Bisericile de lemn ale Moldovei, într-un volum de reportaj

Miercuri, 13 septembrie, la Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, va avea loc lansarea volumului „Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj”, semnat de Otilia Bălinişteanu, redactor la „Ziarul Lumina”. Volumul, prefaţat de etnologul Emilia Pavel, va fi prezentat de prof. univ. dr. Daniel Condurache (Catedra de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi), jurnalistul Cristina Zamfirescu (senior editor „Ziarul Lumina”) şi de etnologul Lucian-Valeriu Lefter (Centrul Culturii Tradiţionale Vaslui). Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, directorul Muzeului Universităţii.

„Lucrarea, publicată la Editura Trinitas a Patriarhiei Române, este singulară sub aspect editorial, reunind, într-o prezentare inedită, sub forma reportajului clasic, povestea a 185 de biserici de lemn monument istoric din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui, cele mai multe aproape necunoscute publicului larg.

Cartea reprezintă, de altfel, rodul unei serii de reportaje iniţiate şi realizate de Otilia Bălinişteanu în perioada 2012-2015, parte dintre reportaje fiind publicate în «Ziarul Lumina»” anunţă organizatorii evenimentului.

„Moldova bisericilor de lemn” reprezintă, potrivit autoarei, „un volum de reportaj de călătorie. O privire pătrunzătoare, care trece subtil de arealul bisericuţelor de lemn, conturând profilul Moldovei întregi, cu frumuseţile risipite cu atâta generozitate de natură şi cu neputinţa de a-şi depăşi, din punctul de vedere al infrastructurii şi al (auto)administrării, condiţia de regiune rămasă atât de mult în urmă. E, totodată, un semnal apăsat că aceste biserici de lemn, păstrătoare ale istoriei şi identităţii comunităţilor în care au fost construite, nu trebuie şi nu pot fi lăsate să dispară”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: