontractante refuză să mai lucreze, întrucât nu şi-au primit banii cuveniţi. Edilul-şef arată că restanţele către câştigătorul licitaţiei sunt de 4 milioane de lei, bani care ar urma să fie viraţi în contul executantului odată cu sosirea celor 7,3 milioane de lei aprobaţi prin hotărâre a Guvernului.

„Firma executantă are multe fronturi de lucru, dar mulţi subcontractori nu vor să lucreze deoarece nu au mai fost plătiţi” a precizat Ion Lungu.

În modernizare, începând din luna mai, au fost cuprinse punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; punctul termic Zamca, cu aproximativ 2,1 km de reţele; punctul termic de pe strada Ion Vodă Viteazu, cu 115 de metri de conducte.

În 2016, suma de 8,37 de milioane de lei, aprobată în cadrul programului „Termoficare 2006-2020”, s-a întors la bugetul de stat, întrucât procedurile de licitaţie şi de semnare a contractului de execuţie s-au întins până în luna decembrie, când, practic, nu s-a mai putut lucra. (AVA)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: